Mårten Nylén om: Vitaminer och mineraler

Alla har förmodligen hört talas om vitaminer och mineraler. Men vad är det? Och varför måste vi få i oss dem? Här är en snabb förklaring från hälsoprofilen och tränaren Mårten Nylén.

Vad är vitaminer och mineraler?

Vitaminer och mineraler är viktiga näringsämnen som krävs för en fullgod hälsa. Vi behöver dem i mindre mängder än näringsämnen som fett och protein, men de spelar detta till trots en avgörande roll i praktiskt taget alla kroppsliga processer. Det finns en bred uppsättning vitaminer och mineraler med flera olika effekter, och vissa är lättare att täcka behovet av än andra.

Vitaminer i kosttillskott

Vitaminer och mineraler förekommer i varierande utsträckning i all mat. Fet fisk är till exempel en bra källa till D-vitamin, grönsaker är en bra källa till C-vitamin och mandlar är en bra källa till magnesium. Kosttillskott med vitaminer och mineraler är ett brett produktsegment och vilka fördelar man kan vänta sig av en specifik produkt har att göra med hur ens vardag ser ut och hur ens kost ser ut. Några populära exempel på vitamin- och mineraltillskott är:

  • D-vitamin produceras naturligt i kroppen när huden träffas av solens UV-strålar. På nordliga breddgrader, där soltimmarna är få och där vi äter lite fet fisk, är det vanligt med suboptimala D-vitaminnivåer, vilket har gjort kosttillskott populärt.
  • Magnesium är ett mineralämne som är viktigt för att motverka trötthet och som krävs för en bra muskelfunktion. Magnesium tillhör de mineraler som är svårast att täcka behovet av och är ett av de mineraler som är mest använt i kosttillskottsform.
  • Multivitaminer är en produktgrupp som består av kombinationer av flera olika vitaminer och mineraler. Multivitaminer, till exempel Vitamins & Minerals Daily, passar bra för dig som vill säkra intaget av flera eller alla essentiella mikronäringsämnen.
Populära vitamin- och mineraltillskott
Toppsäljare
Köp fler, spara mer
Toppsäljare
Köp fler, spara mer
99 kr
Toppsäljare
Köp fler, spara mer
189 kr
Köp fler, spara mer
199 kr
Köp fler, spara mer
89 kr
Köp fler, spara mer
79 kr
Toppsäljare
Köp fler, spara mer
Toppsäljare
Köp fler, spara mer
99 kr
Köp fler, spara mer
35 kr