Lyftarskor

Vad är lyftarskor?

Lyftarskor, eller som det även kallas, tyngdlyftarskor är ett par skor som du använder vid tunga lyft. Lyftarskorna har en upphöjd klack och en stabil sula som ska hjälpa dig vid främst knäböj och olympiska lyft.

Med ett par lyftarskor på fötterna kan du ta din träning till nästa nivå och det är inget konstigt om dina personliga rekord ökar.

Fördelar med lyftarskor

Fördelarna med tyngdlyftarskor är många och det finns en anledning till att de som någon gång testat ett par lyftarskor sällan byter tillbaka.

Lyftarskons förhöjda klack

Klacken på lyftarskon är förhöjd. Anledningen till detta är för att du vid tyngre lyft ska så få upp hälen högre upp än tån och på så vis komma in i lyftet med en bättre vinkel. Detta kommer kanske kännas lite konstigt i början om du gjort många lyfta utan lyftarskor tidigare. Men du vänjer dig och kommer förmodligen att prestera ytterligare ett steg bättre.

Kanske har du sett folk som gör knäböj på gymmet ha vikter under hälen. Detta är en nödlösning på samma problem. Här kan du enkelt skada dig om det blir fel och för mycket vikt.

Hård sula utan dämpning

Lyftarskon har olikt en löparskor en sula som är helt platt och helt utan dämpning. Detta för att när du gör tunga lyft behöver stå stabilt. Genom att sulan är utan dämpning kommer kraften från kropp och tyngd rakt ner i golvet, istället för att gå ut i dämpningen. Vid tunga lyft kan det vara rent av farligt att ha ett par löparskor med dämpning då du tappar mycket stabilitet.

Lyftarskons slitstarka material

En ordentlig och bra lyftarsko är gjort i ett starkt material som klarar av väldigt tunga lyft flera gånger om. Skillnaden mot en ”vanlig” sko är att en lyftarsko är utformad för att klara av att användas till tunga lyft. Lyftarskorna är ofta gjorda och förstärkta med syntetskinn som ger ett bra stöd för foten men samtidigt har en bra andningsförmåga. Att investera in en lyftarsko är ett självklart val om du tränar hårt och tungt.

Behöver man lyftarskor?

Lyftaskor används som sagt för att du ska få en stabilitet vid tyngre lyft. Dessa typer av skor är väldigt populära bland tävlingar inom tyngdlyftning och cross-fit. I dessa tävlingar vill de tävlande såklart kunna maximera tyngden på stången och då kommer en lyftarsko bra till (fot?) hands. Om du inte tävlar eller tränar för att verkligen maximera tyngden på stången så kanske inte ett par lyftarskor är något som du behöver.

En anledning till att utövare får en bättre teknik med lyftarskor är att våra fötter och ben är vana vid att ha den lutningen. Vi är vana vid att dag ut och dag in ha en något spänd vad, detta på grund av att vi ofta går med förhöjd häl i de flesta av våra skor. Eftersom att våra fötter och vader vänjer sig vid denna lutningen så får vi svårt att komma ner tillräckligt djupt i lyften, och då behövs ett par lyftarskor.

En del av funktionaliteten försvinner vid användningen av lyftarskor och om du vänjer dig vid att endast använda lyftarskor. Vid tunga lyft till vardags där du inte har lyftarskor på dig så kommer du då inte klara lika mycket som med skorna på.

Det finns alltså fördelar och nackdelar med lyftarskor och det blir upp till dig själv att testa dig fram om det är något för dig. Men vill du ta dina lyft till nästa nivå rekommenderar vi dig att testa ett par lyftarskor.

Övningar med lyftarskor

Lyftarskorna används främst till knäböj, bänkpress och olympiska lyft. Efter du har gjort övningarna bör du byta tillbaka till ett par vanliga skor som du har på gymmet. Detta för att inte riskera att få en dålig hållning av att gå framåtlutat.