0
0

L-glutamin

Aminosyran L-Glutamin är icke-essentiell men omsätts mest och snabbast av alla aminosyror i kroppen. Detta på grund av att L-Glutamin är den aminosyra med enskilt högst f... Aminosyran L-Glutamin är icke-essentiell men omsätts mest och snabbast av alla aminosyror i kroppen. Detta på grund av att L-Glutamin är den aminosyra med enskilt högst förekomst i den mänskliga muskulaturen. När kroppen belastas hårt, t.ex.vid sjukdom eller perioder med hård träning, är åtgången på L-Glutamin extra stor och tillförseln således extra viktig. L-Glutamin ingår och förbrukas i flera av kroppens fundamentala processer och en akut brist kan resultera i nedbrytning av vävnad och försämrat immunförsvar. Aminosyran kan hjälpa till vid produktionen av andra aminosyror, proteiner, glukos, nukleotider och glutation. Tillskott kan på så sätt ge en känsla av muskelpump och bättre uthållighet. Läs mer

Vad är L-Glutamin?

L-glutamin även känd som engelska glutamine är en icke essentiell aminosyra. Den utgör amidformen av glutaminsyra. Glutamin är den aminosyra som våra muskler består till störst del utav. Det är ett populärt tillskott vid styrketräning för dess inverkan på muskeltillväxten. Tillskottet kan tas i perioder av hård träning samt vid diet. När kroppen utsätts för stress såsom infektioner, sjukdom, bantning och hård träning kan kroppen inte själv tillgodose behovet och då bör ett tillskott tas för att förhindra brist på aminosyran. Hos atleter kan en brist leda till symptom av överträning.


Vad gör L-Glutamin?

L-glutamine eller på svenska L-glutamin är en av de aminosyror som bygger upp protein. I L-format innebär det att glutaminet är i fri from och kan på så sätt lättare tas upp av kroppen. Aminosyran lagras främst i skelettmusklerna och lungorna. Den fungerar också som källa för energi för colonocyter i tjocktarmen och motarbetar spridning av negativa bakterier från tjocktarmen. På så sätt bidrar glutamin till en friskare tarmflora. Studier har visat att glutamin har en positiv inverkan på individer som sysslar med högintensiv träning utan vila. Infektionsbenägenhet minskade med upp till 80 procent för dessa atleter, detta kan jämföras med placebogruppens resultat på en minskning på 49 procent.

 

L-Glutamins roll för muskulaturen och produkter

Aminosyran bygger upp muskelfibrer efter träning och binder även vatten. Det kan ge en känsla av att musklerna är kraftigare samt fylligare. Glutamin kan stimulera de hormoner som hjälper till att bygga upp musklerna och på så sätt öka glykogeninlagringen i musklerna timmarna efter ett träningspass. Detta är viktigt för att kunna prestera och utnyttja kraften i musklerna maximalt.

Glutamintillskott finns som många andra tillskott i olika former. Tillskottet kan tas som tablett, pulver och kapslar. Pulver finns i många smaker såsom vattenmelon, ananas, cola och apelsin. Vanligast är dock utan smak. Vid ett högt intag av glutamin är det viktigt att dricka rikligt med vatten för att undvika risken att bli förstoppad. Tabletter är ett enkelt sätt att få i sig aminosyran, dock är det lika viktigt att öka sitt vattenintag. Att ta tillskottet som tablett eller kapsel är ett bra alternativ för dem som inte gillar smaken av pulver.

Dölj
Filtrera sortiment
Återställ allt

Varumärken

Smak

Avbryt
Använd filter
Toppsäljare
Toppsäljare

L-Glutamine, 400 g

Star Nutrition
149 kr

SmartSupps L-glutamine, 1 kg

SmartSupps
249 kr

ELIT BCAA 4:1:1 + L-glutamine, 400 g

Elit Nutrition
279 kr
Köp Köp

L-Glutamine, 500 g

Chained Nutrition
229 kr

Glutamine Powder, 1000 g

Optimum Nutrition
479 kr

Glutamine Xplode, 500 g

Olimp Sports Nutrition
349 kr
Köp Köp

Mutant Core Series Glutamine, 300g

Mutant
249 kr
9%
9%

L-Glutamine BIG BUY, 2 kg

Star Nutrition
675 kr
745 kr
Köp Köp

Glutamine Mega Caps 1400, 300 caps

Olimp Sports Nutrition
379 kr

BSN Glutamine, 309 g

BSN
279 kr

Glutamine Mega Caps 1400, 120 caps

Olimp Sports Nutrition
179 kr

ELIT 100% Pure L-glutamine, 500 g

Elit Nutrition
269 kr
Köp Köp

Glutamin, 400 gram

Holistic
267 kr

L-glutamine, 400 g

Delta Nutrition
229 kr

L-Glutamine 100%, 400 g, Neutral

Swedish Supplements
239 kr

Glutamine, 300 g

Viterna
199 kr

L-Glutamin, 200 g

Rawpowder
135 kr

L-Glutamin 400 g

Rawpowder
229 kr

L-Glutamin, 400 g

Alpha Plus
267 kr