Kokosolja

Kokosolja kommer från kokosnöten. Kokosnötter kommer från palmträd som tar ungefär 10 år innan de börjar producera kokosnötter men när de väl har nått den åldern så kan d...

Kokosolja kommer från kokosnöten. Kokosnötter kommer från palmträd som tar ungefär 10 år innan de börjar producera kokosnötter men när de väl har nått den åldern så kan de producera kokosnötter i rikliga mängder i över 100 år. Hela nöten kan användas på olika sätt. Det torra skalet kan användas till fibrer som används i exempelvis borstar, nöten i sig till skålar och givetvis är det delikata fruktköttet mycket gott att äta och kokosvattnet en perfekt törstsläckare.

Läs mer

En fet nöt 

En av de mest framträdande egenskaperna hos kokos är att fruktköttet är rikt på fett som kan extraheras till ren kokosolja. Kokosoljan är naturligt rik på en speciell sorts fettsyror som kallas för MCT. MCT står för Medium Chain Triglycerides eller medellånga fettsyror på svenska. MCT skiljer sig från andra fettsyror genom att de har en ganska kort kedja av kolatomer som bygger upp ”ryggraden” på fettsyran.  

Olika sorters kokosolja 

Kokosolja delas upp enligt huruvida man har använt kallpressning eller varmpressning för att extrahera oljan. Den kallpressade varianten, Extra Virgin, har nästan alltid kokossmaken och -doften intakt vilket gör den perfekt när du vill ge din mat en härlig tropisk touch! 

Varmpressad kokosolja är perfekt till stekning och övrig matlagning där man hettar upp kokosoljan. Den är nämligen värmetålig och saknar oftast den karakteristiska kokossmaken och -doften. Båda varianterna innehåller rikligt med MCT-fettsyror och skiljer sig sällan i sammansättning. Det är oftast främst smak och doft som varierar. 

Kokosolja kan utöver matlagning och bakning även användas i smoothies och i varma drycker så som kaffe eller te. Vilken variant du väljer här är helt upp till just ditt tycke och smak.  

Även till hud och hår 

Utöver att kokosolja är perfekt till matlagning så är den även tacksam att använda på huden. Kallpressad kokosolja kan användas till hårinpackning eftersom fettet tillför extra fukt, lyster och näring till ett slitet hår. Vill du hitta en naturlig och allergivänlig ansiktsrengöring kan du med fördel välja att prova använda kokosolja. På ett skonsamt sätt rengör den huden från både smink och hudvårdsprodukter utan att torka ut ansiktet.

Det går bra att använda kokosoljan såväl som ansiktsmask och som hudkräm. 

Hos oss på Gymgrossisten hittar du ett stort utbud av kokosoljor. Botanisera mellan varianterna och hitta just din favorit! 

Dölj
Filtrera sortiment
Återställ allt

Varumärken

Avbryt
Använd filter
Köp fler, spara mer
99 kr
Köp fler, spara mer
209 kr
Köp fler, spara mer
79 kr
Köp fler, spara mer
79 kr
Köp fler, spara mer
99 kr
Köp fler, spara mer
199 kr
Köp fler, spara mer
Köp fler, spara mer
Pureness
109 kr
Köp fler, spara mer
Köp fler, spara mer
179 kr