5 livsmedel med oförtjänt dåligt rykte

Somliga råvaror har många fördelar, men ses trots det inte som hälsosamma livsmedel. I den här artikeln kollar vi på 5 livsmedel vars styrkor ofta förbises.

Alla livsmedel är inte skapta lika. Långt ifrån, faktiskt. Livsmedel kan pendla från att vara direkt hälsovådliga till att vara extremt hälsofrämjande, och vilka som faller under vilken kategori är inte alltid helt tydligt. Somliga livsmedel ses generellt som nyttiga när de egentligen inte är det. Andra ses som onyttiga även om det egentligen är väldigt bra livsmedel. Vissa livsmedel tros ha en viss effekt på grund av någon egenskap, när så egentligen inte är fallet.

I den här artikeln tänkte vi lyfta fem livsmedel som enligt oss har ett oförtjänt dåligt rykte och/eller tillskrivs effekter som de egentligen inte har.

Ägg/Äggulor

Först ut på listan över livsmedel med oförtjänt dåligt rykte är ägg (egentligen äggulor då folk sällan har problem med äggvitor och för att majoriteten av all näring är i äggulan), som är ett extremt näringsrikt livsmedel. Faktum är att det är svårt att hitta ett livsmedel som har lika komplett näringsprofil som ägg. Ägg innehåller praktiskt taget alla essentiella näringsämnen förutom kalcium och C-vitamin. Det är även en bra källa till D-vitamin.

Tidigare har man oroat sig över kolesterolinnehållet i äggulan, vilket på senare år visats vara obefogat. Äggulan innehåller förvisso mycket kolesterol, men det finns inga bra människostudier som tyder på att det har en negativ effekt på hälsan. En trolig förklaring till det är att kroppen producerar det mesta av kolesterolet själv och om vi äter mer kolesterol dras den egna produktionen ner och vice versa.

Potatis

Den kritik som riktas mot potatis cirkulerar främst kring dess höga GI-värde. För det första: För tränande personer är det mer eller mindre är betydelselösa GI-skillnader jämfört med andra matbaserade kolhydratkällor. För det andra: När man diskuterar GI är det viktigt att ha den totala kolhydratmängden i åtanke, då effekten på blodsockret balanseras ut av en mindre mängd kolhydrater. Potatis är relativt kalori- och kolhydratsnålt jämfört med andra vanliga kolhydratkällor. 100 gram potatis innehåller bara drygt 80 kcal och 18 g kolhydrater jämfört med okokt ris och pasta som innehåller cirka 350 kcal och 70–75 g kolhydrater (notera dock att 100 gram okokt ris är avsevärt mycket mer mat än 100 gram potatis).

Potatis mättar dessutom exceptionellt bra. I en studie från 1995 som publicerades i European Journal of Clinical Nutrition var kokt potatis det livsmedel som mättade bäst (!) av alla som undersöktes. Bättre än samma kalorimängd från ris, pasta, bananer, fisk och rött kött.

Nötter

Nötter har inte ett dåligt rykte på grund av att folk ser dem som onyttiga. Faktum är att många är väl bekanta med att nötter har ett ganska bra näringsvärde. Det dåliga rykte de får dras med är att många tror att man går upp i vikt av nötter, som en följd av att de innehåller mycket kalorier. Men stämmer verkligen det?

Vi går upp i vikt när vi äter mer kalorier än vad vi gör av med. Därför är det logiskt att tro att kaloririka livsmedel gör att vi går upp i vikt. Det är inte nödvändigtvis helt sant. Det finns ett antal studier där deltagare blivit tillsagda att äta extra kalorier från olika sorters nötter – och inte ändra något annat – där man ändå inte kunnat påvisa någon viktuppgång hos deltagarna. Denna effekt har att göra med att nötter mättar bra. När vi äter nötter så drar vi ner på kaloriintaget på annat håll. Jämför man med många andra snacks, som chips, läsk och godis, så sker inte den naturliga kompensationen.

Kaffe

Det må förvisso vara en stretch att definiera kaffe som ett livsmedel, men med tanke på hur mycket kaffe som dricks i Norden bör det inkluderas i artikeln ändå. Alla som dricker kaffe har förmodligen vid ett eller annat tillfälle fått höra att det inte är bra för en. Om så kan det vara intressant att känna till att en stor sammanställning av studier från 2014 visade en omvänd relation mellan kaffedrickande och total dödlighet samt dödlighet från hjärt- och kärlsjukdomar 

Ha dock i åtanke att detta gällde vid fyra och tre koppar per dag, respektive. Större mängder än så verkar snarare dra risken uppåt. En annan sak värd att notera är att resultaten från kontrollerade studier, där man inte bara kollar på samband, har visat lite varierade resultat. Allt som allt är det dock en sak som man kan ta med sig: Kaffe i måttliga doser är inte någon hälsofara.

Frysta grönsaker

Grönsaker i sig är uppenbarligen inte ett underskattat livsmedel – alla vet att det är nyttigt. Frysta grönsaker har däremot fått motta sin beskärda del av kritik, då somliga tror att frysningen förstör näringsämnena. Det är inte sant.

Faktum är att frysta grönsaker oftast innehåller mer näring än färska motsvarigheter (förutsatt att du köper de färska grönsakerna på butiken och inte odlar själv). Anledningen är att livsmedelsbutikernas färska grönsaker skördas innan de mognat för att de inte ska hinna bli gamla när de väl köps på affären. Eftersom näringen kommer från jorden så gör den tidiga skördningen att näringsinnehållet minskar. Frysta grönsaker kan plockas senare då de snabbt värmebehandlas och fryses ner efter att dem skördats. Väl värmebehandlade och frysta så konserveras näringsämnena väldigt bra.

Sammanfattning

Somliga livsmedel undviks i onödan, alternativ får obefogad kritik, baserat på effekter och egenskaper de nödvändigtvis inte har. Fem livsmedel som vi tycker faller under den kategorin är:

  • Ägg/äggulor: Ett extremt näringsrikt livsmedel som helt i onödan undviks på grund av sitt kolesterolinnehåll.
  • Potatis: En kalorisnål, mättande och näringsrik kolhydratskälla. Har ett marginellt högre GI än vissa kolhydratkällor, men det är inget som påverkar dig negativt.
  • Nötter: Undviks i vissa kretsar för att de innehåller mycket kalorier. Nötter mättar dock bra, vilket är anledningen till att många inte går upp i vikt av att äta det.
  • Kaffe: Tros i vissa kretsar vara sammankopplat med alla möjliga sjukdomar. I normala mängder är kaffe dock inte något dåligt. Snarare tvärtom.
  • Frysta grönsaker: Somliga har fått höra att frysta grönsaker inte innehåller någon näring. Faktum är att frysta grönsaker i många fall är bättre än de färska alternativen som finns på butikerna.
Köp fler, spara mer
Köp fler, spara mer
0 recensioner
139 kr
Köp fler, spara mer
Köp fler, spara mer
0 recensioner
255 kr