KABELFLYES NERIFRÅN

Kabelflyes nerifrån är en skön övning där bröstmusklerna får arbeta med belastning i ett stort rörelseomfång. 

Kabelflyes (eng. cable flyes) nerifrån, eller kabelflyes underifrån som det också kallas, är en isolationsövning för bröstmusklerna där dragriktningen gör att du lägger lite extra fokus på övre delen av pectoralis major. 

Att utföra kabelflyes nerifrån fyller samma syfte som lutande hantelflyes men har både sina för- och nackdelar. En fördel med att utföra kabelflyes är att belastningen är som störst i det läge där bröstmusklerna är som starkast, det vill säga när du har armarna ungefär 45 grader ut från kroppen. Med kabelflyes är dessutom belastningen mer jämnt fördelad genom hela rörelseomfånget. Hantelflyes är däremot tyngst i bottenläget när armarna är rakt ut från sidan medan belastningen på bröstmusklerna endast är marginell i toppläget. Nackdelen med att utföra kabelflyes i kryssdrag är att du inte har något stöd för ryggen vilket begränsar vikten något och samtidigt kan göra det svårare att isolera bröstmusklerna.


SÅ GÖR DU

Säll dig i en cablecross med handtag där kabeltrissorna är placerade långt ner på respektive kabelmaskin. Greppa tag om ett handtag i vardera hand och ta några kliv framåt. Ställ dig i gångstående med ett ben framför det andra så du står stabilt. Armarna hänger snett nedåt ut mot respektive kabeltrissa, armbågarna är lätt böjda och handflatorna är vända framåt. Brösta upp dig, dra tillbaka skuldrorna och se till att ha en anspänning i bålen och höfterna. För sedan armarna snett uppåt i en bågformad rörelse så att händerna möts framför ditt ansikte. För sedan tillbaka armarna till utgångspositionen i samma kontrollerade bågformade rörelse. Skuldrorna är ihopdragna under hela rörelsen för att isolera bröstmusklerna.


KLASSIFICERING 

Typ av övning: Isolationsövning

Rörelseled: Axelleden

Typ av rörelse: Horisontaladduktion i axelleden


TIPS

Ett vanligt misstag är att skuldrorna följer med framåt när armarna förs framför kroppen. Det ger sämre förutsättningar för isolera bröstmusklerna och axlarna får utföra en större del av arbetet.

Ha lite lätt böjda armbågar genom hela utförandet för att minska belastningen på armbågarna men se till att inte heller böja armbågarna för mycket. Det är ett vanligt misstag att armbågarna böjs väldigt mycket när det börjar bli för tungt. För att bröstmusklerna ska få bra träning i fullt rörelseomfång bör du därför inte välja vikt än att du hela tiden kan bibehålla lätt böjda armbågar.


VARIANT

Kabelflyes nerifrån kan även utföras i sittande, som vid lutande hantelflyes men med kryssdrag istället för hantlar.

RELATERADE ÖVNINGAR


MUSKLER

Agonister

  • Pectoralis major

Synergister

  • Deltoideus anterior
  • Biceps brachii
Bra produkter för övningen: Kabelflyes nerifrån
Monthly highlight
Prisvärd
+ 5 varianter
Monthly highlight
Prisvärd
+ 5 varianter
52 recensioner
87 kr
Lägsta pris 87 kr
Köp
Lägsta pris 87 kr
Köp
299 kr
Köp
Köp
Toppsäljare
+ 26 varianter
Toppsäljare
+ 26 varianter
1090 recensioner
269 kr
Köp
Köp
+ 4 varianter
+ 4 varianter
8 recensioner
199 kr
Köp
Köp
+ 5 varianter
+ 5 varianter
0 recensioner
110 kr
Köp
Köp