OMVÄND HANDLEDSCURL  

Med omvänd handledscurl tränar du musklerna på underarmens utsida och förbättrar styrkan i handleden.  

När det kommer till träning av armarna ligger fokus alltjämt på träningen av överarmarna medan underarmarna hamnar i skymundan. Att vara stark i underarmarna är en underskattad egenskap som förtjänar mer uppmärksamhet. Förutom att välutvecklade underarmar kan vara estetiskt tilltalande så är starka underarmar viktig i många andra styrkeövningar och idrotter. Omvänd handledscurl är en enkel och effektiv övning för att träna musklerna på underarmens utsida och det endas som behövs är en bänk och en vikt i form av hantel eller skivstång.


SÅ GÖR DU  

Sitt på en bänk och greppa tag i skivstången med ett dubbelt överarmsgrepp med händerna ungefär axelbrett isär. Lägg ner underarmarna på låren och låt händerna och skivstången hänga ner utanför knäna. Vinkla ner handlederna mot golvet samtidigt som du låter skivstången rulla ut ur handflatorna ner på fingrarna. Curla sedan upp stången genom att dra in stången mot handflatan med fingrarna samtidigt som du böjer upp handlederna så knogarna kommer så högt som möjligt. Tänk på att utföra rörelsen i ett kontrollerat tempo i både den koncentriska och excentriska fasen.


KLASSIFICERING  

Typ av övning: Isolationsövning

Rörelseled: Handleden

Typ av rörelse: Handledsextension


TIPS  

Handledscurl kan utföras med såväl skivstång som hantlar. Handledscurl med hantel kan med fördel utföras med en hand i taget. På så sätt kan du även träna till failure och med forcerade repetitioner. Först utför du så många repetitioner du orkar och därefter hjälper du till att curla upp hanteln med den andra handen i den koncentriska fasen så du klarar av ytterligare några repetitioner.

Ett vanligt misstag är att armarna är vinklade snett inåt mot varandra. Det medför att både handleder och fingrar kommer belastas ojämnt. Se därför till att underarmarna är placerade parallellt med varandra för att kunna utföra handledscurl med god teknik.

Ett annat tips är att undvika att använda helgjutna skivstänger och hantlar, åtminstone om du får besvär med handlederna. Med skivstänger och hantlar där viktskivorna kan rotera kring själva stången är det lättare att få till en mjukare rörelse som gör att du kan undvika eventuella handledsbesvär.


VARIANT 

Om du inte vill sitta framåtlutad med underarmarna vilandes på låren kan du sitta på knä på golvet och lägga upp underarmarna tvärs över en träningsbänk.

MUSKLER

Här listas muskler som har en avgörande roll avseende övningens genomförande.


Agonister

Handledsflexorerna

RELATERADE ÖVNINGAR

Bra produkter för övningen: Omvänd handledscurl
Toppsäljare
Toppsäljare
38 recensioner
199 kr
Köp
Köp
Toppsäljare
Toppsäljare
7 recensioner
849 kr
PRISVÄRD
38%
650 kr
Lägsta pris 1.039 kr (-38%)
Lägsta pris 1.039 kr (-38%)
Toppsäljare
+ 26 varianter
Toppsäljare
+ 26 varianter
1064 recensioner
269 kr
Köp
Köp
Toppsäljare
+ 5 varianter
Toppsäljare
+ 5 varianter
52 recensioner
109 kr
Köp
Köp