Sumobrottare – mer vältränade än du tror
Utanför boxen

Sumobrottare – mer vältränade än du tror

Säg sumobrottare och de allra flesta tänker på en överviktig man från Japan som knuffas lite i en ring. Men sanningen är att sumobrottare har mest muskler av alla.

Enligt studien ”Upper limit of fat-free mass in humans: A study on Japanese Sumo wrestlers” är den genomsnittliga fettprocenten hos sumobrottare visserligen 26% (jämfört med 11% för kroppsbyggare och 12% för otränade).

Men när det gäller fettfri massa (muskelmassa) ligger sumobrottarna i topp: Den största sumobrottaren i studien hade 121 kilo fettfri massa, vilket på hans längd motsvarar 0,65 kilo fettfri massa/cm. Den tidigare Mr. Olympia, Phil Heath, hade drygt 109 kilo fettfri massa år 2012, vilket på hans längd motsvarar 0,625 kilo fettfri massa/cm.

En stenhård vardag med många ritualer

För att få den perfekta sumokroppen, tränar brottarna mer än fem timmar om dagen. För att den upp till 180 kilo tunga kroppen ska klara så mycket träning, äter en sumobrottare 5 000 kcal per dag. Maten fördelas på två enorma måltider, där varken frukost eller mellanmål ingår.

Som professionell sumobrottare bor man tillsammans med andra brottare i ett träningshus. I träningshuset finns en rangordning som avgör en brottares rättigheter och skyldigheter.

En lågrankad brottare har bland annat i uppgift att tyst observera de högre rankade brottarna när de äter. När maten i skålen tar slut ska den lågrankade brottaren snabbt fylla på igen. Om uppmärksamheten tryter och brottaren missar en tom skål riskerar han att få stryk.

Möt sumobrottaren Byambajav Ulambayar

Byambajav Ulambayar har som fyrfaldig världsmästare upplevt en sumobrottares tuffa vardag.

– Livet som professionell sumobrottare kräver extrem disciplin. Allt vi gör, gör vi för att bli bättre brottare.

Som bra sumobrottare måste man vara stor och tung men samtidigt snabb och smidig. För att uppnå detta tränar Byambajav flera timmar varje dag.

– På morgonen tränar jag rörlighetsträning, sparring och styrketräning i fem timmar. Efter en stor lunch och en tupplur kör jag ofta ett till pass med styrke- och stabilitetsträning.

Byambajavs gymbesök ger även ett bevis på hyfsad styrka.

– Träningen består mestadels av 8-10 reps. Och även om jag sällan maxar kör jag knäböj på 200 kilo, avslutar Byambajav.

Om Byambajav

Namn Byambajav Ulambayar.

Ålder 29 år.

Längd 186 cm.

Vikt 163 kg.

Bor Los Angeles.

Familj En syster i USA och föräldrar och en till syster i Mongoliet.

Främsta merit Fyrfaldig världsmästare i sumobrottning.

Favoritövning All form av brottning.

Fun fact Är en av sumobrottarna i filmen Ocean’s Thirteen.

Produkter för dig som vill bli sumobrottare
Köp fler, spara mer
+ 6 varianter
Köp fler, spara mer
+ 6 varianter
699 kr
Köp
Köp
Köp fler, spara mer
+ 5 varianter
789 kr
Köp
Köp