Fitnesspiroger

Goda piroger med en fitnesstwist! Dom kräver lite förberedelser i form av deg, fyllning och rostning, så det är klokt att göra en dubbel sats och frysa in.

Förslag på alternativa fyllningar (använd alltid chilisås i botten)

• Tonfisk, fetaost och oliver

• Grillad kyckling i bitar, majs och avokado

• Hackade ägg, kalkon och salladslök

• Pesto, mozzarella och strimlat kycklingbröst

Ingredienser 

(8 Piroger)

9 dl Fullkornsmjöl av vete

25 g Torrjäst

1 tsk Havssalt

1 msk Olivolja

4 dl Vatten

600 g Fläskfilé

1 dl Chilisås

100 g Champinjoner

100 g Philadelphiaost

Färsk basilika

Näringsvärde

Näringsvärde per portion (2 st piroger)

Kolhydrater 42 g

Protein 26 g

Fett 7 g

Energi 344 kcal

Instruktioner

  1. Blanda 7 dl mjöl, jäst och salt i en skål. Tillsätt vatten och blanda till en lös deg. Låt degen jäsa under handduk i ca 30 minuter medans du gör fyllningen.
  2. Skär bort fettranden från fläskfilén. Dela köttet i 4 medaljonger som du sedan delar i 2 så att du får 8 bitar totalt. Skär champinjonerna i tunna skivor och rosta dom i en panna tills det mesta av vätskan har försvunnit.
  3. Förbered 2 bakplåtar med bakplåtspapper och sätt ugnen på 250 grader. Placera degen på ett underlag (med mjöl) och knåda in ytterligare 1 dl mjöl tills du får en jämn deg som inte klibbar. Dela sedan degen i 8 lika stora bollar. Kavla ut bollarna till runda cirklar (ca 15 cm i diameter) och bred på 1 matsked chilisås (lämna 3 cm avstånd till degens ytterkant). Placera ut fläsk på ena halvan, toppa med 1 matsked philadelphiaost, champinjoner och hackad basilika. Vik den andra halvan av degen över som ett lock och tryck ihop kanterna med en gaffel.
  4. Innan du steker pirogerna, pensla dom med ägg och vatten så att de får en fin gyllenbrun yta under tillagningen. Baka pirogerna mitt i ugnen i cirka 12-15 minuter. Pirogerna är färdiga när de har fått färg både på ovan och undersidan. Låt svalna på ett galler eller en handduk.