10 övningar för en starkare bål
TRÄNINGSPROGRAM

10 övningar för en starkare bål

Varför är det viktigt med en starkare bål?

  • Förbättrad kroppshållning: Bålen utgör kärnan i kroppen och hjälper till att stabilisera ryggraden och hålla kroppen i upprätt position. En stark bål bidrar till en god kroppshållning, vilket minskar risken för smärta och skador i rygg och nacke.
  • Förbättrad prestation i fysiska aktiviteter: En stark bål är avgörande för att kunna utföra fysiska aktiviteter på ett effektivt sätt. Oavsett om du tränar på gymmet, spelar sport eller gör vardagliga sysslor som att bära tunga föremål, behöver du en stabil bål för att kunna överföra kraft från underkroppen till överkroppen.
  • Minskad skaderisk: En stark bål minskar risken för skador i rygg och höft eftersom den bidrar till att avlasta belastningen på ryggraden och lederna. Dessutom minskar en stark bål risken för överbelastningsskador i buken, som kan uppstå vid exempelvis tunga lyft eller vid träningsövningar som involverar rotation.
  • Bättre balans: En stark bål bidrar till en bättre balans eftersom den hjälper till att stabilisera kroppen och motverka obalanser i musklerna. Detta kan vara särskilt viktigt för äldre personer eller personer som har nedsatt balans på grund av skador eller sjukdomar.

Sammanfattningsvis är en stark bål avgörande för en god kroppshållning, bättre prestation i fysiska aktiviteter, minskad skaderisk och bättre balans. Genom att träna bålen regelbundet kan du förbättra din fysiska hälsa och minska risken för skador och smärta.

10 övningar för en starkare bål

  1. Plankan: Stå i push-up position och stöd på underarmarna istället för händerna. Se till att kroppen är rak från huvud till fötter. Håll positionen så länge som möjligt.
  2. Sidoplankan: Ligg på sidan med armbågen under axeln och stöd på foten som är längst ner. Lyft höften och håll kroppen rak. Byt sedan sida.
  3. Sit-ups:Ligg på ryggen med böjda knän och fötterna på marken. Placera händerna bakom huvudet och lyft överkroppen från golvet och rör dig mot knäna.
  4. Sit-up med vridning: Ligg på rygg med fötterna i golvet. Placera händerna bakom huvudet och lyft överkroppen från mattan.När du kommer till sittande position så vrider du överkroppen åt ena sidan och rör armbågen mot motsatta knät, vrid sedan åt andra sidan. Repetera.
  5. Hängande benlyft: Häng på en stång eller räcke, lyft benen tills dom är nivå med höften. Repetera.
  6. Sidolyft med hantel: Stå upp med rak rygg och axelbrett isär. Håll en hantel i ena handen och böj nedåt sidledes den sida du håller hanteln. Upprepa.
  7. Liggande benlyft: Ligg på ryggen på en träningsmatta eller bänk med benen rakt ut och armarna längst sidorna. Lyft långsamt upp dina ben rakt upp mot taket. När benen är vertikala sänk långsamt benen tillbaka till start positionen.