Allt du behöver veta om fettförbrännare
Kosttillskottsskolan

Allt du behöver veta om fettförbrännare

De magiska pillrena som gör att du rasar i vikt utan att träna. Nej inte riktigt. Faktiskt inte ens i närheten. För att gå ned i vikt krävs det att tränar regelbundet och gör medvetna kostval. En bra fettförbrännare finns sedan där för att underlätta resans gång.

Det är inget mysterium eller hemlighet hur man bränner fett. Alla kan göra det. Simpel och beprövad matematik. Gör av med fler kalorier än du konsumerar. En ekvation som kan lösas på tre olika sätt, nämnligen genom att 1. Äta mindre, 2. Motionera mer eller 3. en kombination av 1 och 2. Bäst effekt får man, inte helt oväntat, med det sistnämnda alternativet.

Ett kilo kroppsfett består av ca 7000 kcal. När du har förbrukat den mängden energi, mer än du ätit, kommer du ha tappat ett kilo fett. Räkneexempel: Om du ligger på ett kaloriunderskott motsvarande 500 kcal per dag blir det totala veckounderskottet 3500 kcal, vilket motsvarar en viktnedgång på 0,5kg. Är det dagliga underskottet istället 1000 kcal går man ned 1 kg per vecka, o.s.v.

Räkna ut ditt energibehov

För att veta hur många kalorier man kan äta men fortfarande ligga på ett underskott måste man först känna till sin energiförbrukning. Denna kan man relativt enkelt få fram med hjälp av antingen Harris Benedict- eller MD Mifflin and ST St Jeor-ekvationen. Båda utgår från parametrarna kön, ålder, längd, vikt och aktivitetsnivå. Den sistnämnda är något modernare och anses därför vara aningen mer exakt. För att förenkla det för dig har vi tagit fram en pedagogisk kalkylator som automatiserar uträkningen.

För att i praktiken kunna använda värdet man får ut genom denna uträkning måste man sen ta reda på hur många kalorier maten man äter innehåller. Det görs med fördel genom att väga respektive livsmedel och antingen granska innehållsförteckningen eller använda sig av Svenska Livsmedelsverkets webbtjänst för näringsinnehåll.

Lättare sagt än gjort

Det låter inte så svårt, kanske du tänker, och i teorin är väl det ett rimligt resonemang. I praktiken däremot finns det ett flertal sekundära faktorer som komplicerar det hela. Att ligga på ett kaloriunderskott innebär nämligen att man har mindre energi samtidigt som man måste kämpa mot hunger och sötsug.

För att bränna fett effektivt förväntas man alltså orka träna mer än man brukar samtidigt som man äter mindre än man brukar. Därför kan vi inte nog betona vikten av en balanserad kost är. Väljer du rätt livsmedel och kosttillskott kan du minimera de negativa sidoeffekterna och göra din viktresa till en angenäm upplevelse.

När det kommer till träning för viktnedgång tror många att det bara är konditionsträning och cardio som fungerar. Detta är fel. Faktum är att tung styrketräning bör premieras under deff. Styrketräning stimulerar nämligen ett flertal mekanismer som i sin tur skickar signaler till kroppen att bevara muskelmassan. Skillnaden i energiåtgång mellan konditionsträning och styrketräning är också mindre än vad man kan tro.

Varför fettförbrännare?

Nu har du förutsättningarna klara för dig. Kaloriunderskott är vägen man måste gå för att åstadkomma fettminskning. Du är också delvis upplyst om vilka problem det kan innebära att kombinera kaloriunderskott med regelbunden träning. Men det är här fettförbrännaren kommer in bilden.

En fettförbrännare är inget mirakelpiller som gör att du rasar i vikt medan du sitter hemma i TV-soffan. En bra fettförbrännare är däremot både uppgiggande och aptitdämpande, så att man kan träna med bibehållen intensitet och inte behöver plågas av mentalt påfrestande hungerkänslor trots energiunderskott.

Genom att förenkla tillvaron under deffperioder tillåts man vara striktare i sin diet vilket i förlängningen ger bättre resultat på kortare tid. Indirekt tack vare fettförbrännaren. Vidare finns det ett antal produkter och ingredienser som accelererar denna effekt genom att bl.a. stimulera ämnesomsättningen, höja energiförbrukningen samt öka frisättning och omsättning av inlagrat kroppsfett.

Innan vi går vidare kan det vara värt att upprepa: Utan att kombinera dessa egenskaper med regelbunden motion och en genomtänkt kosthållning ska man ej förvänta sig några betydande resultat!

Olika fettförbrännare

Den upplevda effekten av en fettförbrännare är ofta subjektiv och kan variera från person till person. För att hitta den produkt som passar en själv bäst gäller det med andra ord att prova sig fram. Det finns dock produkter med olika egenskaper och de delas vanligtvis in i kategorier med kännetecknande namn. Nedan finner du de vanligaste kategorierna.

I de flesta tillgängliga alternativen på marknaden har man försökt balansera flera olika egenskaper för att skapa en så komplett produkt som möjligt. Mängdförhållandena mellan de olika ingredienserna, vilka i förlängningen utgör egenskaperna, kan dock skilja sig en hel del från produkt till produkt. Därför är det viktigt att du läser produktbeskrivningen och även produktens innehållsförteckning innan du bestämmer dig för vilken fettförbrännare du vill använda.

Energi och fokus

Produkterna i kategorin ”Uppiggande fettförbrännare” innehåller i regel ingredienser som stimulerar det centrala nervsystemet. Ett exempel på en sådan ingrediens är koffein, som bidrar till en ökad vakenhet och ett förbättrat fokus. Två hett eftertraktade egenskaper när man ämnar bedriva målmedveten och energikrävande träning i kombination med kaloriunderskott.

För att du ska kunna tappa vikt men bibehålla din prestationsförmåga kan en uppiggande fettförbrännare alltså vara till stor glädje. Utöver att ge energi till själva genomförandet av träningspasset ger produkter i denna kategori även upphov till en större spontanaktivitet under hela dygnet, vilket indirekt höjer förbränningen.

Aptitdämpande fettförbrännare

Flera olika faktorer tycks påverka vad och hur vi människor väljer att äta. Hunger, mättnad och aptit är ett komplext system som inte kan förklaras till fullo men styrs av både fysiologiska och psykologiska parametrar i kroppen.

Om målet är viktminskning är det viktigt att både arbeta med kost och träning, att minska energiintaget är avgörande för en effektiv viktnedgång. En ”Aptitdämpande fettförbrännare” kan underlätta viktnedgång genom att ta bort psykiskt påfrestande hungerkänslor, de gör även att du blir mätt fortare, av en mindre mängd mat, när du äter. Ett exempel är Glukomannan, som bidrar till viktminskning i samband med intag av en energibegränsad kost. Andra exempel på ingredienser som ofta ingår i dessa produkter är synefrin, grönt te och krom. Krom bidrar till att bibehålla normala blodsockernivåer.

Termogena fettförbrännare

Termogenes betyder värmeproduktion. När vi äter eller dricker någonting krävs det energi för att omvandla och bryta ner detta. Efter man intagit en måltid stiger energiförbrukningen och man gör av med mer energi än i fastande vila.

Vissa ämnen har förmåga att öka denna energiförbrukning (termogenes) och därmed underlätta viktnedgång. Hit hör bland annat starka kryddor och centralstimulerande substanser som koffein. I kategorin ”Termogena fettförbrännare” återfinns produkter som ökar kroppens termogenes, utan att tillföra kalorier, vilket kan hjälpa dig att gå ner i vikt.

Stimulantfria fettförbrännare

Stimulantia är ett samlat begrepp på ämnen och substanser som på olika sätt har en uppiggande effekt på kroppen. Dessa ämnen påverkar det centrala nervsystemet och kan vid frekvent bruk eller i höga doser utsätta kroppen för stress. Som en följd av de stimulantians uppiggande egenskaper kan även sömnstörningar uppstå.

Om detta är något man vill undvika kan en ”Stimulansfri fettförbrännare” vara ett bra alternativ. Exempel på stimfria ingredienser som ofta omnämns i fettförbrännarsammanhang är bl.a. CLA, L-karnitin och kalcium. Kalcium bidrar till normal energimetabolism, medan L-karnitin ansvarar för att transportera fett till mitokondrier, som är de delar av cellerna där fett förbränns.

Övrigt

Andra betydelsefulla komponenter för en lyckad viktminskning är protein och aminosyror. Dessa näringsämnen är extra viktiga att få i sig i tillräckliga mängder under diet då de motverkar muskelnedbrytning och gör att förlorad vikt i huvudsak utgörs av fett.

Sträva efter ett dagligt proteinintag motsvarande minst 2 g per kg kroppsvikt. Minst hälften av detta bör komma från ”vanlig mat”, medan resterande mängd kan komma från t.ex. proteindrinkar eller proteinbars

Använda fettförbrännare

De flesta fettförbränningstillskotten intas vanligtvis på daglig basis. När på dagen en de ska användas skiljer sig dock från produkt till produkt. Läs därför alltid doseringsanvisningen på respektive förpackning innan konsumtion. Några av de vanligast förekommande rekommendationerna är på morgonen, i samband med måltid och innan träning.

För att få en kontinuerligt god effekt av sin fettförbrännare bör man undvika att inta den under för långa sammanhängande perioder. Kroppen har nämligen en tendens att bygga upp en tolerans mot vissa av de vanligast förekommande ingredienserna. Rent praktiskt innebär detta att du efter en tids bruk inte längre får samma goda effekt som du fick i början. För att komma runt det måste du antingen höja dosen (ej att rekommendera!) eller göra ett uppehåll i konsumtionen för att låta kroppens receptorer återhämta sig och återfå normal ”känslighet”. En bra tumregel att utgå från när det kommer till cykling av fettförbrännare är att uppehållet bör vara minst hälften så långt som perioden med regelbundet intag. D.v.s. två veckor med följs av en vecka utan, fyra veckor med följs av två veckor utan o.s.v.

Tänk även på att fettförbrännare som innehåller koffein kan störa nattsömnen om de intas i för nära anslutning till sänggående. 

Sammanfattning

  • För att gå ned i vikt behöver du förbränna fler kalorier än du förbrukar.
  • Detta åstadkoms genom att äta nyttigare och träna regelbundet.
  • En fettförbrännare underlättar tillvaron vid kaloriunderskott.
  • Säkerställ att du har ett tillräckligt högt proteinintag.
  • Fettförbrännare ska användas som ett komplement till en varierad kost.
Populära fettförbrännare
Köp fler, spara mer
299 kr