LATSDRAG MED SMALT GREPP

Latsdrag med smalt grepp är en enkel och effektiv övning för att få en stark och muskulös rygg. 

Latsdrag är en basövning för överkroppen där du arbetar med armarna och alla muskler på övre delen av ryggen men där du framför allt får träna latissimus dorsi. Latsdrag kan utföras på många olika sätt och med en rad olika handtag. Den vanligaste varianten är att använda en rak stång där du kan utföra breda latsdrag men latsdrag kan även utföras med ett smalt grepp med exempelvis v-handtag eller handtag med neutralt grepp. Latsdrag syftar alltså framför allt till att träna latissimus dorsi, vardagligt kallat latsen, men aktiverar samtliga musklerna kring dina skulderblad. Med dess stora muskelengagemang och enkla utförande är latsdrag en bra övning för dig som vill få en välutvecklad ryggtavla eller helt enkelt vill ha en starkare rygg.


SÅ GÖR DU

Greppa tag om en vinklad eller rak stång med ett brett överhandsgrepp. Sätt dig på sittdynan och anpassa stödet för låren så du sitter stadigt och fixerat. I utgångspositionen släpper du ut dina skulderblad och axlar samt sträcker ut armarna så armbågarna är raka. Överkroppen är upprätt och stången är placerad rakt ovanför huvudet. Dra därefter ner stången genom att dra ner dina axlar och skulderblad samt böjer på armarna. Luta dig tillbaka något under draget så stången passerar framför huvudet. Dra ned stången under hakan eller ner till övre delen av bröstet. Återgå sedan till utgångspositionen i en kontrollerad rörelse. 


KLASSIFICERING 

Typ av övning: Basövning

Rörelseled: Flerledsövning

Typ av rörelse: Dragövning


TIPS

Latsdrag kan varieras mellan smala och breda latsdrag, kan utföras med många olika typer av handtag och kan utföras med supinerat, pronerat eller neutralt grepp. De olika varianterna kommer aktivera musklerna i olika omfattning så ett generellt tips är välja det utförande där du känner att du får bäst kontakt med musklerna du vill träna. Ett annat tips är att variera mellan olika varianter för att säkerställa att samtliga muskler får bra träning.

Ett vanligt misstag vid breda latsdrag är att stången dras för långt ner och för långt framför kroppen. Ett tips för att få en bra teknik är att tänka att armbågarna ska dras så långt ner som möjligt och att armbågarna ska peka utåt under hela rörelsen.

Ett annat vanligt misstag är att skulderbladen inte jobbar dynamiskt. Ett tips för att skulderbladsmuskulaturen ska få arbeta dynamiskt är därför att skulderbladen ska vara nästintill helt avslappnade i toppläget och ska dras ihop nedåt bakåt i bottenläget.


VARIANT

Latsdrag med rak stång kan även utföras bakom nacken men ställer då högre krav på att du har god rörlighet i axlarna och övre delen av ryggen så du kan utföra latsdrag med en korrekt teknik.

RELATERADE ÖVNINGAR


MUSKLER

Agonister

  • Latissimus dorsi

Synergister

  • Biceps brachii
  • Brachialis
  • Brachioradialis
  • Rhomboideus minor och major
  • Trapezius
  • Deltoideus posterior
  • Teres major
Bra produkter för övningen: Latsdrag med smalt grepp
Toppsäljare
+ 5 varianter
Toppsäljare
+ 5 varianter
52 recensioner
109 kr
Köp
Köp
Toppsäljare
+ 26 varianter
Toppsäljare
+ 26 varianter
1064 recensioner
269 kr
Köp
Köp
+ 4 varianter
+ 4 varianter
8 recensioner
199 kr
Köp
Köp
PRISVÄRD
40%
587 kr
Lägsta pris 979 kr (-40%)
Lägsta pris 979 kr (-40%)