Kostschema viktnedgång 1600 kcal
KOSTSCHEMA

Kostschema viktnedgång 1600 kcal

Välj rätt kostschema för dig

För att ett kostschema ska vara något att ha måste det vara individanpassat, näringsberäknat och okomplicerat att efterleva. Med individanpassat avses att hänsyn tas till livsstil och energibehov. Med näringsberäknat avses att alla näringsämnen förekommer i rätt mängd. Med okomplicerat avses att kostschemat enkelt ska gå att integrera i din vardag. Du ska t.ex. inte behöva gå hungrig mellan måltider, eller för den delen bli för mätt.

Detta är ett kostschema som ger ca 1 600 kcal. Som jämförelse är ett ungefärligt behov för en kvinna 2 000 – 2 300 kcal och för män 2 500 – 2 800 kcal.

Du kan enkelt räkna ut ditt ungefärliga energibehov genom att följa instruktionerna på denna sida.

 

Allmänna riktlinjer

När begreppen sallad, frukt eller grönsaker påträffas i schemat avses alltid mängder i storleksordningen 250 - 350 g. Du väljer själv råvara inom respektive indelningsgrupp.

Kaffe och té (utan mjölk och socker) är i praktiken kalorifritt och kan därför konsumeras i valfri mängd utan att det kommer påverka schemat i någon riktning.

Dryck till respektive måltid bör vara vatten eller bubbelvatten om inget annat anges. Lightläsk/dryck som är energifri går även bra. Använd sparsamt med fett vid stekning.

 

Ersätta måltider eller råvaror

Om någon måltid eller råvara inte faller dig i smaken kan de ersättas. Detta måste dock göras med omsorg för att schemats näringsberäkning inte ska påverkas.

Kolhydratskällorna (ris, potatis, pasta) kan i regel bytas ut mot varandra.

Proteinkällor kan bytas ut mot alternativ med motsvarande näringsprofil. Kyckling mot magert kött eller fettsnåla mejeriprodukter och vice versa. Nötfärs mot ägg, lax eller feta mejeriprodukter och vice versa.

 

Viktigt

Tänk på att schemat endast är baserat på en uppskattning och därför kan behöva korrigeras. Om du märker att du går upp eller ner i vikt i ett tempo du inte vill måste du justera schemat. Om du vill gå upp i vikt men inte gör det bör du lägga till mat. Om du inte går ner i vikt men vill göra det måste matmängden istället justeras neråt. Du kan även välja ett annat färdigt kostschema med en bättre anpassad energimängd.

 

Kosttillskott

Kosttillskott kan vara en viktig del av ett väl sammansatt kostschema för att ge kroppen allt den behöver. Detta är extra viktigt om man tränar eller om man äter ett relativt lågt kostschema. Rätt produkter kan fylla viktiga behov så som att ge alla vitaminer och mineraler kroppen behöver eller tillföra maximalt med protein och minimalt med energi. Därför finner du förslag på olika kosttillskott i alla våra kostscheman.

Om du önskar byta ut de föreslagna tillskotten så finner du länkar nedan med produkter som fyller samma funktion från olika varumärken.

 

Före träning

Att använda en PWO som du föredrar är inget som kommer att påverka kostschemat. I stort sett alla PWO som finns är fria från kalorier eller innehåller så små mängder kalorier att det inte har någon inverkan på ett kostschema.

Det är därför fritt fram att välja vilken PWO du vill om du önskar använda en sådan. Du hittar ett brett urval av PWO här.

PWO

 

Efter träning

Efter träning är det viktigt att ge kroppen rätt byggstenar för att reparera och återhämta sig. Ett givet val för detta kostschema är en EAA-produkt. Denna kommer att ge kroppen alla essentiella aminosyror den behöver utan att tillföra onödig energi.

EAA

 

Vitaminer och mineraler

Kroppen behöver vitaminer och mineraler varje dag. För att säkerställa att den alltid får de mängder den behöver så är det rekommenderat att använda en multivitamin. Denna bör alltid tas tillsammans med måltid för bästa möjliga upptag.

ZMA är en kombination av zink, magnesium och vitamin B6. Detta är ett av de mest populära tillskotten som finns och det hjälper muskelproteinsytes, återhämtning, testosteronnivåer i blodet och mycket mer. Många användare rapporterar även markant förbättrad sömn. ZMA är därför ett bra komplement till ditt kostschema. 

Multivitamin-produkter

ZMA-produkter

 

Protein

Protein är en hörnsten i både bevarandet och byggandet av muskelmassa. Oavsett om du försöker gå upp, ner eller stå stilla i vikt så är ett adekvat proteinintag alltid en prioritet. Med ett bra proteinpulver så kan du enkelt (och på ett delikat sätt) tillföra en rejäl mängd protein utan att tillföra för mycket kalorier. Kasein är extra lämpligt som mellanmål eller kvällsmål då detta protein absorberas långsammare än exempelvis vassle och det tenderar att ge högre mättnadskänsla.

Kaseinprotein

 

Bars och färdiga måltidsprodukter

Många gånger finns det perfekta ersättningsprodukter till livsmedel som har en mer anpassad näringsprofil och som är snabba och lätta att tillaga. Ett exempel på detta är Protein Oatmeal som är givet till frukost i många fall. Det är även alltid bra att ha ett kvalitativt jordnötssmör nära till hands.

Bars är ett utmärkt komplement till många kostscheman. En bar kommer inte ge exakt samma näring och kcal som de måltider som finns i olika kostscheman men generellt så kan 1 bar ersätta ett mellanmål för kostscheman mellan 1 600 – 2 500 kcal och det krävs 1 – 2 bars för ett mellanmål för kostscheman med högre energimängd.

Det går även utmärkt att krydda och smaksätta maten med många av de kalorisnåla såser, röror och spreads som du kan finna här:

Såser och röror

Siraper och spreads

Kostschema – 1 600 kcal

 

Dag 1

FRUKOST

MELLANMÅL

 • Knäckebröd med smör och ost

LUNCH

 • Kycklingfilé, tillagad 150 g (ej tillagad vikt ca 185 g)
 • Råris (okokt), 40 g (ca 0,5 dl)
 • Sallad/grönsaker
 • Lättkvarg, 0,5 dl (till sås med valfri kryddning)

MELLANMÅL

 • 25 g nötter
 • 2 dl frukt och bär

MIDDAG

 • Vit fisk (ej tillagad vikt), 200 g
 • Potatis, 200 g (ej tillagad vikt)
 • Sallad/grönsaker

KVÄLLSMÅL

 

 Dag 2

FRUKOST

MELLANMÅL


LUNCH

 • Köttfärssås (10 % nötfärs), 200 g
 • Fullkornspasta (okokt), 50 g
 • Sallad/grönsaker

MELLANMÅL

 • 25 g nötter

MIDDAG

 • Vit fisk (ej tillagad vikt), 200 g
 • Potatis, 200 g (ej tillagad vikt)
 • Sallad/grönsaker

KVÄLLSMÅL

 

 Dag 3

FRUKOST

MELLANMÅL

LUNCH

 • Kycklingfilé, tillagad ca 150 g (ej tillagad ca 185 g)
 • Sötpotatis, 150 g (ej tillagad vikt)
 • Sallad/grönsaker
 •  Lättkvarg, 0,5 dl (till sås med valfri kryddning)

MELLANMÅL

 • 2 knäckebrödmackor med smör och ost

MIDDAG

 • Nötfärsbiffar (10 %), 150 g
 • Potatis, 200 g (ej tillagad vikt)
 • Grönsaker

KVÄLLSMÅL

Produkter från kostschemat

15%
397 kr
467 kr
Köp
Köp
20%
20%
1 recensioner
692 kr
865 kr
Köp
Köp
30%
326 kr
467 kr
Köp
Köp
26%
429 kr
578 kr
Köp
Köp
23%
23%
0 recensioner
Star Nutrition
399 kr
517 kr
Köp
Köp
Köp fler, spara mer
+ 3 varianter
Köp fler, spara mer
+ 3 varianter
33 recensioner
169 kr
Köp
Köp

Fler kostscheman