Vätskedrivande

Vätskedrivande mat och vätskedrivande kosttillskott hjälper dig att bekämpa vätskeretention och rensa kroppen på överflödig vätska. Vätska som annars bidrar till onödig vikt i din kropp. Vi kommer guida dig igenom vätskedrivande kosttillskott som vi tycker fungerar väldigt bra, men även vätskedrivande livsmedel som kan hjälpa dig att avgifta kroppen från slaggprodukter.

Vad är ett vätskedrivande kosttillskott?

Ett vätskedrivande kosttillskott är ett tillskott som innehåller ämnen som ökar din urinproduktion för att kunna frigöra oönskad vätska från kroppen. De tenderar på att ha ett väldigt högt vatteninnehåll, vara rika på kalium samt andra viktiga mineraler som hjälper till att ta bort överflöd av natrium. Vätskedrivande kosttillskott används flitigt och är populärt band atleter som vill komma ner i vikt inför en invägning eller fotografering. Men vätskedrivande tillskott är även populärt vid dieter, detoxer och för att slipa på formen inför en solsemester.

Anledningar till att vätska binds i kroppen

Som alla har hört består kroppen av majoriteten vatten, hela 70%. Även fast vi har så mycket vätska i kroppen kan den ändå binda för mycket vätska. En vanlig orsak till att den gör det är en dålig kosthållning och kan leda till uppsvälldhet. Dålig kost tillsammans med ett för stort intag av salt gör att kroppen kan riskera att binda på sig för mycket vätska. Salt är nämligen vätskebindande. I Sverige är saltkonsumtionen överdriven hos många. Enligt Livsmedelsverket äter vi nästan det dubbla intaget salt mot vad som rekommenderas. Dra ner på saltet om du känner att kroppen inte känns helt rätt. Vätskedrivande kost och tillskott består ofta av magnesium, kalium och B6 som är ämnen som har en motsatt effekt från saltet, det hjälper till att driva bort vätskan från kroppen.

Vad gör vätskedrivande tillskott med kroppen?

Att äta vätskedrivande livsmedel och att ta tillskott upptill detta är bara positivt. Förutom att det hjälper dig att få ur oönskad vätska och nå din vikt enklare så renar det kroppen på slaggprodukter som vi annars kan ha svårt att bli av med. Känner du dig uppsvälld i mage eller fötter kan det vara vätska som har bundit sig och behöver hjälp att få bort. Då kan ett vätskedrivande kosttillskott hjälpa dig. Känner du att du har samlat på för mycket vätska och misstänker att det kan ligga en sjukdom bakom, då ska du istället kontakta din läkare för att få hjälp.

Vätskedrivande kost

Vill du inte ta kosttillskott för att rensa kroppen på överflödig vätska så finns det en hel del livsmedel som du kan äta i din vardag för att få en liknande effekt. Det ger inte lika snabba resultat, men det kan vara bra att få in en vätskedrivande kost i dina matrutiner.

Tre vätskedrivande livsmedel

Ananas

Förutom att vara väldigt gott så är ananas känt för att ha en vätskedrivande effekt och bra vid viktnedgångar. Ananas är en frukt som är låg på kalorier då den består till ca 85% av vatten. Frukten innehåller bra nivåer av vitamin C och mineraler.

Tomater

Även tomater består till största del av vatten, hela 90% av tomaten är vatten. Tomat är ett livsmedel du bör inkludera i din dagliga kost du den stärker din njure och skyddar dig från bland annat högt blodtryck. Tillsammans med detta är tomaten också ett vätskedrivande livsmedel.

Lök

Löken är det livsmedel på listan som består av mest vatten, överraskad va? En lök består till hela 91% vatten och det gör löken till en väldigt bra vätskedrivare. Löken innehåller även stora mängder kalium, magnesium och kalcium, ämnen som vi tidigare nämnde är ämnen som är bra vätskedrivare.

Favoriter: Vätskedrivande kosttillskott
Köp fler, spara mer
199 kr
SPRING SALE
25%
SPRING SALE
25%
202 kr
Lägsta pris 269 kr (-25%)
Lägsta pris 269 kr (-25%)
SPRING SALE
Prisvärd
62 kr
Lägsta pris 62 kr
Lägsta pris 62 kr
Vatten och träning

Vatten - En viktig komponent för din träning

För att träna optimalt behöver vi vatten men hur mycket och när?