KABELCURL  

Bicepscurls kommer i olika former och de flesta utförs med hantel. Då kan kabelcurl i kabelmaskin vara en kul omväxling.  

Det är få muskelgrupper som har fått så många olika varianter av isolationsövningar som biceps. De allra flesta biceps-övningar utförs med hantel men curls i kabelmaskin är ett bra komplement. Förutom att kabelcurl är en mjuk och följsam övning som är skön att utföra så har kabelmaskinen även många andra fördelar. Dels går det att variera handtag från bland annat rephandtag till både vinklad och rak stång, dels kan du anpassa höjden på kabeltrissan om du vill att motståndet ska komma från en annan vinkel. Dessutom går det snabbt och smidigt att anpassa belastningen med viktmagasinet om du exempelvis vill köra drop-set. 


SÅ GÖR DU  

Ställ dig vänd mot kabelmaskinen med kabeltrissan i golvnivå.  Greppa tag i en rak stång med ett underhandsgrepp med händerna placerade på ungefär axelbrett avstånd. I utgångspositionen har du armarna fullt utsträckta och står stadigt med lätt böjda ben, en upprätt överkropp och skuldrorna positionerade lätt sänkta nedåt bakåt. Påbörja rörelsen genom att curla upp stången i höjd med axlarna. Undvik att svinga upp stången genom att gunga med överkroppen. Armbågarna ska hållas intill sidorna under hela rörelsen förutom i toppläget då armbågarna kan föras framåt en liten bit så underarmarna är lodräta i toppläget. När du kommit upp till toppläget sänker du ner stången till utgångspositionen i en kontrollerad rörelse.

 

KLASSIFICERING  

Typ av övning: Isolationsövning

Rörelseled: Armbågsleden

Typ av rörelse: Armbågsflexion


TIPS  

För att få mer kontakt med biceps när du utför kabel kan det vara bra att begränsa rörelseomfånget. Undvik i sådana fall att sträcka ut armarna fullt i bottenläget och vänd rörelsen innan biceps tappar kontakten i toppläget. 

Ett vanligt misstag är att man svingar upp skivstången eftersom det tillåter dig att lyfta en tyngre vikt. Det är som sagt något du bör undvika men det finns ett undantag till den regeln, nämligen om du vill öka belastningen i den excentriska fasen. Genom att svinga upp stången kan du få en ordentlig belastning av biceps med en kontrollerad excentrisk fas med den tyngre vikten.


VARIANT 

Kabelcurl kan vara både en stående, liggande och sittande övning och kan anpassas efter tycke och smak. Detsamma gäller valet av handtag som kan varieras mellan allt ifrån rephandtag till rak stång. När kabelcurl utförs som sittande övning används i regel en maskin avsedd för detta där du sitter med ryggen vänd mot kabelmaskinen och har ett handtag i vardera hand.

RELATERADE ÖVNINGAR 


MUSKLER 

Agonister

  • M. Biceps brachii

Synergister

  • M. Brachialis
  • M. Brachioradialis
  • Underarmsflexorerna
Bra produkter för övningen: Bicepscurl i kabelmaskin
SPRING SALE
+ 4 varianter
SPRING SALE
+ 4 varianter
199 kr
Köp
Köp
SPRING SALE
Prisvärd
+ 26 varianter
SPRING SALE
Prisvärd
+ 26 varianter
225 kr
Lägsta pris 229 kr
Köp
Lägsta pris 229 kr
Köp
SPRING SALE
Prisvärd
587 kr
Lägsta pris 587 kr
Lägsta pris 587 kr
SPRING SALE
Prisvärd
+ 5 varianter
SPRING SALE
Prisvärd
+ 5 varianter
82 kr
Lägsta pris 82 kr
Köp
Lägsta pris 82 kr
Köp