HIIT - Högintensiv intervallträning
TRÄNING & FYSIOLOGI

HIIT - Högintensiv intervallträning

HIIT har blivit populär på grund av dess potential att på kort tid öka kaloriförbrukningen och förbättra konditionen.

Vad är HIIT?

HIIT, eller högintensiv intervallträning, är en typ av träning som involverar snabba, korta intervaller av högintensiv ansträngning, som följs av korta perioder av lågintensiv aktivitet eller vila. Denna typ av träning har blivit populär på grund av dess potential att på kort tid bränna kalorier och förbättra konditionen.

Under ett HIIT-pass utför man olika typer av övningar med hög intensitet under korta intervaller, som till exempel sprinter, burpees eller hoppa hopprep. Mellan intervallerna vilar man eller utför lågintensiva övningar för att hjälpa kroppen att återhämta sig. Ett HIIT-pass är oftast ganska kort, runt 10 till 30 minuter, men ger ett rejält träningspass.

Hur skiljer sig HIIT från vanlig konditionsträning?

HIIT skiljer sig från vanlig konditionsträning på flera sätt. Den största skillnaden är att HIIT innebär träning med hög intensitet under korta intervaller, medan traditionell konditionsträning oftast innebär att man håller en jämn intensitet under en längre stund.

En annan del som skiljer dem åt är att HIIT-pass ofta är kortare än vanliga konditionspass. Ett HIIT-pass brukar vara mellan 10 och 30 minuter, medan ett vanligt konditionspass oftast varar längre. Detta gör att HIIT kan vara ett bra alternativ för personer som har lite tid att träna, eftersom man kan få en intensiv träning på kort tid.

HIIT skiljer sig också från konditionsträning genom att det ofta involverar olika typer av övningar, som t.ex. hoppa hopprep, burpees eller step ups. Detta gör att HIIT kan kännas mer varierande och roligt än att enbart att springa på ett löpband eller använda en motionscykel.

Slutligen skiljer sig HIIT och konditionsträning i sina effekter på kroppen. HIIT träning kan ge en högre kaloriförbrukning på kort tid. Därför är det också, oftast mer ansträngande för kroppen. Konditionsträning kan ge en mer jämn träningseffekt på lång sikt, men är då oftast inte lika intensiv. Valet av träningsform beror på dina mål och förutsättningar.

Hur skiljer sig HIIT från styrketäning?

HIIT och styrketräning är två helt olika typer av träning, som har olika syften och fokus. HIIT mer högintensivt under korta intervaller, medan styrketräning handlar om att träna specifika muskler eller muskelgrupper för att öka styrkan och muskelmassan.

HIIT-pass ofta är korta, som tidigare nämnt, mellan 10 och 30 minuter. Medan styrketräningspass oftast varar längre.

HIIT kan vara ett bra komplement för din styrketräning för att bränna mer kalorier och förbättra din muskelkondition.

Inkludera HIIT i din befintliga träning

Du kan enkelt inkludera HIIT i din befintliga träningsrutin genom att lägga till ett eller flera HIIT-pass per vecka. För att göra det behöver du inte göra stora förändringar i din nuvarande träning – du kan till exempel lägga till ett kortare HIIT-pass efter din vanliga träning.

Det är viktigt att komma ihåg att träning med hög intensitet kan vara ansträngande för kroppen, så det är viktigt att öka gradvis och lyssna på kroppen när du börjar med HIIT. Börja med ett eller två pass per vecka och öka gradvis när du känner att du är redo för det. Du kan också anpassa övningarna efter din nivå och förmåga.

Det kan också vara bra att variera din träning genom att inkludera olika typer av övningar och variera intervalltiderna, så att du inte tränar samma muskler och interlängd hela tiden. På så sätt kan du få en mer balanserad och omfattande träning.

Finns det några nackdelar med HIIT?

Som med all träning finns det viss risk för skador och andra negativa effekter med HIIT. Det är viktigt att komma ihåg att HIIT är en högintensiv träningsform som kan vara ansträngande för kroppen. Därför är det viktigt att öka gradvis och lyssna på kroppen när man börjar med HIIT, för att undvika överansträngning och skador. Det är även viktigt att värma upp ordentligt innan man startar ett HIIT-pass.

Toppsäljare
Toppsäljare
5 recensioner
149 kr
+ 2 varianter
+ 2 varianter
1 recensioner
499 kr
Köp
Köp