Träna med hopprep

Hoppa hopprep!

Få träningsredskap är lika ikoniska som det lika gamla som enkla hopprepet. Redan på 1600-talet hoppade barnen på ordentligt men under modern tid så har vi upptäckt hur bra träning hopprep ger och det är inte längre bara en leksak.

Idén om hopprep är kanske flera hundra år men det är ingen orsak till att tro att detta skulle vara ett föråldrat träningsredskap. Att hopprep fortfarande används är av mycket goda orsaker. Hopprep används idag av elitidrottare i alla möjliga sporter då det är ett helt unikt och lika enkelt sätt att träna på. Att hopprep lätt kan tas med och användas nästan överallt är en stor fördel.

Tränar hela kroppen och bränner kalorier

Att hoppa hopprep ger inte bara bra kondition utan det stärker även upp ben och framförallt vaderna samtidigt som axlar och armar får jobba hårt tillsammans med lungor och hjärta. Att hoppa ökar koordinationsförmågan och hjälper till med ökad kroppskontroll och balans. Hopprep bränner även en hel del kalorier. Hur mycket kalorier varierar beroende på person men det går åt uppskattningsvis 10-15 kcal i minuten.

Att hoppa hopprep kan vara ett helt träningspass i sig men det är också ett bra sätt att värma upp på eller avsluta ett pass. Hopprep gör sig även bra för HIIT (Högintensiv Intervallträning) eller som en del av ett träningskomplex där flera olika övningar kombineras för mer utmanande träning.

Träna på tekniken

Att bli bra på att hoppa hopprep kräver träning och åter träning. I början är det viktigt att använda rätt teknik för minimera skaderisken men även för att bli så koordinerad som möjligt för att kunna hoppa länge och avancera vidare till svårare tekniker och svårare hopprep.

Det första man behöver lära sig är hur man håller repet. Du behöver inte krama livet ur handtagen utan det går bra med ett ganska löst grepp. Detta är viktigt då det är handlederna som gör mycket av jobbet för att snurra hopprepet runt dig. Överarmarna ska vara nära kroppen och underarmarna något vinklade ut från kroppen. Handflatorna vinklas lite uppåt.

När du har ett bra grepp på handtagen och armarna i rätt position så är nästa steg att snurra på repet samtidigt som du hoppar. Med hjälp av handlederna så snurrar du repet runt över huvudet samtidigt som du hoppar. Det vanligaste misstaget många gör i början är att de hoppar alldeles för högt. Träna därför på att hoppa precis så högt att repet kan passera under fötterna.

När du börjar få kläm på att hoppa precis lagom högt och det är handlederna som står för det mesta av snurrandet av hopprepet så har du fått in en bra teknik och kan börja experimentera med högre tempo, hoppa på ett ben och andra roliga tekniker.

Välj rätt hopprep

Gymgrossisten har flera olika hopprep att välja mellan. Olika hopprep lämpar sig olika bra för olika personer men om du är helt ny och inte har tränat hopprep innan så rekommenderar vi att du först använder ett enklare rep. De mest grundläggande hopprepen använder ett lättare rep vilket inte kan snurra så snabbt och det gör det mycket enklare att få in rätt teknik. Pro Jump Rope är ett bra val för nybörjaren.

När du vill avancera din träning ytterligare så kan du prova ett speed rope. Dessa hopprep har ett mycket tyngre rep, ofta med en stålvajer inuti. De är ofta ledade annorlunda i handtaget vilket gör att repet kan snurra mycket lätt och snabbt. Dessa hopprep är för dig som kan grunderna och vill avancera din träning. Star Gear Speed Rope är ett utmärkt val

Bästsäljare bland hopprep
SPRING SALE
33%
100 kr
Lägsta pris 149 kr (-33%)
Lägsta pris 149 kr (-33%)
SPRING SALE
40%
89 kr
Lägsta pris 149 kr (-40%)
Lägsta pris 149 kr (-40%)
SPRING SALE
40%
179 kr
Lägsta pris 299 kr (-40%)
Lägsta pris 299 kr (-40%)