Den stora aminosyraguiden

Aminosyror är ett omatchat brett produktsegment med flera olika produkter. I den här artikeln kollar vi på vad aminosyror är samt presenterar de vanligaste aminosyraprodukterna.

Trots att ordet ”aminosyror” ofta används för att beskriva en specifik produktkategori så återfinns en mängd olika produkter med en mängd olika funktioner i kategorin. Faktum är att aminosyror är ett av de mest varierade kostillskottssegmenten som finns, med produkter som har en muskeluppbyggande såväl som en prestationshöjande effekt. I den här artikeln går vi igenom vad aminosyror är samt kollar närmre på de populäraste aminosyratillskotten.

Vad är aminosyror?

Aminosyror är kemiska föreningar som är mest kända för deras förmåga att bygga upp protein. Vissa aminosyror, de som kallas för ”essentiella aminosyror”, måste intas med dieten och andra kan kroppen producera på egen hand. Det finns 20 olika aminosyror varav 8–10 räknas som essentiella.

För att förstå hur aminosyror bygger upp protein så kan man se ett protein som ett pärlhalsband. I den liknelsen skulle varje enskild aminosyra utgöra en pärla. Först när man satt ihop tillräckligt många pärlor så har man ett halsband. På samma sätt bygger långa kedjor av aminosyror upp ett protein.

Kosttillskott med aminosyror består av en eller flera aminosyror, men inte av ett komplett protein. Eftersom det finns många olika aminosyror och olika sammansättningar av aminosyror i kosttillskott, så kan olika produkter i samma segment ha vitt skilda effekter.

EAA

EAA, som är en förkortning av Essential Amino Acids och på svenska översätts till essentiella aminosyror, är kosttillskott som består av de 8–10 aminosyror som kroppen inte kan producera själv.

Effekt: Essentiella aminosyror stimulerar muskeluppbyggnad och återhämtning. Effekten av ett EAA-tillskott är relativt lik effekten från ett snabbt proteintillskott, till exempel vassleprotein.

När: EAA används vanligtvis efter träning.

BCAA

BCAA, Branched Chained Amino Acids, är ett samlingsnamn för de tre grenade aminosyrorna L-leucin, L-valin och L-isoleucin. De grenade aminosyrorna är essentiella aminosyror, men till skillnad från ett komplett EAA-tillskott består BCAA bara av tre essentiella aminosyror och inte alla.

Effekt: Grenade aminosyror används av två olika anledningar. Den första är att de stimulerar muskeluppbyggnaden och den andra är att de förhindrar mental trötthet, vilket dem gör genom att minska produktionen av det sedativa signalämnet serotonin.

När: Efter träning om du använder BCAA för att stimulera muskeluppbyggnaden. Före och/eller under träning om du använder BCAA för att förhindra mental trötthet.

L-citrullin & L-arginin

L-citrullin och L-arginin är två icke-essentiella aminosyror som används av samma anledning: För att öka produktionen av kväveoxid. Kväveoxid är en naturlig gas som gör att blodådrorna vidgas så att mer blod, syre och näring transporteras till muskeln.

Effekt: Det ökade blodflödet av L-citrullin och L-arginin förbättrar prestationsförmågan och ökar upplevelsen av pump.

När: L-citrullin och L-arginin används före träning.

L-glutamin

L-glutamin är en icke-essentiell aminosyra med många funktioner. Det är den aminosyra som omsätts i störst utsträckning i människokroppen. L-glutamin omsätts som mest vid sjukdom och under hård träning.

Effekt: L-glutamin används av två olika anledningar. Den första är för att bibehålla ett starkt immunförsvar under perioder med hård träning och den andra är för att förhindra muskelnedbrytning.

När: L-glutamin används vanligtvis 2–4 gånger per dag mellan måltider.

Beta-alanin

Beta-alanin är en variant av aminosyran alanin som tillhör de icke-essentiella aminosyrorna. Det är en avgörande byggsten för ett ämne som heter karnosin. Karnosin lagras i musklerna där det används för att buffra väte och förhindra ett lågt pH-värde i muskeln.

Effekt: Beta-alanin förbättrar prestationsförmågan genom att öka mängden karnosin i muskeln. Den ökade mängden karnosin gör att du kan träna längre innan mjölksyra ansamlas.

När: Beta-alanin används före träning.

L-karnitin

L-karnitin är rent kemiskt inte en aminosyra, utan ett aminosyraderivat. Av enkelhetsskäl så kallas dock L-karnitin oftast för en aminosyra. L-karnitin spelar en viktig roll i kroppens fettförbränning. Den används för att transportera fettsyror in till cellens mitokondrier, där fettsyrorna kan förbrännas.

Effekt: Kosttillskott med L-karnitin ökar innehållet av L-karnitin i cellen, vilket gör att mer fett transporteras in till mitokondrien vilket gör att fettförbränningen ökar.

När: L-karnitin används dagligen. På träningsdagar före träningen och på vilodagar tillsammans med frukost.

D-asparaginsyra

D-asparaginsyra spelar en viktig roll för kroppens produktion av testosteron, ett hormon som är avgörande för en maximal muskeluppbyggnad och återhämtning.

Effekt: D-asparaginsyra främjar en optimal testosteronproduktion vilket i sin tur är en förutsättning för en effektiv muskeltillväxt.

När: D-asparaginsyra används vanligtvis två gånger per dag. En gång på morgonen och en gång på kvällen.

Populära aminosyraprodukter
Toppsäljare
+ 3 varianter
Toppsäljare
+ 3 varianter
219 kr
Köp
Köp
+ 3 varianter
199 kr
Köp
Köp
Toppsäljare
Köp fler, spara mer
Toppsäljare
Köp fler, spara mer
219 kr
Toppsäljare
Köp fler, spara mer
Toppsäljare
Köp fler, spara mer
179 kr
Köp fler, spara mer
349 kr