Därför hjälper ZMA dig med muskeltillväxten
Tips

Därför hjälper ZMA dig med muskeltillväxten

ZMA är ett klassiskt kosttillskott baserat på de två mineralämnena zink och magnesium. Det har funnits på marknaden i över två decennier och har under hela sin livslängd varit ett uppskattat hjälpmedel för alla som strävar efter att bygga muskelmassa.

Utöver giganterna protein och kreatin seglar ZMA upp som en utmanare över de mest populära sportnutritionsprodukterna för muskeltillväxt. Och det är långt från oförtjänt. ZMA erbjuder en rad egenskaper och fördelar för alla som strävar efter att ta sin träning, och sina resultat, till nästa nivå. Nedan redogör vi för några av de starkaste anledningarna till varför du ska överväga att göra ZMA till ett regelbundet inslag i din dagliga kosthållning.

Ökade testosteronnivåer

Det är välkänt att könshormonet testosteron är en av de viktigaste faktorerna när det kommer till att bygga muskler. Enkelt förklarat – ju mer testosteron man har i kroppen, desto mer muskelmassa kommer man kunna bygga. När man undersökt korrelationen mellan intag av olika näringsämnen och kroppens testosteronproduktion finns det ett ämne som sticker ut. Nämligen zink. När nivåerna av zink är låga i kroppen sjunker testosteronproduktionen. Och omvänt, när man har höga zinknivåer i kroppen ökar testosteronproduktionen. I absoluta tal finns det vetenskapliga studier som föreslår att ett intag om motsvarande 5 mg rent zink om dagen utgör tröskelnivån för denna effekt.

Förstärkt immunförsvar

När man är sjuk kan man inte träna och när man inte tränar kan man inte bygga muskler. Att stärka sitt immunförsvar och hålla sig frisk genom traditionella förkylningstider är alltså en rejäl fördel i jakten på de maximala gainsen. Tack vare sitt innehåll av essentiella mineraler har konsumtion av ZMA en positiv inverkan på allmänhälsa och immunförsvar genom att minska nivåerna av oxidativ stress i kroppen. Oxidativ stress är ofta den utlösande faktorn till ett flertal vanligt förekommande inflammationssjukdomar och ”vanliga” förkylningar.

God muskelfunktion

Kroppen omsätter zink och magnesium i förhållandevis hög omfattning. Därför är det inte ovanligt att en brist på dessa näringsämnen uppstår, även om man för en balanserad och genomtänkt kosthållning. Både zink och magnesium spelar en avgörande roll för god muskelfunktion så om man misslyckas med att konsumera tillräckliga mängder kommer detta ha en negativ effekt på prestationsförmågan. För de som tränar hårt finns det ytterligare en anledning att inte slarva med zink-/magnesiumintaget – nämligen att omsättningen av dessa mineraler ökar i samband med fysisk aktivitet. Dels genom perspiration men även genom den generellt uppreglerade metabolismen.

Påskyndad återhämtning

För att bygga muskler måste man träna, och ju oftare man har möjlighet att träna en muskel desto fortare växer den. För att kunna träna så ofta som möjligt fordras god återhämtning. En förutsättning för god återhämtning är dels ett tillräckligt näringsintag men även ett tillräckligt antal sammanhängande sömntimmar varje dygn. Empiriska studier föreslår att regelbunden ZMA-konsumtion förbättrar den upplevda sömnkvaliteten. Man somnar lättare, sover djupare och vaknar mer utvilad. Under denna kvalitativa djupsömn får musklerna och hjärnan den välbehövliga återhämtning de behöver för att kunna prestera maximalt under nästkommande dag.

Relaterade produkter
Toppsäljare
289 kr