Kosttillskottsguide: Bars

En proteinbar är väl en proteinbar, eller? Nej, riktigt så enkelt är det inte, och i vissa fall kan det vara rätt stor skillnad mellan två olika produkter i detta segment. Precis som med kosttillskott överlag så finns det olika sorters bars som är anpassade efter olika situationer och ändamål. Denna guide hjälper dig att hitta rätt!

Om man är en person som alltid är på språng kan logistiken kring att förbereda och förvara sin mat vara en knepig bit att få på plats i sitt vardagspussel. Ofta finner man sig själv i situationer där det inte går att få tag på ett nyttigt mellanmål, eller något mellanmål alls för den delen, då kan en proteinbar vara räddaren i nöden.

Oavsett om din allmänna kosthållning är inriktad på att bygga muskler, gå ner i vikt eller nå maximal prestation finns det troligtvis en proteinbar med rätt näringsmässig sammansättning för dig. Barsdjungeln är stor och snårig så det är inte helt lätt att hitta rätt. Förhoppningsvis ska denna guide kunna hjälpa dig på vägen.

Från godis till hälsomat

Bara för att en produkt marknads- och saluförs som sportnutrition och kommer i ett barformat behöver det inte nödvändigtvis betyda att den per definition är nyttig.

Det finns bars som innehåller nästan lika mycket socker som traditionellt godis och bör därför betraktas som just det, proteinberikat godis. Samtidigt finns även extremt näringsrika och kalorisnåla bars som enkelt kan integreras i en kosthållning som är anpassad för en atletisk och hälsosam livsstil.

Proteinbars – en blandad kompott

Huvudkategorin i detta produktsegment kallas kort och gott för ”Proteinbars”. Här återfinns i princip allt som innehåller protein och är inslaget i en portionsförpackning. Det är alltså lite av ett lotteri om en bar man hittar här är kompatibel med den diet man följer eller inte.

Ska man välja en produkt man påträffat i denna kategori gör man bäst i att granska innehållsförteckningen noga. Det finns flera guldkorn! Många bars har dubbel kategoritillhörighet och återfinns därmed både i denna och någon av nedan listade avdelningar.

Dietbars – för dig som vill hålla formen

Kategorin ”Dietbars” är lite mer nischad och precis som namnet antyder huserar de kalorisnåla alternativen här. För att uppnå denna kalorisnålhet används i regel en renare proteinråvara samtidigt som nivåerna av fett och kolhydrater hålls till ett minimum. Detta påverkar såklart sekundära egenskaper som smak och konsistens, men det finns lösningar även för detta. I den populära nykomlingen Quest Bar har man använt fibrer i form av oligosackarider för att åstadkomma en mjuk och god bar med lågt sockerinnehåll.

En annan metod är att använda kollagen (benämns även gelatinhydrolysat) som partiell proteinkälla. Kollagen är nämligen flytande i sin ursprungsform vilket gör att man kan få till en bar med angenäm konsistens och högt proteininnehåll. Kollagen är visserligen en utskälld ingrediens i kroppsbyggarkretsar då den visat sig vara tämligen ineffektiv när det kommer till muskeltillväxt, däremot är den på inget sätt farlig eller ohälsosam. Många tillverkare resonerar som så att man hellre använder kollagen än socker i sina bars för att göra dem trevligare att äta. Se dock alltid till att granska ingredienslistan innan du införskaffar en produkt från denna kategori för att säkerställa att den inte är kollagendominant.

Gainerbars – kaloritäta bars för viktökning

Viktökningsbars, eller ”Gainerbars” som de också kallas, har ofta samma näringsmässiga sammansättning som en traditionell gainer i pulverform. D.v.s. ett 2:1-förhållande mellan kolhydrater och protein. De är främst framtagna för att påskynda återhämtningen och bidra till en snabb viktuppgång, men kan även användas av personer som har svårt att få sig tillräckligt mycket energi under dagen. Intas med fördel efter träning eller som mellanmål.

Tidigare nämnda ratio mellan kolhydrater och protein innebär även fördelaktiga förutsättningar för att producera bars med riktigt bra smak och konsistens. I denna kategori påträffas således några av de godaste barsen på marknaden, bl.a. prisvinnande Goodlife från Star Nutrition. Det man ska ha i åtanke är dock att dessa bars har ett förhållandevis högt kaloriinnehåll och därmed bör konsumeras med viss återhållssamhet om man är stillasittande eller inaktiv. 

Energibars - uthållighetsidrottarens bästa vän

Kategorin ”Energibars” sticker ut lite från de övriga då produkterna som återfinns här inte nödvändigtvis behöver innehålla något protein. Här ligger istället fokus på kolhydrater. Den främsta målgruppen som konsumerar energibars är uthållighetsidrottare, vilket de gör inför och under längre tävlingslopp och träningspass. Detta görs för att löpande fylla på musklernas glykogendepåer vilket i förlängningen möjliggör för att upprätthålla en kontinuerligt god prestationsnivå.

Vissa energibars är även berikade med andra prestationshöjande ingredienser som kreatin och koffein. Då bars från denna kategori i regel innehåller mycket kolhydrater, som oftast även är av det snabbare slaget, bör de endast konsumeras i samband med varaktig fysisk aktivitet.

Gör din egen proteinbar

Man kan med förhållandevis enkla medel göra sin egen proteinbar, och då har man goda möjligheter att anpassa både smak och näringsvärde efter sina egna preferenser. För att göra detta behöver man bara införskaffa nedan angivna basingredienser och följa de enkla instruktionerna.

  • 5 dl proteinpulver i valfri smak
  • 3 dl havregryn
  • 1 dl vatten eller mjölk
  • 0,5 dl sirap eller honung

Blanda dessa ingredienser till en slät och fast massa. Bred därefter ut smeten i ett jämnt lager på en plan yta och använd en kniv eller motsvarande för att fördela till lämpliga portionsstorlekar.

Nu har du en bra bas att utgå från, och det går alldeles utmärkt att äta dem precis som de är. Men missa inte chansen att addera din personliga prägel. Lägg till ingredienser som du tycker om eller passar med din kostfilosofi. T.ex. havregryn, torkad frukt eller jordnötssmör. Doppa sedan i smält mörk choklad för ett riktigt professionellt slutresultat.

Näringsvärdet kommer variera beroende på vilka ingredienser du väljer att tillsätta, men i grund och botten är de fullt jämförbara med de som tillverkas industriellt. Denna variant av hemmagjorda bars bör förvaras i kylskåp där de håller sig fräscha i minst en vecka.

Relaterade produkter
Toppsäljare
+ 30 varianter
Toppsäljare
+ 30 varianter
1245 recensioner
289 kr
Köp
Köp
Köp fler, spara mer
Köp fler, spara mer
0 recensioner
39 kr
Köp fler, spara mer
Köp fler, spara mer
2 recensioner
79 kr