SIT-UP MED VRIDNING  

Sit-up med vridning tränar både de raka och sneda magmusklerna. Perfekt för dig som vill ha en snygg och stark mage.  

Sit-up med vridning passar dig som vill ha coreträning med lite extra fokus på de sneda magmusklerna. Medan vanliga sit-ups framför allt fokuserar på rectus abdominis som utgör magrutorna kommer sit-up med vridning aktivera obliquus internus och externus lite extra. Perfekt för dig som vill ha en välutvecklad och stabil bålmuskulatur.


SÅ GÖR DU  

Ligg på rygg direkt på golvet eller på en matta. Böj benen så du har ungefär 90 grader i knälederna. Placera armarna korsade över bröstet eller koppla ihop händerna bakom nacken. Initiera rörelsen genom att lyfta upp bröstryggen från golvet genom att krumma ihop bålen. Fortsätt därefter med att även lyfta upp nedre delen av ryggen från golvet genom att böja i höften samtidigt som du utför en roterande rörelse med bålen. Tänk dig att ena sidans axel ska närma sig motsatt sidas knä. Sänk dig sedan kontrollerat ner till utgångspositionen och upprepa. Utför nästa repetition i samma riktning eller alternera mellan att rotera åt höger och vänster varannan repetition. 


KLASSIFICERING  

Typ av övning: Bålövning

Rörelseled: Bålen

Typ av rörelse: Bålrotation


TIPS  

Ett vanligt misstag är att benen används för att gunga upp överkroppen. Du kan därför fixera fötterna under en ribbstol eller motsvarande fästpunkt. Tränar du med en kompis kan ni turas om att hålla fast fötterna på varandra. Genom att fixera fötterna blir du mer stabil och det blir lättare att fokusera på den teknik som gör att rätt muskler får utföra arbetet. 

Ett annat vanligt misstag är att man försöker dra sig upp med armarna när man har händerna kopplade bakom huvudet. 

Hur tung en sit-up med vridning blir beror till stor del på var du placerar händerna. Övningen blir tyngre ju längre upp mot eller ovanför huvudet du håller händerna. Ett annat tips för att göra övningen tyngre är att hålla en vikt i famnen eller i händerna ovanför huvudet.


VARIANT 

Du kan utföra sit-up med vridning på golvet eller i en situpsbänk. Med en situpsbänk kan du enkelt fixera fötterna samtidigt som övningen blir tyngre eftersom du får arbeta i motlut.

RELATERADE ÖVNINGAR 


MUSKLER 

Agonister

  • Obliquus internus abdominis
  • Obliquus externus abdominis

Synergister

  • Rectus abdominis
  • Iliopsoas
Bra produkter för övningen: Sit-ups med vridning
+ 5 varianter
110 kr
Köp
Köp
+ 6 varianter
49 kr
Köp
Köp
Toppsäljare
+ 26 varianter
Toppsäljare
+ 26 varianter
259 kr
Köp
Köp
Toppsäljare
6%
+ 5 varianter
Toppsäljare
6%
+ 5 varianter
82 kr
Lägsta pris 87 kr (-6%)
Köp
Lägsta pris 87 kr (-6%)
Köp