KABELFLYES OVANIFRÅN

Kabelflyes ovanifrån är en enkel och effektiv isolationsövning för bröstmusklerna. 

Kabelflyes ovanifrån är en isolationsövning för bröstmusklerna. Att utföra kabelflyes fyller därför samma syfte som hantelflyes men har både sina för- och nackdelar. En fördel med att utföra kabelflyes är att belastningen är som störst i det läge där bröstmusklerna är som starkast, det vill säga när du har armarna ungefär 45 grader ut från kroppen.

Med kabelflyes är dessutom belastningen mer jämnt fördelad genom hela rörelseomfånget. Hantelflyes är däremot tyngst i bottenläget när armarna är rakt ut från sidan medan belastningen på bröstmusklerna endast är marginell i toppläget. Nackdelen med att utföra kabelflyes i kryssdrag är att du inte har något stöd för ryggen vilket begränsar vikten något och samtidigt kan göra det svårare att isolera bröstmusklerna.


SÅ GÖR DU

Säll dig i en cable cross och anpassa så vardera trissa är placerad högt upp på respektive kabelmaskin. Greppa tag om ett handtag i vardera hand och ta några kliv framåt. Ställ dig i gångstående med ett ben framför det andra eller parallellt med benen och luta dig framåt genom att böja i höften. I utgångspositionen är armarna lyfta snett uppåt bakåt i riktning mot respektive trissa, armbågarna är lätt böjda och handflatorna är vända snett nedåt framåt. Brösta upp dig och se till att ha en anspänning i bålen och höfterna. Påbörja därefter rörelsen genom att föra armarna i en bågformad rörelse så att händerna möts framför dig i höjd med höfterna. För sedan tillbaka armarna till utgångspositionen i en kontrollerad bågformad rörelse. Skuldrorna är ihopdragna under hela rörelsen för att isolera bröstmusklerna.


KLASSIFICERING 

Typ av övning: Isolationsövning

Rörelseled: Axelleden

Typ av rörelse: Horisontaladduktion i axelleden


TIPS

Om du tycker att det är svårt att stå stadigt för att kablarna drar dig bakåt kan du testa att inte gå så långt framför kryssdraget utan istället luta dig mer framåt genom att böja i höften. Då kan du utnyttja överkroppstyngden får att stå stabilt.

Ett vanligt misstag är att skuldrorna följer med framåt när armarna förs framför kroppen. Det ger sämre förutsättningar för att isolera bröstmusklerna och axlarna får utföra en större del av arbetet.

Ha lite lätt böjda armbågar genom hela utförandet för att minska belastningen på armbågarna men se till att inte heller böja armbågarna för mycket. Det är ett vanligt misstag att armbågarna böjs väldigt mycket när det börjar bli för tungt. För att bröstmusklerna ska få bra träning i fullt rörelseomfång bör du därför inte välja vikt än att du hela tiden kan bibehålla lätt böjda armbågar.

Ett annat tecken på att vikten är för tungt är att överkroppen gungas framåt i början av rörelsen för att få fart i rörelsen och gungas sedan bakåt i slutet av rörelsen när armarna ska mötas framför kroppen.  


VARIANT

En variant på kabelflyes ovanifrån är såklart kabelflyes nerifrån, där du får fokusera lite extra på övre delen av pectoralis major.

RELATERADE ÖVNINGAR


MUSKLER

Agonister

  • Pectoralis major

Synergister

  • Deltoideus anterior
  • Latissimus dorsi
Bra produkter för övningen: Kabelflyes ovanifrån
Toppsäljare
6%
+ 5 varianter
Toppsäljare
6%
+ 5 varianter
82 kr
Lägsta pris 87 kr (-6%)
Köp
Lägsta pris 87 kr (-6%)
Köp
299 kr
Köp
Köp
Toppsäljare
+ 26 varianter
Toppsäljare
+ 26 varianter
259 kr
Köp
Köp
+ 4 varianter
199 kr
Köp
Köp
+ 5 varianter
110 kr
Köp
Köp