HANDLEDSCURL

Vill du bygga ett par stora och starka underarmar i klass med Karl-Alfred är handledscurl övningen för dig.

Stora överarmar i all ära med man ska inte underskatta ett par rejäla underarmar. Förutom att välutvecklade underarmar kan vara imponerande rent estetiskt så kan det vara väldigt respektingivande när du ska skaka hand med ett nytt ansikte. Dessutom är underarmsstyrkan viktig i många andra styrkeövningar och idrotter. 

SÅ GÖR DU

  1. Sitt på en bänk och greppa tag i skivstången med ett underarmsgrepp med händerna ungefär axelbrett isär. 
  2. Lägg ner underarmarna på låren och låt händerna och skivstången hänga ner utanför knäna. 
  3. Låt skivstången rulla ut ur handflatorna ner på fingrarna samtidigt som du böjer handlederna ner mot golvet. 
  4. Curla sedan upp stången genom att dra in stången mot handflatorna med fingrarna samtidigt som du böjer i handlederna så knogarna kommer så högt som möjligt. 
  5. Tänk på att utföra rörelsen med ett kontrollerat tempo i både den koncentriska och excentriska fasen.

TIPS

Handledscurl kan utföras med såväl skivstång som hantlar. Handledscurl med hantel kan du med fördel utföra med en hand i taget. På så sätt kan du även utföra övningen till failure och med forcerade repetitioner. Först utför du så många repetitioner du orkar och därefter hjälper du till att curla upp hanteln med den andra handen i den koncentriska fasen för att krama ur några repetitioner ytterligare.

Ett vanligt misstag är att armarna är vinklade snett utåt från varandra. Det medför att både handleder och fingrar kommer belastas ojämnt. Se därför till att underarmarna är placerade parallellt med varandra för att kunna utföra dina handledscurls med god teknik.

Ett annat tips är att undvika att använda helgjutna skivstänger och hantlar, åtminstone om du får besvär med handlederna. Med skivstänger och hantlar där viktskivorna kan rotera kring själva stången är det lättare att få till en mjukare rörelse som gör att du kan undvika eventuella handledsbesvär.

VARIANT

Om du inte vill sitta framåtlutad med underarmarna vilandes på låren kan du sitta på knä på golvet och lägga upp underarmarna tvärs över en träningsbänk. Handledscurl med skivstång kan även utföras i stående med händerna bakom ryggen. Placera höger och vänster handrygg på respektive skinka för att stabilisera rörelsen när du utför underarmscurls.

MUSKLER

Här listas muskler som har en avgörande roll avseende övningens genomförande.

Agonister

  • Handledsflexorerna

RELATERADE ÖVNINGAR

KLASSIFICERING

Typ av övning: Isolationsövning

Rörelseled: Handleden

Typ av rörelse: Handledsflexion

UTRUSTNING

Här listas förslag på personlig träningsutrustning som aktivt kan främja övningens genomförande och/eller reducera skaderisken.

Handledscurl är isolationsövning där du inte hanterar så mycket vikt. Upplever du ändå att du har problem med ett svikande grepp kan det vara en god idé att investera i ett par bra träningshandskar eller magnesiumkarbonat. Det sistnämnda finns att tillgå i både fast och flytande form.

Bra produkter för övningen: Handledscurl
Toppsäljare
149 kr
Köp
Köp
Toppsäljare
1.299 kr
Toppsäljare
+ 26 varianter
Toppsäljare
+ 26 varianter
269 kr
Köp
Köp
Toppsäljare
+ 5 varianter
109 kr
Köp
Köp