0
0

Upp till 50% rabatt! Stor REA på hela sajten --> Klicka här

GYMBAROMETERN 2021

Kartläggning av svenskarnas träningsvanor. Gymgrossisten har gått ut med en undersökning bland sina medlemmar om deras träningsvanor och vad som driver och motiverar dem till träning. Här får du successivt ta del av resultatet från närmare 4000 gymmare i Sverige!


Del 1

Hur ofta testar du något nytt?

Hela 50% av er som svarat på undersökningen testar något nytt i träningen varje månad. CrossFit, marklyft, bänkpress och chins var det som oftast testades.


Har du följt en diet och i såna fall vilken?

Den vanligaste dieten som ni som svarat på enkäten har följt är deff-diet. Men hela 27,6% har aldrig gått på någon diet alls.


Lyssnar du på något när du tränar?

Mer än hälften av er lyssnar på musik i egna lurar när ni tränar. Framförallt hårdrock och metall men även hiphop, house och pop. Bara 4% lyssnar på podd och då bland annat Styrkelabbet.


Del 2

Vad är det viktigaste skälet till varför du tränar?

Topp 3 anledningarna till varför vi tränar är

 1. Vi tränar för att vi vill må bra i allmänhet.
 2. Vi tränar för att vi vill bli starkare.
 3. Vi tränar för utseendets skull. För att påverka kroppsform och muskelmassa.


Vad stör du dig på när du tränar?

Det finns en hel del saker vi kan störa oss på när vi är på gymmet. Vi listar de saker som kom i topp när vi frågade er om vad ni stör er på. Inegkänningsfaktor på dessa?

 1. Personer som inte lägger tillbaka redskap på rätt plats.
 2. Personer som sitter och vilar på maskiner eller stationer.
 3. Personer som luktar illa.
 4. Grupper som är skräniga/högljudda.
 5. Personer som tar upp mycket plats.


Topp 3 anledningarna till varför vi hindras att träna!

När vi frågade er medlemmar vad orsaken är när ni inte får till träningen svarade ni 1. Tidsbrist 2. Trött/orkeslös 3. Saknar motivation. För att komma över tröskeln de dagar träningen känns omöjlig att genomföra kommer här några grymma tips från Gymgrossistens atleter:

 1. Kartlägg vad som tar upp din tid, kan du byta ut en annan aktivitet mot träning (ex Netflix i soffan)
 2. Om tiden fortfarande inte räcker till, kör ett kortare pass med supersets, triplesets, pyramidsets, dropsets och HIIT. Om du exempelvis tränar armar kan du superseta en bicepsövning med en tricepsövning. Vila inte mellan seten så spar du tid.
 3. Hitta en benövning, en ryggövning, en armövning och en coreövning. That´s it! Gör så många reps du hinner, antingen hemma eller på gymmet.
 4. Keep it real! Acceptera att mindre är bättre än inget alls. Bestäm dig för att hinna med halva passet du brukar köra. Kontinuiteten i träningen är det som är viktigt!
 5. Titta på några träningsmotivationsvideos och/eller dina förebilder på instagram och bli peppad!
 6. Drick en PWO/koffeindryck så är du snart igång. Tänk inte så mycket utan kör bara. Det första steget är alltid jobbigast, sen kommer du vara grymt nöjd efteråt!
 7. Boka upp träningstid med en vän. Då slår du två flugor i en smäll och du behöver ta dig till träningen för att inte svika din vän!
 8. Se till att du har en tydlig målbild framför dig. Både långsiktiga men även kortsiktiga. Föreställ dig känslan när du uppnått delmål och uppskatta framstegen när motivationen sjunker.
 9. Byt om till träningskläder direkt när du går upp och ha alltid en ren och fräsch träningsväska packad och redo. I väskan ska alltid en Star Nutrition energidryck ligga med för bästa uppladdningen!
 10. Plugga in din favoritspellista i lurarna som du blir peppad av och kör!


Tränar du helst själv eller i grupp?

Hela 64,3% av er som varit med i vår undersökning har svarat att ni helst tränar ensamma. 24,3% av er gillar att träna ihop med en eller flera vänner och endast 6,6% vill träna i grupp. Majoriteten av de som vill träna i grupp är kvinnor.


Vilken är din favoritövning?

Marklyft, bänkpress och olika pressövningar med vikt eller maskin är det som ligger i topp vad ni gillar att göra för övningar när ni tränar. Vill du utmana dig lite och vässa tekniken i tyngdlyftning har Gymgrossisten satt ihop en teknikskola i ryck och stöt tillsammans med tyngdlyfterskan Paula Junhov Rindberg. Se hennes träningsprogram här. Lycka till!


Vad har du för kosthållning?

Hela 85% av er som besvarat Gymbarometern har uppgett att vi äter kött. Kött bygget kött - eller? Men för en hållbar kosthållning som inte stressar klimatet allt för mycket tipsar vi om att välja bort kött några dagar i veckan. Det kan vara knepigt att få i sig en högre mängd protein med en vegansk kost utan att samtidigt öka energiintaget, då de flesta veganska proteinkällor även utgör en kolhydratkälla. Du behöver nämligen äta en hel del bönor, baljväxter och grönsaker för att få i dig rätt mängd protein för att maximera muskeltillväxten om du tränar hårt. För att inte behöva öka portionstallriken kan ett proteintillskott vara ett enkelt sätt för att få upp proteinnivån. Samtidigt gör du klimatet en tjänst. Win win!


Vad har du skadat dig i samband med träning?

Topp 3 kroppsdelar ni skadat er under styrketräning enligt vår undersökning är:

1. axel

2. rygg

3. knä.

Ibland är olyckan framme, men för att förebygga eller hindra tidigare skador från att förvärras finns många bra hjälpmedel. Vi har ett helt gäng med stöd och skydd som ger dig extra support att fortsätta träna på hårt! Bland annat knäskydd, lyftarbälte och handledslindor. Klicka här för att komma till våra produkter!


Vad gör du när motivationen sjunker?

Sommarn är officiellt här - men vart är träningsmotivationen? Vad gör du när motivationen sjunker? Hela 30% av er som svarat på vår undersökning svarade att ni tvingar er själva att fortsätta. No pain, no gain alltså! Här hittar du 15 toppa-formen-tips nu i sommartider från professionella Bikini Fitness-atleten Frida Sjöström!

Om Gymbarometern

Gymbarometern är Gymgrossistens årliga undersökning som har som syfte att kartlägga svenska gymmares träningsvanor och vad som motiverar och driver er er. Varje år kommer en ny undersökning rullas ut och frågorna kommer vara stående men adderas med utvalda aktuella teman för året.

Bästsäljande produkter
Toppsäljare
25%
599 kr
796 kr
Köp Köp
Toppsäljare
20%
159 kr
199 kr
Köp Köp
32%
189 kr
276 kr
Köp Köp
Toppsäljare
22%
219 kr
279 kr
Köp Köp
Toppsäljare
32%
115 kr
169 kr
Köp Köp
Toppsäljare
149 kr