Att bygga muskler är ett långtidsprojekt som kräver både slit och kunskap. Vi träffade Niro de la Rua för få höra hans recept för effektiv muskeluppbyggnad.

Hårt jobb, tålamod och tid. Muskelbyggning är ett långtidsprojekt utan enkla lösningar och genvägar. Hård träning i kombination med en välplanerad kosthållning är vad som gör att du får resultat av dina timmar på gymmet.

– Träningen måste vara intensiv, berättar Niro. Många lägger för mycket tanke på hur mycket de lyfter och glömmer bort att hålla intensiviteten uppe i gymmet. Man ska träna hårt, men smart.

På sidan av sitt liv som atlet jobbar Niro både som Naprapat, personlig tränare och kostrådgivare. Han har med åren lärt sig vikten av kunskap för bra träningsresultat.

– Att förstå musklerna och i vilka rörelser de arbetar är viktigt. Försök lära dig i vilka vinklar, omfång och riktningar olika muskelgrupper jobbar.

Musklerna byggs i köket

Om hård träning står på ena sidan av ekvationen för maximal muskeltillväxt, så står maten på den andra sidan. Timmarna på gymmet är vad som startar den uppbyggande processen och det du stoppar i dig före och efter träningen är vad som tillför byggmaterialet.

– Sträva alltid efter att äta bra råvaror i stor mängd. ”Bulk” eller inte, dieten bör alltid bestå av hälsosamma livsmedel. Lägg extra stor fokus på tiden före och efter träning.

Näringsintaget före och efter träning är något många upplever problematiskt att täcka med vanlig mat.

– Jag brukar rekommendera Hydro Whey och EAA i anslutning till passen. Glutamin använder jag dagligen för att återhämta mig bättre och hålla mig frisk, säger Niro.

Att ta sig förbi platåer

Ett bekant scenario för bevandrade gymbesökare är att träningsresultaten kommer i jämn takt under en tid, för att sedan stanna av utan att man gjort någon uppenbar förändring i sitt kost- och träningsupplägg.

– Platåer i träningen kan komma för alla. När de kommer för min del så backar jag från träningen lite, och kör på med så liten påfrestning på nervsystemet som möjligt i en till två veckor. Därefter krossar jag platåerna. Med erfarenhet lär man sig känna när kroppen börjar gå ner sig och kan ta deload-veckan innan systemet når sin gräns.

Relaterade produkter