Kunskap, glädje, disciplin – så sammanfattar Dorlir Kollari grunden i sin Bodybuilding-filosofi. Något som fått honom att bli en av landets mest lovande kroppsbyggare. 

– Bodybuilding handlar om att bygga muskler och att forma kroppen enligt mina önskemål. Men också om att må bra och att leva ett hälsosamt liv, säger team Gymgrossistens Dorlir Kollari. 

Intresset för bodybuilding började som ett sätt att träna när Dorlir gick på gymnasiet. Han studerade på naturvetenskapsprogrammet, vilket innebar ganska mycket pluggande så han hade slutat med de lagsporter som han tidigare hållit på med. När en kompis frågade om han skulle med till gymmet hakade han på. 

– Jag insåg snabbt flexibiliteten med styrketräning och att jag kunde styra min träning efter min vardag utan att ta hänsyn till fasta tider eller lagkamrater. Dessutom förstod jag att det var min enskilda insats som påverkade mina resultat, säger han.  

En annan sak som Dorlir Kollari insåg var att bodybuilding krävde kunskap. Att bygga muskler inte var något ”man höftar till genom att dra lite i träningsmaskiner för att sedan plötsligt ha 10 kg muskler.” Träningen behövde struktureras för att ge resultat. Så han började läsa på. Till en början på olika träningssidor på nätet, sedan blev det böcker i träningslära, anatomi, fysiologi, nutrition och endokrinologi. Något som passade Dorlir Kollari som redan var intresserad av hur människokroppen fungerar. Ett intresse som så småningom ledde till högre studier och en karriär som läkare och PT.  


Bodybuilding som livsstil 

Idag, 12 år senare har kroppsbyggning blivit en livsstil och Dorlir Kollari tävlar i kategorierna tungvikt och Classic Bodybuilding tillsammans med toppskiktet av svenska bodybuilders. Något som han säger kräver kunskap, disciplin, målmedvetenhet och kanske det viktigaste av allt en lust och glädje i att nå uppsatta mål. 

– Just att tävla är en helt annan nivå av kroppsbyggning. Vem som helst kan gå till ett gym, styrketräna, forma sin kropp, leva hälsosamt och må bra. Att tävla i bodybuilding är något annat. Det innebär att eftersträva optimalt med muskelmassa, muskeldefinition, symmetri samt att presentera fysiken på bästa sätt framför domare samt publik.  

Intresset för att tävla i Bodybuilding har utvecklats succesivt och grundar sig i en strävan att hela tiden utveckla träningen, nå djupare och för det behövde han hela tiden utmana sig själv med nya mål.  

– Kroppsbyggning är min livsstil som jag lever varje dag men där jag periodvis satsar hårdare för att utveckla min fysik och att tävla inom bodybuilding. 


Träning och kost 

Dorlir Kollaris träning bygger på basövningar med fria vikter. Han använder sådant som skivstång och hantlar, där progression i form av en ökad vikt och fler repetitioner är central. Det kompletteras med isolationsövningar med fokus på muskelkontakt. 

En annan viktig del av kroppsbyggandet är maten. Det gäller att ha kunskap om kolhydrater, protein och fett som ger energi och bygger muskelmassa.  

Dorlir Kollari äter regelbundet enligt ett kostschema 365 dagar om året oavsett träningssäsong. De flesta råvaror är konstanta hela året. Vid tävlingssäsong anpassar han mängden råvaror för att uppnå kaloriunderskott, viktnedgång och fettförbränning. 

– Några av mina basråvaror är ägg, äggvitor, havregryn, proteinpulver - Whey 80/100, kyckling, kalkon, flankstek, lövbiff, lax, ris, potatis, pasta, nötter, nötsmör, olivolja, kokosolja, grönsaker, bär, riskakor och kvarg, säger han.  

Det kan låta både tufft och enformigt att leva efter så strikta kost- och träningsrutiner men det är inget som Dorlir Kollari skulle hålla med om.  

– Jag har valt att leva så här och jag är nöjd med det. Min livsstil ger mig energi i vardagen, glädje och ökar min livskvalitet genom hälsosam kost, bättre sömn och mindre stress. Dessutom får jag en välutvecklad kropp som andra kroppsbyggare och allmänheten berömmer. Människor delar också ofta med sig av sina egna erfarenheter inom kroppsbyggning och det leder till både trevliga kontakter och konversationer, säger han. 

Dorlir Kollari

Fortsätta att tävla 

I framtiden hoppas Dorlir Kollari kunna fortsätta att tävla även om han just nu prioriterar familj, jobb och fritid. För att utvecklas och utmana sig själv säger han att han siktar på den högsta tävlingsnivån inom kroppsbyggning. 

– Drömmen om att tävla professionellt och tanken på Mr Olympia kommer aldrig att slockna! Det är ett stort mål och resan dit kräver allra högsta nivå av disciplin, kunskap och målmedvetenhet, avslutar han. 

De 12 bästa bodybuildingtipsen från Dorlir Kollari 

1. Kom igång med bodybuilding 

Att nå uppsatta mål ökar både självförtroende och motivation. Har du inte tränat och haft en strikt diet i hela ditt liv, börja med något litet som du kommer att klara av. Till exempel med en matlåda, alltså ett träningsanpassat mål mat som äts samma tid varje dag, och att gå en promenad 15 minuter om dagen. Sedan kan du succesivt trappa upp.  

2. Ha en plan 

Gör en plan med tydliga mål och uppgifter som du stegvis bygger på tills du når en nivå som fungerar med de andra delarna av ditt liv. Det handlar om att livspusslet, det som är viktigt i ditt liv, ska fungera i längden. Sätt veckomål och jobba utifrån det.  

3. Håll ut 

När man har kommit igång är det att hålla ut som gäller. För att göra det behöver man tycka träningen är givande. Man kan till exempel träna med en kompis och pusha, hjälpa och utmana varandra. Ett annat tips är att träna på olika gym och variera utmaningar och övningar.  

4. Utveckla och förbättra 

Läs på vad som går att utveckla och förbättra. Kanske kan du ta hjälp av en utbildad PT eller coach för att komma till en ny nivå. 

5. Utmana dig själv 

När man har hållit på ett tag och rutinerna sitter kan man utmana sig själv. Ett bra sätt att göra det på är genom att tävla. Se om du klarar av ett 12 eller 16-veckors förberedelseprogram med kost och träning. Se hur det går i tävlingen.  

6. Bli en bodybuildingentusiast 

För att ha kontinuitet är det bra om man tycker att Bodybuilding är kul, att det är ett intresse. Kolla de professionella kroppsbyggarna. Vilka atleter finns det? Hur gör de? Går de att följa till exempel på sociala medier? Kolla på tävlingar IRL och online.  

7. Ät det som du gillar 

När det gäller Bodybuilding handlar kosten främst om två saker: energi så att du kan prestera och ge en bra återhämtning. Därför behöver den kost du äter vara något som du tycker smakar bra som du kan äta varje dag. Hitta en diet med råvaror som du själv tycker om och som ger energi och återhämtning.   

8. Träningen – det mest grundläggande kommer först 

Grundläggande träning med fria vikter, skivstång och hantlar bygger en bra grundfysik. Arbeta med flerledsövningar först så att du ökar i styrka. Lägg sedan på isolationsövningar.  

9. Teknik och utförande 

Träna alltid med rätt teknik, annars ökar skaderisken och försämrar dina möjligheter. Vet du inte hur du ska göra? Ta hjälp av någon som är utbildad.  

10. Tips på olika övningar 

Gymgrossisten har en databas med övningar och bodybuildingprogram på hemsidan. Skapat av atleterna i Team Gymgrossisten.  

Länk: https://www.gymgrossisten.com/styrketraning.html 

11. Djupdyk i kunskap 

Det finns massor med träningslära, fysiologi och nutrition att lära sig mer av. Till exempel Encyclopedia of Modern Bodybuilding av Arnold Schwarzenegger.  

12. Se värdet i din träning 

Jag har insett att regelbunden träning och kosthållning ökar livskvaliteten. Jag får bättre sömn, bättre humör och jag är starkare i min vardag. Ett annat plus med kroppsbyggning är att man ser bra och hälsosam ut vilket ger en positiv självkänsla. Fundera på vad ger din träning dig? Lyft fram värdet i din livsstil.  


Snabba fakta

Namn: Dorlir Kollari

Födelseår: 1992

Längd: 185 cm

Vikt (on/off): 93 kg/100 kg

Sysselsättning: Leg. läkare

Bor: Varberg

Meritlista

1:a GG Model Search -13

1:a Junior SM Bodybuilding -15

1:a Tyngre Classic CBB -17

3:a SM Senior CBB +180 cm -17

2:a NM Senior CBB +180 cm -17

3:a SM Bodybuilding -19

Dorlirs favoritprodukter
Toppsäljare
+ 11 varianter
Toppsäljare
+ 11 varianter
349 kr
Köp
Köp
Nyhet
+ 7 varianter
369 kr
Köp
Köp
Toppsäljare
Köp fler, spara mer
Toppsäljare
Köp fler, spara mer
249 kr
Toppsäljare
Köp fler, spara mer
99 kr
Köp fler, spara mer
89 kr