Välj rätt proteinpulver
Guide:

Vassle eller Kasein - Välj rätt proteinpulver

Protein är inget ensidigt begrepp. Protein kan vara snabbt, långsamt och allt däremellan. Genom att konsumera rätt sorts protein vid rätt tillfälle kan man optimera effekten av sin träning.

I en tidigare artikel som avhandlar hur mycket protein man bör äta per dag återfinns mycket matnyttig information. Sedan den publicerades har många efterfrågat en kompletterande jämförelse som inkluderar flera olika proteinkällor. Här kommer den!

Vassle vs. kasein

Sedan sportnutritionens begynnelse har proteinmarknaden dominerats av produkter baserade på olika mejeriråvaror. Anledningen till det är att man från mjölk kan framställa högkvalitativa, högkoncentrerade och välsmakande proteintillskott till en rimlig kostnad.

Från mjölk kan man utvinna två sorters protein – vassle och kasein. Trots att de har sitt ursprung i samma råvara har de vitt skilda karaktärsdrag och användningsområden. Vassle har en snabbverkande absorptionsprofil vilket ger en kraftigt anabol (muskelbyggande) effekt. Medan kasein tas upp långsamt och främst tillskrivs antikatabola egenskaper (motverkar muskelnedbrytning).

Vasslets snabba upptag har gjort det till det populäraste proteinalternativet att inta i samband med träning. På så vis ges musklerna omedelbar tillgång till de betydelsefulla byggstenarna när de behöver dem som mest. Proteindrinkar på vassle har i regel en tunn och lättdrucken konsistens. Kaseinets långsamma upptag gör att det lämpar sig ypperligt att konsumera som kvällsmål. Dels för att det mättar väldigt bra, men främst för att det utsöndrar protein till musklerna i ett jämt flöde under i stort sett hela natten. Kasein har i regel en något krämigare konsistens än vassle.

På senare tid har det även blivit populärt med helmjölksprotein, vilket (precis som grundråvaran det utvinns från) innehåller en blandning av kasein (~80%) och vassle (~20%). Produkter baserade på denna proteinkälla passar utmärkt att inta som mellanmål.

Andra alternativ

För de som är laktos- eller mjölkproteinintoleranta, alternativt har ideologiska skäl att undvika animaliska produkter, finns det sällan jättemånga varianter att välja mellan. Tur är dock att de som finns faktiskt fungerar riktigt bra.

En relativt ny företeelse på marknaden är användandet av biffprotein i proteintillskott. Precis som namnet föreslår utgör köttprotein från nötkreatur proteinkällan i dessa produkter. Proteinpulver som baseras på biffprotein har en naturligt hög koncentration av kreatin och de muskelbyggande grenade aminosyrorna (BCAA).

För de som söker ett vegetabiliskt alternativ är sojaprotein ofta det självklara valet. Sojaprotein utvinns ur sojabönor och är en av få icke-animaliska proteinkällor som anses vara biologiskt fullvärdig. På senare tid har även proteinpulver baserade på bl.a. vete, ärtor och ris nått marknaden. Dessa återfinns i kategorin “Veganska Proteinpulver” här i webshopen.

Sammanfattning

  • Protein är kroppens och i förlängningen musklernas byggstenar.
  • Vassleprotein har ett snabbt upptag och tunn konsistens, intas med fördel i samband med träning.
  • Kaseinprotein har ett långsamt upptag och krämig konsistens, intas med fördel som kvällsmål.
  • Blandprotein kombinerar egenskaper från snabbt och långsamt protein, perfekt som mellanmål.
  • Biffprotein är ett bra alternativ för dig som är intolerant mot laktos och/eller mjölkprotein.
  • Sojaprotein är den vegetabiliska proteinkälla med högst kvalitet och bäst muskelbyggande egenskaper.
Populära proteinpulver
Toppsäljare
+ 26 varianter
Toppsäljare
+ 26 varianter
1068 recensioner
269 kr
Köp
Köp
Toppsäljare
+ 11 varianter
Toppsäljare
+ 11 varianter
414 recensioner
349 kr
Köp
Köp
Toppsäljare
+ 5 varianter
Toppsäljare
+ 5 varianter
154 recensioner
249 kr
Köp
Köp
+ 2 varianter
+ 2 varianter
62 recensioner
249 kr
Köp
Köp
+ 3 varianter
+ 3 varianter
117 recensioner
249 kr
Köp
Köp
Toppsäljare
+ 9 varianter
Toppsäljare
+ 9 varianter
210 recensioner
229 kr
Köp
Köp
Toppsäljare
+ 3 varianter
Toppsäljare
+ 3 varianter
34 recensioner
319 kr
Köp
Köp
+ 2 varianter
269 kr
Köp
Köp