Paleo - ät som på stenåldern

Kött och grönsaker. Det var allt som behövdes på stenåldern och det är allt som behövs nu. Paleo, mer känt som stenålderskost, har fått ett ordentligt genomslag i de svenska hemmen.

– Det är inte så konstigt egentligen. Vi har levt som jägare och samlare i alla tider, fram tills vi fick ett jordbrukssamhälle. Evolutionen har inte hunnit ändra vår matsmältning och ämnesomsättning, säger Peter Sernling, personlig tränare och paleo-profil.

Själv har han ätit strikt stenålderskost i tre år och i dag mår han bättre än någonsin. Sedan en tid tillbaka driver han också hemsidan paleolifestyle.se, där han skriver om kosten och vilka positiva effekter den har för hälsan. Och följarna är många. Paleo har blivit något av en folkrörelse.

– Det växer fram fler och fler forum på nätet, där folk inspirerar och utmanar varandra. Det är den stora trenden just nu och väldigt kul att se. För det är inte helt lätt att göra sig av med sitt sockerberoende, man kan behöva mycket hjälp och stöd, säger Peter.

Till vardags arbetar Peter som personlig tränare på gymmet Peoples training, där han inte är sen att inspirera sina kunder till att lägga om kosten.

– Jag ser ju att de som anammar paleo får snabbare resultat. De får i sig rätt sorts kolhydrater och kroppen växlar om och lär sig att bättre utnyttja fett som bränsle, säger han.

Fördelar med Paleo

Med stenålderskost äter du naturlig mat utan tillsatser, samtidigt som du sänker kolhydratintaget. Fördelarna är flera, enligt Peter:

  • Du blir piggare. Blodsockerkurvorna jämnas ut och hamnar på en stabilare nivå.
  • Magen blir lugn. Magen är inte gjord för att bearbeta de mängder av mjöl och stärkelse som många proppar i sig. Med stenålderskost har magen lättare att jobba.
  • Du blir deffad. Äter du stenålderskost får du i dig färre och bättre kolhydrater. I stället använder kroppen fett som bränsle – vilket leder till att överskottsvätska och underhudsfett snabbt försvinner.

Peters dygnskost

  • Frukost ”Då gör jag paleo-pannkakor på mosad banan, ägg, blåbär, kokosflingor och mandelmjöl. De är svåra att vända men blir goda.”
  • Mellanmål 1 ”Tonfisksallad.”
  • Lunch ”En rejäl tallrik grönsaker och två kycklingbröst, helst med skinnet kvar.”
  • Mellanmål 2 ”Finns det några rester kvar från lunchen tar jag det. Annars några frukter och lite nötter.”
  • Middag ”Rotmos på palsternacka, kålrot och sötpotatis, med ett par rejäla laxfiléer.”
  • Mellanmål 3 ”Om jag har kört hårt och behöver något mer steker jag några skivor korv. Men det måste vara bra korv, med hög kötthalt.”
Paleokompatibla kosttillskott