0
0
0
0
Träna på stan
Utanför boxen

Träna på stan

Micke Häggström styrketränar ute på gatorna. Träningsformen, som kallas calisthenics eller streetworkout, går ut på att utnyttja lämpliga föremål i sin närmiljö och använda sin egen kroppsvikt som motstånd. Detta har gjort honom starkare än någonsin!

Efter några års regelbunden träning började Micke Häggström ledsna på den traditionella gymträningen. På nätet såg han filmklipp från New Yorks förorter, där hårdhudade killar tränade mitt i stadens lekparker. Micke gick med i det internationella street workout-teamet Barstarzz och bestämde sig för att ta sporten till Sverige.

– Street workout går ut på att använda den egna kroppen som tyngd och göra statiska övningar med full kontroll över kroppen, säger han.

Själv tränar han cirka 12 gånger i veckan och nyligen fick han som första svensk delta i VM i street workout.

– Det fungerar ungefär som konståkning. Du ­sätter ihop ett program med övningar där du visar vad du klarar av och vilken kontroll du har över kroppen. Insatsen betygsätts sedan av domare och de andra deltagarna.

Träningsformen har sitt ursprung i amerikanska fängelser. När fångarna inte fick använda vikter i sin träning tänkte de ut olika sätt att ändå kunna bygga muskler.

– Att bara använda sig av kroppen är ju det enklaste träningssättet av alla. Allt du behöver är bra styrka i bålen, sen kan du träna där du är – på gymmet, hemma, i parken eller ute på stan. Har du bara en stång är du i himlen, säger Micke.

Human flag
Övning #1

Human flag

En övning som ställer stora krav på ditt sexpack. Använd dig av en ribbstol eller en stolpe, fatta ett ordentligt grepp och sträck sedan kroppen rakt ut. Håll spänningen så länge du kan.

Planche
Övning #2

Planche

En riktig killer som ställer höga krav på bål och bröst, men framför allt på axlarna. Stå som i en vanlig armhävning, men skjut fram kroppstyngden så armarna kommer mer under kroppen. Lyft båda benen och sträck ut.

Front-lever
Övning #3

Front-lever

En grundövning inom street workout. Häng rakt ner i en stång, sedan lyfter du långsamt fötterna mot huvudet tills hela din kropp är helt parallell med golvet. Därifrån kan du sedan förlänga med en pull-up mot stången.

Handstand
push-ups
Övning #4

Handstand

push-ups

Om du tycker det är en baggis att stå på händer kan du spetsa till det genom att göra armhävningar när du står där. Orkar du inte stå på händer kan du fuska lite genom att göra övningen lutad mot en vägg.

Om Micke

Namn: Micke Häggström   

Ålder: 31 år

Bor: Malmö

Favoritställe att träna på: South Beach, Miami

Galnaste platsen jag tränat på: Flyget hem från Miami

Favoritövningar: Human Flag och Handstand

Produkter för streetworkout
Toppsäljare
Toppsäljare
OMPU Gear
1.250 kr
599 kr
129 kr