KONCENTRATIONSCURL  

Koncentrationscurl är en isolationsövning för armbågsflexorerna och tillåter dig pressa ur det sista ur armarna.  

Det går att curla upp en skivstång eller hantel på väldigt många olika sätt, både vad gäller olika övningar och det tekniska utförandet i respektive övning. Ett vanligt misstag är att man väljer en alldeles för tung vikt för att bara överarmsmuskulaturen ska kunna lyfta vikten och det slutar med att hanteln svingas upp i någon sorts helkroppsövning. Känner du igen dig i den beskrivningen kanske koncetrenationscurl (eng. concentrations curl) är lösningen för dig. Övningen utförs i sittande, är lätt att utföra men svår att fuska i och du behöver bara en bänk och en hantel.


SÅ GÖR DU  

Sätt dig på en bänk och placera fötterna brett isär på golvet. Greppa tag i en skivstång eller hantel med ett underarmsgrepp och placera överarmens baksida mot insidan av låret. I utgångspositionen pekar tummen i samma riktning som knät och armbågen är fullt utsträckt. Påbörja därefter rörelsen genom att curla upp hanteln så långt upp mot axeln som möjligt. Sänk därefter ner hanteln till utgångspositionen i en kontrollerad rörelse och upprepa. 


KLASSIFICERING  

Typ av övning: Isolationsövning / Unilateral övning / Enhandsövning

Rörelseled: Armbågsleden

Typ av rörelse: Armbågsflexion


TIPS  

Som tidigare nämnt är det ett vanligt misstag att man väljer en för tung hantel och tvingas svinga upp hanteln i en helkroppsrörelse. Tanken med koncentrationscurl är att undvika detta men det kräver fortfarande att du har en god teknik och utför rörelsen kontrollerat. Även vid koncentrationscurl är det således ett värdefullt tips att inte använda en tyngre hantel än vad du klarar av att hantera med en adekvat teknik.


VARIANT 

Koncentrationscurl kan utföras med eller utan rotation i underarmen där den sistnämnda varianten var den som beskrevs här ovanför. Vill du utföra övningen med rotation greppar du hanteln med tummen pekandes vinkelrätt från lårets insida. Medan du curlar upp hanteln roterar du sedan underarmen så tummen pekar i samma riktning som knät i toppen av rörelsen. Genom att rotera underarmen kommer biceps brachii arbeta i större utsträckning.

RELATERADE ÖVNINGAR 


MUSKLER 

Agonister

  • Brachialis

Synergister

  • Biceps brachii
  • Brachioradialis
Bra produkter för övningen: Koncentrationscurl
Toppsäljare
199 kr
Köp
Köp
Toppsäljare
1.299 kr
Toppsäljare
+ 26 varianter
Toppsäljare
+ 26 varianter
259 kr
Köp
Köp
Toppsäljare
6%
+ 5 varianter
Toppsäljare
6%
+ 5 varianter
82 kr
Lägsta pris 87 kr (-6%)
Köp
Lägsta pris 87 kr (-6%)
Köp