5 livsmedel med oförtjänt dåligt rykte
TRÄNING & FYSIOLOGI

5 anledningar att fria vikter är bättre än maskiner

När man är ny på gymmet är det lätt att man hamnar och gör sig hemmastadd i maskinparken. Låt oss med hjälp av dessa fem STARKA argument förhindra att det även drabbar dig.

Dina kunskaper om styrketräning är begränsade och det känns invecklat att sätta sig in i olika träningsprogram och övningsutföranden. Kan det inte vara farligt att göra si, eller dåligt att göra så? På maskinerna sitter det ju trots allt instruktioner så man vet att man gör rätt. Bäst att jag håller mig till det.

Vi förstår att det är lätt att hamna där. Och naturligtvis är sådan träning bättre än ingen träning. Men om du inte nöjer dig med annat än mediokra resultat bör du så snart som möjligt förflytta dig och din träning till gymmets friviktsyta. Nedan får du reda på varför!

Funktionell styrka

Maskinbaserad styrketräning innebär inte sällan belastning med låst rörelsebana i onaturliga vinklar. Träning med fria vikter är det rakt motsatta – fri rörelsebana och möjlighet att anpassa vinklar för att efterlikna naturliga rörelser.

Styrkan du bygger genom att träna med fria vikter har en betydligt större överförbarhet till din vardag jämfört med träning i maskiner. Efter en period med regelbunden friviktsträning kommer det inte vara någon match att lyfta en tung flyttkartong eller bära hem kassarna från matbutiken.

Effektivare träning

En stor fördel med friviktsträning är att fler muskler involveras i lyften. Utöver den muskel som övningen fokuserar på kommer ett stort antal stabilisatorer och synergister aktiveras. Det är inget du behöver tänka på, utan något som kroppen gör helt automatiskt.

Fördelarna med detta är att du helt enkelt stärker dessa viktiga muskler, och att energiförbrukningen under passet blir signifikant högre.

Snabbare resultat

Vid träning med fria vikter är muskelaktiveringen betydligt högre kontra att utföra snarlik övning/rörelse i maskin. Det gör att du med samma träningsvolym (mängden set och reps) får avsevärt mycket större effekt och snabbare resultat.

Faktum är, eftersom friviktsträning involverar så mycket mer än övningens fokusmuskel, att du kan träna mindre (färre set och reps) och ändå få likvärdiga eller bättre resultat.

Svårt = Myt

I inledningen av denna artikel var vi inne på att många väljer maskiner framför fria vikter för att det är enklare. Det tycker vi är en olycklig och orättvis generalisering. Det tar inte mer än att par veckor att lära sig grundläggande rörelsemönster för de bästa och vanligaste basövningarna. Och vad är väl ett par veckor sett i ett längre perspektiv?

Tumreglerna att tänka på för att din friviktsträning ska vara säker och skadefri är både få och enkla. Håll ryggen rak, knäskålarna i linje med fötterna och skulderbladen tillbakadragna.

Individanpassat

Maskiner = låst rörelsebana och onaturliga vinklar. Har du läst så här långt har dessa fakta knappast undgått dig. Maskinerna har i regel vissa anpassningsmöjligheter, men hur mycket man än höjer och sänker kommer övningen inte bli anatomiskt korrekt för alla individer.

Alla kroppar är skapta olika. Där är friviktsträning helt överlägset. Rörelserna utgår alltid från dina individuella förutsättningar och kan enkelt justeras om något känns fel.

Det ena utesluter inte det andra

Även om träning med fria vikter är överlägset maskiner i alla betydelsefulla hänseenden finns det inget som säger att maskinträning nödvändigtvis måste undvikas till varje pris. I många fall kan det fungera som ett bra komplement till ett fundament bestående av basövningar.

Kanske behöver du isolera en muskel av rehabskäl, eller föruttrötta en annan som är för dominant i en flerledsövning. Hitta balansen som passar dig men sträva alltid efter att en övervägande majoritet av styrketräningen du bedriver utförs med fria vikter.

Vad är fria vikter?

Definitionen är väl i princip allt du hittar på gymmet som inte sitter fast. Hantlar, skivstänger, kettlebells, din egen kropp, etc.

Toppsäljare
1.299 kr
+ 13 varianter
259 kr
Köp
Köp