Ljusterapilampa

Ljusterapi används för att i mörkare tider kunna skänka ljus till tillvaron. Vi vet alla att det svenska klimatet och avsaknaden av solsken under höst och vinter påverkar oss och vårt humör.

Anledningen till att vi kan bli lite låga under de mörkare perioderna är att solskensbristen påverkar den hormonella balansen som vi har. Detta kallas ofta vinterdepressionssymptom, och visar sig obalans, lätt nedstämdhet och en avsaknad av energi i kroppen.

Ljusterapi och ljusterapilampor är framtagna som ett hjälpmedel för att återskapa den balans som vi har helt utan någon direkt medicinering. Ljusterapilampor används både i ett förebyggande syfte mot dessa symptom men kan även användas terapeutiskt för att hitta tillbaka till den hormonella balansen.

Det här gör en ljusterapilampa

Under de mörkare perioderna på året så sker en överproduktion av hormonet melatonin i kroppen. Melatonin fungerar som ett sömnmedel för hjärnan och detta leder till att vi blir trötta. Denna åkomma kallas vinterdepression.

I vanliga fall slutar kroppen att producera melatonin när vi kommer i kontakt med solljus. Problemet är att under vinterhalvåret så får vi inte tillräckligt med solljus på grund av att vi spenderar den mesta tiden av den ljusa tiden inomhus på jobb eller skola.

Det en ljusterapilampa då hjälper till med är att få kroppen att behålla en balans bland hormonerna och på så vis få oss att känna och piggare under vinterhalvåret.

Ljusterapi hemma

Istället för att ta dig till en stor anläggning med ljusterapi så fungerar dig väldigt bra att ha en mindre och smidigare variant hemma. Jag har själv testat ljusterapilampan hemma nu under snart två månader och det ger ett bra resultat. Jag har enklare att komma igång på morgonen och känner mig piggare under förmiddagen. Ljusterapilampan lyser verkligen upp vardagsrummet och vardagen. Med ljusterapilampan hemma och igång till frukosten varje dag säger vi hejdå till höst- och vinterdepression!

Ljusmängd bland ljusterapilampor

Ljusmängden i en ljusterapilampa mäts i enheten LUX. Enheten LUX är en uträkning som gör på hur mycket ljus per kvadratmeter en ljuskälla ger ifrån sig. Vår ljusterapilampa hos Gymgrossisten ger ifrån sig ca 10 000 LUX, detta kan jämföras med en lampa hemma som ger ifrån sig ca 50 LUX och vid fullmåne som då ger ifrån sig ca 1 LUX.

  • Lågt ljus hemma: 50 lux
  • Kontor: 500 lyx
  • Supermarket: 1000 lux
  • Molnig dag: 10 000 – 20 000 lux
  • Direkt solljus: 100 000 lux

Ljusterapilampan hos oss på Gymgrossisten ger ifrån sig samma ljus som du får en molnig dag utomhus. Tidigare har ljusterapi endast funnits hos vården i form av behandling i speciella ljusrum som finns. Nu de senaste åren har det tagits fram alternativ i form av ljusterapilampor som du kan använda hemma dagligen. Sömnprofessorn Torbjörn Åkerstedt som forskar inom sömnproblem och ljusterapi säger i en intervju följande:

 ”Ljusterapilampor fungerar på de allra flesta. Det har signifikant effekt på sänktstämningsläge som säsongsbetingad depression och vanlig depression.” 

Han påpekar även att för personer som har svårt att somna på kvällen kan ljusterapilampor vara en bra behandling. På morgonen för att bli pigg så ska man då använda sig av ljusterapilampan för att få den biologiska klockan att komma till sin rätt.

Då ska du använda ljusterapilampan

En ljusterapilampa bör och ska helst inte användas på kvällen. Detta för att din biologiska klocka då kommer att bli felställd. Detta kommer att påverka din kropp negativ och du löper en ökad risk för depression och nedstämdhet.

Ljusterapilampan ska istället användas på morgonen mellan klockan sex och åtta. Detta för att kroppen ska ställa sig in på att det är morgon och att det dags att kicka igång alla system.

Använd lampan minst en halvtimme men gärna upp till en timme. Ställ den riktat mot dig under frukost och morgonkaffet. Rikta den gärna mot en vägg eller ett bord för att inte få ljuset direkt mot dig och dina ögon, och undvik att stirra rakt in i den. Som med vilken ljuskälla som helst.

Använd gärna lampan vid din morgonträning om du tränar hemma. Rikta den mot dig när du gör din morgonyoga på yogamattan eller när du tränar med dina kettlebells.

Alternativ till ljusterapilampor

Ljusterapi är ett mycket bra hjälpmedel om man har svårt att få tillräckligt med ljus under höst och vintern. Något som hör ihop med en bra hälsa förutom att få tillräckligt med ljus är motion. Om du varje dag går ut under de ljusa timmarna på dygnet får du en bra dos med ljus samtidigt som du rör på dig. Här slår du två flugor i en smäll som det brukar heta.

Många har tyvärr svårt att komma ut under timmarna då det är ljust, och är det regn och rusk ute sitter man hellre kvar inomhus under rasterna på jobbet. Då kommer en ljusterapilampa perfekt till hands!

Något som du också behöver under vinterperioden i Sverige är tillskott av D-vitamin. D-vitamin får du normalt av dagsljus när du rör dig utomhus. Under sommarperioden räcker det enligt Strålsäkerhetsmyndigheten att vara ute i solen i ca 15 minuter för att få din dagliga dos av vitamin D. Men de säger att solen i Sverige är för svag på vinterhalvåret för at produktionen av D-vitamin ska stimuleras. Då är det viktigt med tillskott av vitaminen.

Värt att nämna i sammanhanget är att solarium inte bidrar till någon D-vitaminproduktion.

799 kr
Prisvärd
Prisvärd
3 recensioner
499 kr
Lägsta pris 499 kr
Lägsta pris 499 kr
1.999 kr
Prisvärd
14.399 kr
Lägsta pris 14.999 kr
Lägsta pris 14.999 kr
3.899 kr
37.498 kr
4.499 kr
1.799 kr
6.999 kr
17.998 kr
1.299 kr
1.199 kr