Så tar musik din prestationsförmåga till nästa nivå

De flesta av oss tränar med musik för att verkligen krama ur det maximala ur vår prestationsförmåga. Men hur funkar det? Här är 3 faktorer som gör att du presterar bättre med musik.

Året är 2007. USA Track & Field (USATF) genomför en regel som konstaterar att man inte får ha hörlurar och andra portabla musikspelare under något av deras tävlingslopp. Resonemanget bakom var att man ville ”ensure safety and to prevent runners from having a competetive edge.” Inte allt för långt efter fick man revidera regeln, då den var allt annat än populär (eller vidare genomtänkt, för den delen.)

1) Dirigerar din uppmärksamhet

En anledning till varför musik förbättrar prestationsförmågan är för att det får dig att tänka på annat. Det här är naturligtvis inte alltid bra, men när det bränner som mest är det tacksamt.

Tänk dig själv att du är inne i på din femte och sista benövning för passet. Målet är att gå till failure och lite längre än så. Musik förhindrar dig, till viss grad, att tänka på hur mycket det svider i benen och gör istället att du fokuserar på musiken som är i lurarna. Resultatet är att din upplevda ansträngning sjunker, vilket i sin tur gör att du presterar bättre.

2) Musik motiverar

Att musik helt kan förändra ens uppfattning av en situation är de flesta överens om. Föreställ dig något av alla träningsmontage i Rocky-filmerna utan musik. Det som hade kvarstått hade varit Sylvester Stallone springandes halvlustigt upp för en trappa. Med musik blir det istället en våg av inspiration och träningslusta.

På samma sätt funkar det när man har rätt musik före eller under ett träningspass. Man kommer in i det mindset som krävs för att man ska prestera optimalt.

3) Håller tempot uppe

När man talar specifikt om repetitiva träningsformer, som löpning, cykling och rodd, kan musik hjälpa en att hålla tempot uppe. Genom att lyssna på musik som håller rätt takt för ens löpsteg får man kontinuerligt en sorts feedback som hjälper en hålla ett stadigt och bra tempo. Här är en förutsättning såklart att takten inte är för långsam eller snabb då man i sådana fall skulle hålla ett för lågt eller ett för högt tempo. Tänk på detta när du väljer vilken musik du ska ha till ditt pass och att den både ska passa din egen smak men också den typ av träning som du ska utföra.