0
0

Just nu fri frakt vid köp över 99 kr!

Mårten Nylén förklarar: Vad är BCAA?

Du har säkert hört uttrycket BCAA i något sammanhang – men vad står den fyra bokstäver långa förkortningen för, och på vilket sätt kan det gynna dina träningsresultat?

Branched-chain amino acids, eller grenade aminosyror på svenska. Det är samlingsnamnet på de tre aminosyrorna L-leucin, L-isoleucin och L-valin. BCAA tillhör den essentiella aminosyrafamiljen eftersom kroppen inte själv kan producera dem.

Att protein är musklernas byggstenar vet de flesta redan om. Men att protein i sin tur är uppbyggt av kedjor av aminosyror vet betydligt färre. Totalt finns det 20 olika aminosyror och alla behövs för att bilda protein. Utöver att i kedjor bilda protein kan aminosyror dessutom förekomma i fri form.

BCAA för prestation

När en aminosyra är obunden och inte ingår i en intakt kedja får den andra egenskaper än vad ett komplett protein kan erbjuda. Det är därför de tre BCAA-aminosyrorna blivit så populära i tillskottsform. BCAA kan nämligen motverka mental trötthet och är därför ett effektivt verktyg för att höja prestationsförmågan.

BCAA för återhämtning

I allt protein är det just de tre grenade aminosyrorna som bidrar allra mest till återhämtningen. I fri form blir de egenskaperna om möjligt ännu starkare. Till skillnad från ett intakt protein behöver BCAA inte brytas ned innan det kan tas upp i kroppen. Det gör att BCAA nästan omedelbart efter intag startar processen att reparera och bygga upp muskelmassa.

Populära BCAA-produkter

Supreme BCAA 250 g

Star Nutrition
189 kr
Köp Köp
Toppsäljare
Toppsäljare

Ultimate BCAA, 285 g

Star Nutrition
199 kr
Köp Köp

Supreme Amino BCAA, 200g

Star Nutrition
199 kr
Köp Köp
Toppsäljare
Toppsäljare

BCAA 1100, 60 caps

Star Nutrition
109 kr
Toppsäljare
Toppsäljare

BCAA Hardcore, 264 g

Chained Nutrition
229 kr
Köp Köp