3 kosttillskott för vintern

Vintern är här och med det kallare vädret följer nya träningsmål och unika nutritionsmässiga utmaningar. Här är 3 produkter som främjar bra resultat och en bra hälsa under vintermånaderna.

Vintern är här. En av fördelarna med det ruggigare vädret är att det blir desto roligare att komma ner på gymmet. För många dirigeras fokus från mer estetiska mål till att gå upp i kvalitativ vikt och öka styrkan.

Nu, precis som under den mer dietfokuserade delen av året, är det viktigt att äta i linje med sina mål. Vintern i sig skapar även några unika utmaningar med att uppnå ett optimalt näringsintag. I den här artikeln presenterar vi tre kosttillskott som lämpar sig särskilt bra under vinterhalvåret.

D-Vitamin

Att inte nämna D-vitamin i en artikel med rubriken ”3 kosttillskott för vintern” skulle nästan kunna sägas vara ett tjänstefel. D-vitamin är ett essentiellt vitamin som bland mycket annat är viktigt för skeletthälsan, muskelfunktionen och ett optimalt fungerande immunförsvar. På senare år har låga D-vitaminnivåer även sammankopplats med en lång rad olika sjukdomstillstånd.

Förhållandevis få livsmedel innehåller D-vitamin. Vi får i oss lite D-vitamin via fisk, ägg och berikade livsmedel som mjölk och matfettsblandningar. På sommarhalvåret är den huvudsakliga källan till D-vitamin solen, då kroppen producerar D-vitamin när huden utsätts för solens UV-strålar. Under vinterhalvåret producerar vi på nordliga breddgrader dock nästan inget eget D-vitamin, på grund av att solstrålarna är för svaga och för att vi nästan alltid har långärmade kläder på oss. Resultatet är att många får i sig mindre D-vitamin än vad som är optimalt, och därför är D-vitamin ett bra kosttillskott att använda på vintern.

Gainer

Gainer är ett klassiskt kosttillskott som traditionellt använts som viktuppgångsprodukt. En gainer utgörs av snabba kolhydrater och snabbt protein i varierande ratios, där runt 25 % protein, 65–70 % kolhydrat och några procent fett är en relativt vanlig fördelning. En gainer gör inte att man går upp i vikt per se, men kan underlätta viktuppgång genom att tillföra mycket kalorier i förhållande till hur mycket det mättar. Det gör det lättare att uppnå det kaloriöverskott som krävs för viktuppgång.

I tillägg till att bara tillföra kalorier så förbättrar en gainer återhämtningen. Kolhydraterna fyller musklerna med energi och proteinet tillför byggstenar till musklerna. Om du under vintern har för avsikt att bygga muskelmassa och har svårt att få i dig tillräckligt mycket kalorier från maten är en post workout-gainer en smidig och effektiv produkt. Om du har lätt att uppnå ett kaloriöverskott med konventionell mat kan du välja ett kalorisnålare proteinpulver efter passet istället.

Kreatin

Kreatin kan egentligen användas året om, men många räds att använda kreatin under diet då det via sin vätskeinlagrande effekt ökar kroppsvikten. Under vintermånaderna är det färre som bryr sig om vikten och då passar kreatin särskilt bra.  

Kreatin förbättrar prestationsförmågan i styrke- och explosivitetsbaserade träningsformer som styrkelyft, tyngdlyftning, crossfit och konventionell gymträning. Den förbättrade prestationsförmågan gör i sin tur att du får bättre resultat. I tillägg till det har kreatin även direkt muskelökande egenskaper tack vare sin stimulerande effekt på så kallade satellitceller. Satellitceller är avgörande komponenter för en bra muskeltillväxt, i synnerhet för dig som kommit längre in i din träning.

Köp fler, spara mer
99 kr
Toppsäljare
Köp fler, spara mer
+ 6 varianter
Toppsäljare
Köp fler, spara mer
+ 6 varianter
219 kr
Köp
Köp
Toppsäljare
Köp fler, spara mer
Toppsäljare
Köp fler, spara mer
249 kr