CHINS

Chins är en av de mest kompletta överkroppsövningarna där du tränar stora delar av ryggen, biceps och underarmarna. 

Vad är chins?

Chins är en effektiv basövning för överkroppen då i princip hela ryggmuskulaturen, biceps och underarmarna får arbeta. Chins är även en vanlig tävlingsgren som förutom att den har sitt eget SM även ingår i tävlingar som Athletic fitness och Fitnessfive. Det är därför inte bara en bra övning för att bygga muskler utan även en populär övning för att mäta överkroppsstyrka.

Chins eller pull ups

Det råder viss begreppsförvirring kring vad som är chins, pull ups och chin ups. Chins utförs i ett chinsräcke med ett pronerat grepp med händerna brett isär medan pull ups utförs med ett smalt supinerat grepp. Åtminstone på svenska. På engelska är nämligen en pull up det vi på svenska kallar för chins och chin ups är den engelska benämningen på svenska pull ups.

Så gör du chins

Greppa tag om ett chinsräcke med ett pronerat grepp. Händerna placeras axelbrett eller bredare. I utgångspositionen hänger du med utsträckta armar och avslappnade skulderblad. Benen är sträckta alternativt att du har böjda knän. Påbörja sedan rörelsen genom att dra skulderbladen nedåt och motvarandra samtidigt som du böjer armarna. Dra dig uppåt så hakan når över chinsräcket. Sänk dig sedan tillbaka till utgångspositionen i en kontrollerad rörelse. Både din överkropp och dina ben ska hållas i ett lod genom hela rörelsen och armbågarna ska peka utåt. 

Tips när du gör chins

Ett vanligt misstag vid chins är att armbågarna pekar framåt, så som vid pull-up. Ett tips för att få en bra teknik är att tänka att det är armbågarna som ska dras så långt ner som möjligt snarare än att hakan ska lyftas så högt som möjligt. Det brukar kunna underlätta för att armbågarna ska peka utåt under rörelsen.

Ett annat vanligt misstag är att skulderbladen inte jobbar dynamiskt. Ett tips för att skulderbladsmuskulaturen ska få arbeta dynamiskt är därför att skulderbladen ska vara nästintill helt avslappnade när du hänger i bottenläget och ska vara kontraherade nedåt bakåt i toppläget.

Varianter på chins

Viktade chins är en populär variant på chins där du kan sätta på dig ett viktbälte och hänga på viktskivor.

RELATERADE ÖVNINGAR


Vilka muskler tränar man med chins?

Chins tränar främst musklerna i ryggen men även dina biceps som sekundära muskler

Bra produkter för övningen: Chins
+ 4 varianter
199 kr
Köp
Köp
299 kr
Köp
Köp
Toppsäljare
6%
+ 5 varianter
Toppsäljare
6%
+ 5 varianter
82 kr
Lägsta pris 87 kr (-6%)
Köp
Lägsta pris 87 kr (-6%)
Köp
Toppsäljare
+ 26 varianter
Toppsäljare
+ 26 varianter
259 kr
Köp
Köp
+ 5 varianter
110 kr
Köp
Köp