Intresset för Strongman har ökat dramatiskt under de senaste 30 åren. Och under dessa år har vi fått ta del av många minnesvärda ögonblick: tuffa dueller, häpnadsväckande styrkeuppvisningar, allvarliga skador och inte minst starka karaktärer.

Men vem är starkast genom historien? Inte helt lätt att svara på. Amerikanen Bill ”Kaz” Kazmaier som vann tävlingen tre år i rad mellan 1980 och 1982 var den förste som blev ett riktigt stort namn. Kazmaier, stark som en oxe, hade flera rekord i styrkelyft. Bland annat var han först med att klara 300 kilo i bänkpress i en tävling. Dessutom var han känd för att aldrig vika ner sig. Någonsin. Även om han var skadad kunde han vinna duellerna genom att psyka ner motståndaren enbart med sin intensitet, skrik och sin galna blick.

Bill Kazmaier (tv) och Mariusz Pudzianowski (th).

Påtvingat generationsskifte

Inför 1983 års upplaga av Världens starkaste man tyckte arrangörerna att Kazmaier var för överlägsen. Han blev utan inbjudan och hade vunnit tävlingen för sista gången.

Tronen kom i stället att tas över av en blond gigant från Island. Jón Páll Sigmarsson blev snabbt en favorit hos kvinnorna med sin stora överkropp och blonda kalufs och fick snabbt smeknamnet ”The Viking”. Jón Páll Sigmarsson var inte störst i tävlingen, men hade en explosivitet som få kunde matcha. Han gjorde sig känd genom att gärna prata om hur bra han var, samtidigt hade han inte några problem att leverera när det verkligen gällde. Sigmarsson vann tävlingen för fjärde och sista gången 1990. Tre år senare fick hans liv ett drastiskt slut under ett marklyftspass på Island. Ett medfött hjärtfel förvärrades av Sigmarssons extrema träning, och en hastig hjärtattack gjorde att han bara blev 33 år gammal.

Jón Páll Sigmarsson i sitt esse.

Nordisk dominans

Den nordiska dominansen i Världens starkaste man fortsatte dock. 1991 stod islänningen Magnús Ver Magnússon överst på prispallen för första gången av fyra. 1997 var hela prispallen nordisk. Finländaren Jouko Ahola stod överst, tätt följd av Flemming Rasmussen och den svenske bondpojken Magnus Samuelsson, som nu klev in i tävlingen. Den gången blev Samuelsson bara trea men året därpå blev han snabbt en legend, när han knäckte armen på amerikanen Nathan Jones under en hård armbrytningsbatalj. Ingen kunde mäta sig med Samuelsson det året.

Men det var också första och sista gången som han vann tävlingen. The Giant Swede, som han kallades (matchvikten låg på 150 kilo), lyckades bland annat nå ytterligare tre pallplaceringar. Men när Strongman-sportens nya hjälte kom framstod han som en något blek kopia.

Den hårdhudade polacken Mariusz Pudzianowski klev in i tävlingen 2002, direkt från ett 19 månader långt fängelsestraff. Pudzianowski, som tagit 395 kilo i marklyft och 275 kilo i bänkpress, krossade allt motstånd och blev snabbt den största stjärnan i hela Strongmanhistorien. 2008 blev han den förste genom tiderna att vinna Världens starkaste man fem gånger. Året därpå kom han på andra plats och efter det började han lägga om karriären för att i stället satsa på MMA. I dagsläget har han gått tio matcher och vunnit sex. Han är kanske inte den mest framgångsrike fightern, men han är definitivt en av de sista du vill möta i en mörk gränd.

Magnus Samuelsson 2004.

Fakta om Strongman

Strongman är en modern kraftsport som, till skillnad från de traditionella disciplinerna styrkelyft och tyngdlyftning, fokuserar på funktionell styrka. Istället för viktade skivstänger lyfter de tävlande tunga föremål av olika slag.

Strongman i formen vi känner till den idag uppfanns under slutet av 1970-talet men har sin förebild i de uråldriga skottska höglandsspelen. Den första internationella tävlingen arrangerades 1977 på initiativ av det amerikanska TV-nätverket CBS

Fler framgångsrika Strongman-atleter

Svend Karlsen (Norge), Žydrūnas Savickas (Litauen), Derek Poundstone (USA), Hafthór Júlíus Björnsson (Island), Brian Shaw (USA).

Kända rekord inom Strongman

Tire Deadlift 512 kg (Mark Felix), Log Lift 221 kg (Žydrūnas Savickas), Atlas Stone 245 kg (Brian Shaw), Squat 320 kg x 11 reps (Vytautas Lalas), Circus Dumbbell 116 kg x 7 reps (Mike Jenkins).

Världens största Strongman-tävling

Världens största och mest prestigefyllda strongmantävling är ”World's Strongest Man” (WSM). Det inofficiella världsmästerskapet i Strongman som arrangerats varje år sedan 1977, med undantag för 1987 då tävlingarna ställdes in. Föregås sedan 2009 av en serie om 6 kvaltävlingar under namnet ”Giants Live”. Topp 3 i varje kvaltävling blir direktkvalificerade till WSM.

Relaterade produkter
Toppsäljare
+ 10 varianter
Toppsäljare
+ 10 varianter
459 kr
Köp
Köp
+ 2 varianter
379 kr
Köp
Köp
+ 7 varianter
2.299 kr
Köp
Köp