KABEL PUSHDOWN STÅNG  

Med kabel pushdown är en enkel övning som är perfekt för att krama ut det sista ur dina triceps.  

Det finns en uppsjö av olika armövningar men kabel pushdown med stång, eller cable pushpown som det heter på engelska, är en av de vanligaste för triceps. Det är en stående tricepsövning där du håller i en stång kopplad till en kabelhiss eller cable cross. Kabel pushdown är en enkel övning att utföra men tränar framför allt två av triceps tre huvuden. Det långa huvudet, som fäster in på skulderbladet och även extenderar i axelleden, kommer inte aktiveras optimalt eftersom det arbetar i ett förkortat läge, så kallad aktiv insufficiens.


SÅ GÖR DU  

Stå upprätt eller lätt framåtlutad med lätt böjda ben och ansiktet vänt mot kabelhissen. Greppa tag i stången med ett överhandsgrepp och händerna placerade axelbrett isär. Positionera armbågarna intill kroppen. Pressa ner stången mot låren genom att sträcka ut armbågarna. Återgå därefter till utgångspositionen i en kontrollerad rörelse. Se till att hålla armbågarna fixerade intill kroppen genom hela rörelsen. 


KLASSIFICERING  

Typ av övning: Isolationsövning

Rörelseled: Armbågsleden

Typ av rörelse: Armbågsextension


TIPS  

Tänk på att det är triceps som ska utföra arbetet i rörelsen. Se därför till att hålla armbågarna i samma position genom hela rörelsen. Ett vanligt misstag är att man använder en för tung vikt vilket bland annat gör att armbågarna flyttas ut från kroppen för att bland annat latsen ska kunna hjälpa till i rörelsen. 

Se till att du inte står för nära kabelhissen så vajern tar i ansiktet eller kroppen när du utför övningen. Står du för nära kabelhissen är det även lätt att triceps kopplas ur i toppläget när armbågarna är maximalt böjda.

Ett tips för att bibehålla aktiveringen av triceps under större del av utförandet är att stå lätt framåtlutad med armbågarna något framför kroppen. På så sätt kommer triceps långa huvud hamna i ett något mer fördelaktigt läge samtidigt som du undviker att låren är i vägen när du ska sträcka ut armbågarna i bottenläget. Ett vanligt misstag är att överkroppen bara lutas fram i bottenläget för att kunna sträcka ut armbågarna ordentligt, vilket ofta beror på att vikten är för tung.


VARIANT 

Övningen kan utföras med rak stång, med en vinklad stång eller med rep.

RELATERADE ÖVNINGAR 


MUSKLER 

Agonister

  • Triceps brachii
Bra produkter för övningen: Triceps pushdown med stång
+ 4 varianter
+ 4 varianter
8 recensioner
199 kr
Köp
Köp
Toppsäljare
+ 26 varianter
Toppsäljare
+ 26 varianter
1090 recensioner
269 kr
Köp
Köp
Monthly highlight
Prisvärd
+ 5 varianter
Monthly highlight
Prisvärd
+ 5 varianter
52 recensioner
87 kr
Lägsta pris 87 kr
Köp
Lägsta pris 87 kr
Köp