Långsamma Kolhydrater

Vad är kolhydrater? Det finns ett stort antal olika kolhydrater. Alla kallas för sackarider och alla består enbart av kol, väte och syre. Trots att alla kolhydrater h...

Vad är kolhydrater? Det finns ett stort antal olika kolhydrater. Alla kallas för sackarider och alla består enbart av kol, väte och syre. Trots att alla kolhydrater har samma grundläggande beståndsdelar så kan de se mycket olika ut vilket även gör att de får olika egenskaper. En av dessa är att kolhydrater kan vara långsamma och de kan vara snabba.

Läs mer

Blodsocker 

Det enklaste sättet att skilja på snabba och långsamma kolhydrater är att se hur snabbt de höjer blodsockret. En snabb kolhydrat tas snabbt upp i kroppen och ger en snabb höjning i blodsocker som även sjunker lika snabbt. En långsam kolhydrat ger en långsam höjning som dessutom sjunker långsamt och därför ger denna typ av kolhydrater energi under en längre tid.   

Varför är en kolhydrat långsam? 

Då kolhydrater finns i ett stort antal olika former och utseenden så ställer de olika krav på kroppen och hur kroppen bryter ner dessa för att få ut energi. Kroppens främsta energikälla är glukos och nästan oavsett vilken form av kolhydrater vi äter så blir dessa glukos i slutändan. Detta beror på att alla kolhydrater måste passera levern innan de släpps ut i blodbanan. Om levern får en kolhydrat som inte är glukos så kommer levern att bryta ner eller bygga om kolhydraten till glukos innan den sätts fri. Denna process påverkar hur snabbt kolhydraterna kan höja blodsockret. 

Hur hela måltiden är komponerad påverkar även om kolhydraterna är snabba eller långsamma. Det är i tunntarmen den primära nedbrytningen av kolhydrater sker och om denna nedbrytning tar lite längre tid, som den exempelvis kan göra om det är mycket kostfiber i måltiden, så påverkar detta hur snabbt kroppen tar upp kolhydraterna.   

Olika varianter av långsamma kolhydrater 

I livsmedel så finner du långsamma kolhydrater i bland annat fullkornsprodukter, råris och baljväxter men långsamma kolhydrater kan även köpas i ren form. De vanligaste är isomaltulos och fruktos. Dessa produkter kommer i form av pulver och är ett mycket smidigt alternativ när du vill ladda med mer kolhydrater.  

Hur och när ska de användas? 

Långsamma kolhydrater gör sig bäst under dagen och inte i direkt anslutning till träning. Använd långsamma kolhydrater under dagen när du vill ladda med extra kolhydrater. Efter eller under träning så har de flesta större nytta av snabba kolhydrater som snabbt höjer blodsockret.  

Gymgrossisten har ett brett urval av långsamma kolhydrater i olika former. Botanisera i utbudet hitta rätt produkt för dig.  

Dölj
+ 1 variant
259 kr
Köp
Köp
+ 2 varianter
149 kr
Köp
Köp