TRÄNING & FYSIOLOGI

Gold's Gym Venice

The Mecca of Bodybuilding

Det finns gym och det finns gym. Sedan finns det Gold’s Gym i Venice Beach också. Här lyfter du samma vikter som de största stjärnorna.

Har du vägarna förbi Los Angeles? Varför inte svänga in på The Mecca of bodybuilding och köra ett stenhårt styrkepass under porträtten på tidernas alla Mr. Olympiavinnare som pryder väggarna?

Det var här på Gold’s Gym i Venice Beach, Los Angeles, som sporten tog sitt första stora kliv ut ur den lilla världen och blev en angelägenhet för den breda allmänheten. Joe Gold startade ett enkelt gym 1965 med främst hemmagjorda vikter och maskiner, i dag har kedjan cirka 700 gym i 31 länder över hela världen och hävdar själva att de är störst.

Kultgym med kändisglans

Det är inte helt enkelt att förklara framgångarna med Gold’s. Men genom hela dess historia har medlemmar vittnat om en ovanligt öppen och hjärtlig stämning i kombination med folk som tränar riktigt seriöst.

Den enskilt viktigaste faktorn för kultstämpeln är dock säkerligen att gymmet snabbt lockade ledande bodybuilders som Dave ”The Blond Bomber” Draper och Irvin ”Zabo” Koszewski. Detta lockade i sin tur yngre kroppsbyggare.

Boken och filmen Pumping Iron

Gold’s blev det självklara valet för att pricka formen inför tävlingar som Mr. Olympia och Mr. Universe. Lokalerna ansågs vara väldigt bra att fotografera i och legendariska bodybuildingmagasinet Muscle Builder var ofta på plats och tog bilder. 1974 gavs boken Pumping Iron ut, en fotobok med bilder från gymmet som gav bodybuilding en spridning utanför den egna kulturen. Det var också genom boken som Arnold Schwarzenegger, redan en gigant i bodybuildingvärlden blev mer allmänt känd.

Boken följdes upp med en dokumentärfilm med samma namn som har blivit en klassiker. I den får vi följa hur Arnold tränar inför Mr. Olympia tillsammans med Franco Colombo och resten av sitt gäng. Scenerna från Gold’s Gym i Venice bidrog i allra högsta grad till att popularisera sporten och ge den en form av stjärnglans den tidigare inte hade haft. Arnold beskriver i en berömd scen bland annat den underbara känslan när blodet pumpar in i musklerna under träningen.

Flytt och klädkollektion

Gymmets nya ägare Ken Sprague insåg att boken och filmen skulle ge bodybuilding i allmänhet, och hans eget gym i synnerhet, ett rejält uppsving och var inte sen att försöka slå mynt av detta. Han skaffade större lokaler i Santa Monica 1975 och tog fram en ny klädlinje. Den kända logotypen med en kroppsbyggare som håller i en skivstång som böjer sig under vikterna trycktes upp på tröjorna, som i sig blev lite av troféer. Logotypen togs fram av en annan stor profil inom bodybuilding, Ric Drasin.

Man måste säga att Ken Sprague lyckades alldeles förträffligt med att sprida Gold’s varumärke. Samtidigt som han byggde om det gamla gymmet till bostad för honom själv bara ökade populariteten för Gold’s. När filmen Pumping Iron kom ut 1977 exploderade hypen och snart drogs även filmstjärnor och andra kändisar till Gold’s.

1982 flyttade Gold’s tillbaka till Venice Beach och där ligger det kvar än i dag. Trots flyttarna betraktas fortfarande gymmet i Venice som The Mecca, originalet. Själva gymmet består av tre stora salar med de senaste maskinerna och fria vikter. Dessutom har det en större utomhusdel. Trycket är hårt och det är i princip alltid mycket folk på Gold’s, trots öppettider från långt före gryningen till midnatt alla dagar i veckan.

Relaterade produkter