Kreatin Monohydrat

Det finns många former av kreatin men den vanligaste är kreatinmonohydrat. Ett av världens mest undersökta kosttillskott och kanske ett av de mest populära. Inte så konst...

Det finns många former av kreatin men den vanligaste är kreatinmonohydrat. Ett av världens mest undersökta kosttillskott och kanske ett av de mest populära. Inte så konstigt då kreatin monohydrat är direkt kopplat till prestationsförbättringar i nästan allt som berör explosivt muskelarbete.

Läs mer

Den vanligaste och mest använda formen av kreatin

Den absolut vanligaste och den mest undersökta formen av kreatin är kreatinmonohydrat. Kreatinmonohydrat är den form av kreatin som först kom ut på marknaden och började säljas kommersiellt. Redan 1992 började kreatinmonohydrat säljas i USA och det spred sig snabbt världen över. 

Kreatinmonohydrat är den form av kreatin de flesta börjar med och den finns att tillgå i ren form, smaksatt, kapslar, tabletter eller som ingrediens i ett stort antal andra produkter. 

I stort sett smaklöst pulver

Kreatinmonohydrat är ett fint vitt pulver som löser sig bra i vatten. Det är nästintill smaklöst men vissa kan känna en mycket mild bitter eller besk smak när det blandas med rent vatten. Denna smak märks inte om man blandar med något som har smak som juice, bcaa eller liknande. 

Att blanda kreatinmonohydrat med andra produkter går utmärkt och kommer inte påverka upptaget alls. Tvärtom så kan upptaget av kreatin förbättras om det intas tillsammans med kolhydrater. 

Mikroniserat eller inte?

När kreatin tillverkas så klumpar det ihop sig i små granulat. Dessa kan slås sönder till ett mycket finare pulver och denna process kallas för mikronisering. När kreatin först släpptes så var det inte mikroniserat och detta medförde att vissa kunde få magbesvär med kreatinmonohydrat. 

Det förekommer fortfarande kreatin som inte är mikroniserat och det är inte alltid det står utskrivet på etiketten Idag är tillverkningstekniken av kreatinmonohydrat så förfinad att nästan 100 % av allt kreatin som finns är mikroniserat och väljer du exempelvis Creapure® så är det garanterat mikroniserat. 

Hur mycket kreatin monohydrat behövs?

Det behövs inga stora mängder kreatinmonohydrat för att få effekt. Normal dosering är endast 3 – 5 g per dag vilket motsvara en rågad tesked. Effekten av kreatin vid daglig dosering smyger sig på och det tar ofta en till två veckor innan man märker full effekt då det är den tiden det tar att helt fylla kreatindepåerna i musklerna. 

Ett annat alternativ är att använda 20 g kreatin dagligen, utspritt över 4 – 5 doser under och göra detta i 5 dagar för att sedan sänka till underhållsdosering på 3 – 5 g. Med en laddning märks ofta effekt mycket snabbare. Kreatinmonohydrat kan blandas i alla form av vätska från rent vatten till proteinshaken efter träning.

Gymgrossisten har ett mycket brett urval av kreatinmonohydrat i olika former och det finns i rent pulver, kapslar, tabletter och smaksatt pulver.
 

Dölj
Filtrera sortiment
Återställ allt

Varumärken

Form

Avbryt
Använd filter
Toppsäljare
249 kr
449 kr
+ 1 variant
289 kr
Köp Köp
Nyhet
289 kr
299 kr
349 kr
19%
379 kr
468 kr
Köp Köp
21%
599 kr
757 kr
Köp Köp
+ 2 varianter
349 kr
Köp Köp
249 kr
399 kr
20%
319 kr
399 kr
299 kr
359 kr
299 kr
379 kr
299 kr
349 kr
649 kr
699 kr
429 kr
299 kr
199 kr