Kroppsomvandling Del 1

En kroppsomvandling, så kallad Body Transformation, handlar om att tappa kroppsfett, stärka upp kroppen och förhoppningsvis bygga lite muskler på vägen. Det är en planerad och utstakad resa med ett tydligt definierat slutmål – en total kroppslig förvandling.

Det är en utmaning och ett äventyr där du kommer lära dig massor om hur din kropp fungerar och hur du planerar in både kost och träning i din vardag. En kroppsomvandling är mycket mer än att gå på en diet eller att påbörja ett träningsprogram. Eftersom det är ett större omfattande projekt, en utmaning och väl definierbart blir det mycket lättare att verkligen följa det till punkt och pricka – även om det innebär en hel del uppoffringar. Och det är just detta som är så lärorikt.

Anledningarna till en kroppsomvandling kan vara många. Allt från bröllop, semesterresa till fotografering eller en återförening. Det kan även vara att du helt enkelt är trött på avsaknaden av resultat, att du stått stilla alldeles för länge och behöver göra något helt annorlunda. Du vill helt enkelt uppfinna dig själv på nytt.

Oavsett om du är nybörjare eller om du har tränat i några år kan kost och träning stundtals vara förvirrande och svårt. Många gånger leder det till att du helt enkelt inte vet vad du ska göra, eller att du känner dig borttappad i alla detaljer och all motsägande information du finner i tidningar och på webben. Då kan det vara en otrolig befrielse att påbörja ett erkänt program eller helt enkelt anlita en personlig tränare som skräddarsyr ett program till just dig. När du inte längre behöver grubbla, räkna på mat och fundera över dina träningspass frigör du väldigt mycket energi och tid vilket istället kan koncentreras på ditt mål.

Eftersom en kroppsomvandling är något definierbart är det lättare att måla upp och drömma kring en målbild. Det är lättare att motivera dig när du har en konkret plan och vet att hundratusentals människor har gjort liknande resor med enastående resultat.

Varför så många misslyckas med att gå ned i vikt eller bygga muskler

Har du funderat över varför du gör vissa saker? Vad du har för vanor och hur de påverkar dig i vardagen? Du kanske tror att du har full kontroll över dina beteenden. Men i verkligheten är det ditt väldigt ofta ditt undermedvetna som sitter vid rodret. Om du vet vad du bör göra, men du kan ändå inte förmå dig att göra det, har du förmodligen negativa eller motstridiga instruktioner i ditt undermedvetna. De beteenden som produceras av ditt undermedvetna kallas allmänt för vanor – det är saker du ofta gör utan att ens tänka på det. Lyckligtvis kan du omprogrammera ditt undermedvetna med positiva instruktioner och byta ut dina gamla och hämmande vanor mot nya positiva vanor som istället för dig närmare ditt drömmål. Det hela börjar med att ta ett medvetet beslut och sedan sätta upp skriftliga mål.

Efter att ha hjälpt tiotusentals människor att nå sina mål med hjälp av mina böcker och artiklar och via personliga program är jag övertygad om att det viktigaste steget mot en drömkropp helt enkelt är att besluta sig för att sätta igång. Du skapar din drömkropp genom att sätta upp mål och sedan tänka på dem varje dag.

Du skapar din drömkropp genom att sätta upp mål och sedan tänka på dem varje dag.

Det handlar om att kanalisera din mentala energi på bästa möjliga sätt. För även den bästa dieten och det bästa träningsprogrammet i världen kommer inte att kunna ge dig de resultaten du vill om du saboterar för dig själv.

Att ta kontrollen över det undermedvetna och skapa nya vanor

Ditt sinne består av två delar: ditt medvetna jag och ditt undermedvetna. Det medvetna jaget är rationellt, logiskt, analytiskt och helt enkelt den tänkande delen av ditt medvetande. Det tar hela tiden in intryck från dina olika sinnen, analyserar dessa och kommer till en slutsats huruvida det är sant eller falskt. Ditt undermedvetna ansvarar för att lagra data (minnen), hjälper dig med automatiska beteenden (vanor och enklare sysslor), reflexer och kroppen autonomiska funktioner som matsmältning, andning och cirkulation.

Ditt undermedvetna varken tänker eller resonerar. Det fungerar exakt som ett datorprogram. All data du tidigare medvetet eller omedvetet har lagrat i ditt undermedvetna antas vara sant – oavsett vad du egentligen tycker eller vill i just denna stund. Det betyder helt enkelt att alla frågor och avväganden som når ditt undermedvetna automatiskt går igenom denna programmering och du handlar därefter utan att egentligen medvetet bearbeta informationen och tänka rationellt över saken.

Enligt den forskning som finns påverkas och programmeras vårt undermedvetna mest effektivt när vi befinner oss under hypnos, när vi är djup avslappnade eller när vi är känslomässigt mottagliga. Ett annat något mer långsamt sätt är via repetition. Allting du ser, hör, säger, läser eller tänker vid upprepande tillfällen lagras i ditt undermedvetna. Med andra ord programmerar du dig själv genom det du gör, tänker och tar till dig. Ju oftare en sak upprepas, desto mer tar du den till dig. Detta betyder att du antingen tillåter dig programmeras genom externa idéer eller att du genom medvetna val programmerar dig själv.

När vi talar om denna typ av repetition är det väldigt viktigt att förstå att vårt undermedvetna inte kan skilja på fraser som "vill ha" eller "vill inte ha". Om du skulle lägga dig ned just i denna stund och tänka, "jag vill inte tänka på apor", så skulle du för ditt inre se apor överallt. Antingen tänker vi på något eller så gör vi det inte. Detta betyder att de människor som hela tiden går runt och tänker samt pratar om vad de INTE vill ha i sitt liv, helt enkelt ger upprepade instruktioner till sitt undermedvetna om att söka och fokusera på precis det de försöker undvika.

Några typiska exempel på destruktiva tankar är, "varför är det så svårt för mig att gå ned i vikt?", "jag har långsam ämnesomsättning", "jag avskyr att vara fet", "jag har redan provat alla dieter", "jag ska inte ta några kakor idag".

Det första steget mot dina mål är helt enkelt att bli medveten om hur du formulerar dig både när du pratar med andra och tänker för dig själv. Om du kommer på dig själv med att formulera dig på destruktiva sätt, avbryt dig då omedelbart och säg istället vad du vill ha och uppnå. Dyker det upp tankar med "vill inte ha" eller något annat negativt eller undvikande, byt direkt ut dem till något positivt, eller ännu bättre, tänk på hur det kommer att kännas när du uppnått dina viktigaste mål.

En enkel övning för att byta ut dina vanligaste negativa tankar är att du tar med dig ett litet anteckningsblock och varje gång du kommer på dig själv med att måla upp en negativ bild skriver du ned precis vad du just sa till dig själv. Ta sedan denna fras och omformulera den så att den istället målar upp en positiv bild. Skriv ned det, läs och upprepa till det sitter.

Kom ihåg att den mest inflytelserika person som kommer att kommunicera med dig större delen av dagen är dig själv. Därmed bör du vara väldigt försiktig och tydlig med vad du säger.

Att sätta upp mål

När vi nu vet hur vi styr våra tankar och kan undvika att sabotera oss själva är nästa steg att sätta upp våra mål. Nedan följer några mycket väl beprövade steg.

  • Sätt väldigt specifika mål. Att sätta mål som ”jag vill gå ned i vikt” eller ”jag vill bygga muskler” duger inte. De är luddiga och de går inte att mäta. Skriv istället ned exakt hur många kilon du vill tappa. Vad vill du väga? Hur vill du se ut? Om det handlar om väldigt stora siffror som kan kännas ouppnåbart, dela då upp det i delmål.
  • Sätt stora huvudmål. Våga dröm och kom inte med nåra ursäkter. Ett stort mål är lockande och motiverande. Det ska vara lite skrämmande, det bygger karaktär och så snart du uppnått ett av delmålen ser du att det faktiskt är fullt möjligt – vilket ökar din motivation ytterligare.
  • Sätt en realistisk deadline. Stora mål behöver stöttas upp av realistiska tidsramar. Bryt ned ditt mål i delmål och se realistiskt på vad du kan uppnå om du verkligen ger allt du har i din nuvarande livssituation.
  • Långsiktiga och kortsiktiga mål. Beroende på ditt slutmål bör du sätta upp mål för varje månad, varje vecka och även dagliga mål – det du behöver göra för att nå ditt långsiktiga drömmål. Du bör även sätta upp mål som handlar om att förbättra dig på de områden som är nödvändiga för att nå ditt huvudmål.
  • Koppla känslomässiga anledningar till dina mål. Varför är dina mål viktiga för dig? Vad står på spel för dig? Att koppla en stark anledning till ditt mål gör allt arbete bakom det så mycket enklare. Bli emotionellt involverad i ditt mål. Gå djupt. Fråga dig inte bara ”varför vill jag nå mitt mål?”, utan fråga även, ”varför är denna anledning så viktig?”. Skala av alla lager till dess att du når kärnpunkten för varje anledning.
  • Undvik mål som står i konflikt med varandra. Försök inte åstadkomma allting på en gång. Även om det exempelvis är möjligt att tappa fett och bygga muskler samtidigt är det två saker som står i konflikt med varandra. Det är en svår balansgång och resultatet blir ofta mediokert. Satsa på det som är absolut viktigast och betyder mest för dig. När du nått det målet sätter du upp nästa.
  • Håll dina mål nära dig. Påminn dig själv dagligen om dina mål och varför de betyder så mycket för dig. Hämta motivation och styrka från dem.

Vad du gör de dagar du vacklar

Oavsett hur bra strategier du har kommer det att dyka upp dagar då allt känns motigt, tungt och eländigt. Så är det med allt här i livet och ingen är immun. Lidande, oavsett grad, kommer alltid att vara en del av resan till något som helst meningsfullt mål vi satt upp för oss själva. Vi behöver en viss mängd motgång och stress för att bli starkare, utvecklas och finna nya strategier som tar oss dit vi vill. Målet bör aldrig vara att undvika det som är svårt, stressigt eller riskfyllt, utan snarare att lära sig hantera det och använda det till vår fördel. Acceptera dessa dagar och visa vad du är gjord av. Det är detta som är det verkliga måttet på din beslutsamhet – att göra det bästa av något när alla förutsättningar är kastade åt sidan. Och varje gång du tar dig igenom dessa prövningar kommer du ut starkare och med kunskap om hur du hanterar en liknande situation i framtiden.

När vi nu har planerat vår resa, satt upp våra mål och har den mentala biten klar för oss är det dags att titta på vad som händer i vår kropp under en kroppsomvandling och vad vi bör tänka på. Väl mött i del 2.

Till fettförbrännare

Toppsäljare
+ 26 varianter
Toppsäljare
+ 26 varianter
1064 recensioner
269 kr
Köp
Köp