Därför bör du äta omega-3
Guide

Därför bör du äta omega-3

Omega-3 är en stapelvara i mångas kosttillskottsregim, men vad är det egentligen? Och varför är det bra? I den här artikeln tittar vi närmare på de vanligaste frågorna om omega-3.

Jämfört med PWO:s, fettförbrännare och aminosyror är omega-3 förmodligen inte att betrakta som det mest stimulerande kosttillskottet. Det ger inte effekt direkt och det marknadsförs inte som något som kommer göra att du ser bättre ut på stranden. Det till trots så är omega-3 ett kosttillskott med flera hälsomässiga och träningsrelaterade fördelar.

Vad är omega-3?

Omega-3 är ett samlingsnamn för en familj fleromättade fettsyror, där de enskilda fettsyrorna EPA och DHA är de viktigaste. Kroppen kan inte producera omega-3-fettsyror själv, så de måste intas via mat eller kosttillskott.

För att förstå varför omega-3 är viktigt så behöver man känna till en annan familj av fettsyror: Omega-6-fettsyror. Omega-6 är likt omega-3 en grupp fettsyror som kroppen inte kan producera själv och som vi måste få i oss via kosten. Båda har en lång rad vitala funktioner, och effekten från omega-3-fettsyrorna är generellt sett motsatta från de från omega-6-fettsyrorna.

Medan omega-3 verkar antiinflammatoriskt, får blodkärlen att slappna av och hämmar blodet från att koagulera gör omega-6 det motsatta. Eftersom omega-6 har motsatta effekter från omega-3 är det viktigt att intaget av dessa fettsyror är balanserat. Om det inte är det så blir balansen mellan processerna ojämn. Äter man till exempel för mycket omega-6 finns risken att inflammationsgraden i kroppen blir för hög.

Vår diet idag

Omega-3 finns främst i fet fisk och omega-6 förekommer rikligt i vegetabiliska oljor, margarin och nötter. Industriellt framtagen mat innehåller ofta något av ovanstående så det är också en stor källa till omega-6.

Den goda smaken av en grillad lax till trots så äter vi i västvärlden betydligt mindre fet fisk än vad vi äter omega-6-innehållande livsmedel. Människan har utvecklats på en omega-3/omega-6-ratio på 1:1–1:3. Idag är samma ratio i vissa fall så hög som 1:20 (d.v.s. 20 gånger så mycket omega-6 som omega-3). Effekten av detta tros bli en obalans i ovan nämnda parametrar och en suboptimal hälsa som följd.

Fördelar med omega-3

”Kan man inte bara äta mer fisk?”, är en valid följdfråga. Absolut, det hade funkat bra. Dessvärre är det av praktiska, etiska, smakmässiga och ekonomiska skäl inte ett alternativ för alla. För de personerna – som inte kan eller vill äta de rekommenderade tre portionerna fisk per vecka – är kosttillskott med omega-3 ett bra alternativ.

Så vad kan man förvänta sig för fördelar med ett ökat omega-3-intag? Några av de mest relevanta är:

Minskat blodtryck

Förvisso inte ett problemområde för majoriteten av den unga, tränande befolkningen, men ändå en stor och välbelagd hälsoeffekt av omega-3-tillskott.

Bättre insulinkänslighet

En bättre insulinkänslighet innebär att mindre insulin krävs för att lagra in kolhydrater i musklerna. Förutom att det skyddar mot utvecklandet av t.ex. diabetes och fettlever så är det även positivt för fettförbränningen.

Bättre blodfetter

En viktig faktor för att motverka en av vår tids vanligaste dödsorsaker: hjärt- och kärlsjukdomar.

Viktnedgång

Omega-3-tillskott har även visats kunna underlätta viktnedgång. Anledningen tros vara en ökad fettförbränning och/eller en minskad aptit.

Ökad muskeluppbyggnad

Detta är en punkt som sällan nämns när man pratar om omega-3, förmodligen i stor utsträckning för att det är den sämst belagda fördelen. Men hur som helst är det intressant att känna till. Det baseras på en studie där man såg att åtta veckor med ett omega-3-tillskott resulterade i en större stimulering av muskeluppbyggnaden av samma mängd aminosyror än innan perioden med kosttillskottet.

Att tänka på

När du använder ett kosttillskott med omega-3 finns det ett par tumregler du med fördel kan förhålla dig till:

Sikta på 1–2 gram omega-3 per dag. Notera att mängden fiskolja inte är detsamma som mängden omega-3. Är det t.ex. tre gram fiskolja per dagsdos där totalt ett gram är omega-3 så är ett gram den relevanta siffran.

Majoriteten av de omega-3-tillskott som baseras på fiskolja har liknande mängder EPA och DHA/gram omega-3, men se ändå till att innehållet specificeras. Som tidigare nämnt är omega-3 en familj av fettsyror. EPA och DHA är de viktigaste, så det är viktigt att du vet hur stor andel som består av de fettsyrorna. En dagsdos på minst 540 mg EPA och 360 mg DHA är lämpligt.

Populära omega-3-tillskott
Toppsäljare
Köp fler, spara mer
Toppsäljare
Köp fler, spara mer
37 recensioner
99 kr
Toppsäljare
Köp fler, spara mer
Toppsäljare
Köp fler, spara mer
27 recensioner
199 kr
Köp fler, spara mer
Köp fler, spara mer
10 recensioner
99 kr