Lär dig snacka CrossFit och bli insatt i stundande CrossFit Games säsong! Briljera på gymmet med tuffa WOD'ar du lärt dig i Gymgrossistens CrossFit-skola! Tillsammans med Crossfitatleten Maria Längfors har vi samlat ihop info, träningsvideos och mycket mer för att du ska lära dig om Crossfit och känna dig redo för Open.

Vad är Crossfit?

Crossfit är en träningssport som bygger på funktionella övningar som görs under hög intensitet med många olika variationer. Man mäter styrka, uthållighet och kondition. Sporten är en slags hybrid mellan gymnastik, tyngdlyftning, löpning och styrkelyft. I crossfit vill man bli en komplett och allsidig atlet, som klarar av allt!

CrossFitens historia

CrossFit kom till i USA för ungefär 15 år sedan och spred sig till många länder och även till Sverige, och idag hittar du Crossfitboxar (träningsanläggningar) nästan överallt!

Man pratar ofta om ”Crossfitcommunity”. Genom sporten har en stark gemenskap växt fram. Just kombinationen av hård träning och härlig gemenskap uppskattades av folk över hela världen. Vad som gjort sporten så populär är den nämnda gemenskapen, men också för att vem som helst kan träna Crossfit och anpassa träningen efter sin egna förmåga.

Idag är CrossFit en oerhört populär träningsform men finns även som tävlingsform. Sporten CrossFit har alltid haft Crossfit Games som årets största tävling som korar vem som är ”THE FITTEST ON EARTH” . Vägen till Crossfit Games börjar med Crossfit Open och där kan vem som helst som tränar på en Crossfitbox delta. Sedan är det tre kvalificeringssteg till Crossfit Games där de 40 bästa i världen deltar. Schema datum Crossfit-säsongen Crossfit Open Februari 24-13 Quartersfinals individuals Mars 24-27 Semifinals Maj - Juni Games Augusti Aug. 3-7 

Skillnaden mellan CrossFit och Functional Fitness

Crossfit är i grund och botten ett företag som har sitt säte i USA, grundat av gymnasten Greg Glassman. För att få kalla sig en "Crossfitbox" krävs det att man måste uppfylla vissa krav som Crossfit har samt att du måste betala deras licens. Functional fitness har istället ett förbund som består av föreningar som i sin tur har medlemmar.

Skillnaden på Crossfittävlingar och Functional Fitness-tävlingar är att det alltid är 6 tester (workouts) i Functional Fitness.

Där mäter man,

  • Uthållighet
  • Styrka
  • Kroppsviktsövningar
  • Skill
  • Mix
  • Explosivitet

På en Crossfittävling är det arrangören som bestämmer antal, upplägg och vilka workouts det ska vara. Under Crossfit-games säsongen är det crossfits själva som bestämmer programmeringen på open, quarterfinals, semifinals och tillslut games.

Börja träna Crossfit

Vill du börja träna Crossfit kan du signa upp dig på ett Crossfit-gym. Nästan alla Crossfit-gym har en boxprogrammering (träningsprogram) och coach-ledda pass så du kan få ut optimalt av din träning. Coacherna måste ha en specifik Crossfitutbildning för att boxen ska få kallas ”Crossfitbox”. De flesta crossfitgym har även ”Open Gym” där du kan träna själv och passar bra för dig som inte vill gå på coachledda pass. Om du vill ta din Crossfitträning till nästa nivå, börja individualisera din träning eller har andra specifika mål, finns det även olika Crossfitprogrammeringar som man kan följa. Exempel på de populäraste är The training plan, Mayhem, Comp Train, The Program, Prepared, HWPO, VI program osv. De flesta programmeringar har olika inriktingar utefter vilka mål du har som utövare. 

5 Snabba om Crossfit

Vad är Open?

CrossFit Open är den första deltävlingen för att kvala till CrossFit Games. CrossFit Open är alltid online och vem som helst över 14 år kan delta.

När startar Open?

Open startar i februari och håller på i tre veckor där det släpps 1 workout i veckan som man ska genomföra.

Regler

Varje Crossfit-övning har ett korrekt utförande som din coach lär dig på din Crossfitbox. På tävling finns det domare som dömmer atleterna som tävlar. Exempel på en regel är att i alla typer av squats måste man vara under 90 grader i knäled och vara helt utsträckt i toppen för att få en repetition.

Utrustning

När du börjar träna Crossfit behöver du ingen speciell utrustning, men det finns viss utrustning som kan vara fördelaktigt att ha.

  • Grips, för att skydda händerna vid gymnastiska övningar i riggen.
  • Crossfitskor. Det finns speciella skor som är ultimata för alla Crossfit-övningar. Allt från lyft, hopp och repklättring. De två vanligaste är Reebok Nano eller Nike Metcons.
  • Hopprep. Ett hopprep som har exakt rätt längd för dig.

Hur ofta ska man träna Crossfit?

Crossfit innehåller många krävande moment, så som tyngdlyftning och gymnastik, och detta med högt tempo och hög puls. Har man inte gjort något av det innan tar det en viss tid för kroppen att anpassa sig till den typen av träning vilket man ska ha i åtanke. Om man samtidigt låter kroppen återhämta sig mellan pass och äter tillräckligt kommer man kunna träna mer, utvecklas snabbare och undvika skador. Crossfit är en träningsform för alla, så beroende på syfte med sin träning och målsättning skiljer det sig hur mycket man tränar. Men de flesta som följer en box-programmering tränar 3-4 gånger i veckan, medan eliten tränar 2-3 pass per dag. 

Ordlista Crossfit

När du börjar träna Crossfit kommer du förmodligen att stöta på ord som är helt nya för dig. Här är några av dom vanligaste

Crossfit box - Träningsanläggning där man tränar crossfit

AMRAP – står för ”As Many Rounds/Reps As Possible” Du gör så många varv eller reps du kan på utsatt tid

WOD – Workout Of the Day, det pass som ska köras för dagen.

For Time – du ska genomföra dagens WOD på den tid det tar för just dig att utföra alla övningar, varken mer eller mindre.

Time cap - så lång tid du har på dig att slutföra workouten

EMOM – Every Minute On the Minute, en övning som ska göras varje hel minut. Beroende på hur snabb du är får du olika lång vilotid.

Metcon – står för ”Metabolic Conditioning”, konditionshöjande träning som en WOD

Benchmark – ett mått på hur bra du presterar i en WOD eller en övning

Cal - kalorier. Mäts oftast på Concept2 maskiner och echo bike.

Rubrik till produktrekommendation
Toppsäljare
Toppsäljare
3 recensioner
325 kr
Köp
Köp
MEDLEMSKAMPANJ
MEDLEMSKAMPANJ
5 recensioner
149 kr
1.999 kr
Toppsäljare
Toppsäljare
4 recensioner
579 kr