KNÄSTÅENDE KABELCRUNCH  

Vill du få det att bränna rejält i magmusklerna är knästående kabelcrunch övningen för dig.  

Det finns många sätt att träna sitt six-pack men knästående kabelcrunch är en av de bättre för att verkligen isolera magmusklerna. Är du less på att alla bålövningar antingen ska utföras liggandes på golvet eller hängandes i olika ställningar blir knästående en rolig omväxling. Istället för att använda kroppsvikten som motstånd får du nu även möjlighet att använda en kabelmaskin där du lätt kan anpassa motståndet.


SÅ GÖR DU

Lägg gärna en matta på golvet för att göra det mer bekvämt. Fatta tag i repen med båda händerna och sätt dig på knä på mattan en liten bit ifrån kabelmaskinen. Du ska inte sitta på rumpan så se till att hålla höften i luften genom hela rörelsen. Positionera händerna precis ovanför huvudet så vristerna ligger an mot huvudet. I utgångspositionen låter du motståndet från kabelmaskinen sträcka upp din överkropp så ryggen är hyperextenderad. Med höften bibehållen i samma position drar du nu i repen genom att flektera i bålen. Tänk att du ska utföra en crunch-rörelse. När du flekterat bålen maximalt återgår du till utgångspositionen i en kontrollerad rörelse med bibehållen anspänning i bålmuskulaturen.


KLASSIFICERING  

Typ av övning: Bålövning

Rörelseled: Bålen

Typ av rörelse: Bålflexion


TIPS  

Knästående kabelcrunch, eller kneeling cable crunch som det heter på engelska, är just en crunch. Just crunch är väldigt talande för den teknik som ska användas vid utförandet. Tanken är nämligen att bålen ska flekteras så att primär magmusklerna ska utföra arbetet. Ett vanligt misstag är dock att rörelsen sker i höften så att det primärt blir höftböjarna som arbetar. 

Ett annat vanligt misstag är att man använder överkroppens tyngd för att dra i kabelhissen. Tänk därför på att bara använda din överkropp som en förlängning mellan bålen och handtagen så det blir magmusklerna som får utföra arbetet.


VARIANT 

Du kan även utföra övningen i stående. Stå i sådana fall med lätt flexion i knän och höfter och se till att bibehålla den flexionen under hela rörelsen så att det bara är bålen som rör sig.

RELATERADE ÖVNINGAR 


MUSKLER 

Agonister

  • Rectus abdominis

Synergister

  • Obliquus internus abdominis
  • Obliquus externus abdominis
Bra produkter för övningen: Knästående crunches i kabelmaskin
Toppsäljare
+ 5 varianter
109 kr
Köp
Köp
Toppsäljare
17%
895 kr
1.076 kr
Köp
Köp
Toppsäljare
+ 26 varianter
Toppsäljare
+ 26 varianter
269 kr
Köp
Köp
Toppsäljare
499 kr