TRÄNING & FYSIOLOGI

10 tips för uteträning i vinter

Håll i träningen oavsett hur situationen i världen ser ut – för det mår vi alla bäst av! Nu vill många träna ute och vi ska inte låta kyla och mörker hindra oss från att riva av ett grymt styrkepass på närmsta utegym. Eller varför inte dra ihop kompisgänget och lyfta ut utrustningen på tomten i friska luften?! Här får du bästa tipsen för att uteträningen ska bli så bra som möjligt även vid ruggigare väder.

1. Funktionskläder

Håll dig varm och ventilerad samtidigt. När du svettas och blir blöt behöver fukten ta vägen någonstans, annars kyls du snabbt ner om du inte kan hålla samma höga tempo genom hela passet. Många funktionsplagg har mesh-tyg i armhålorna och vid ryggen för att släppa ut fukt. Och även fast vi önskar att vi hade solsken och snö packad på backen hela vintern så är Sverige lite förrädiskt såhär års och regnet är ofta inte långt bort. Satsa därför på ett skalplagg som tål väta.

2. Lager på lager

Kör flera lager kläder ovanpå, gärna ullunderställ och varma sockor underst. Du kan lätt plocka av ett eller två plagg om du blir för varm. Nu finns många fodrade byxor och tights i affärerna som kan vara värt att investera i för att kunna hålla i sin vinterträning. Kom ihåg att även benen kyls ner snabbt och för att öka blodflödet till musklerna och förhindra muskelbristningar vill vi hålla dem varma. Glöm inte mössan som hindrar all värme från att sticka upp genom hjässan. Passa på att välj plagg med inbyggda reflexer så syns du bra i mörkret när du tränar.

3. Varma handskar med starkt grepp

Håll händerna varma utan att tumma på tekniken. Ta på dig ett par handskar som har ett starkt grepp även i tuffa väderförhållanden. Du vill inte tappa skivstången i fel läge, men samtidigt inte mixtra med komforten. Välj några med ett material som andas bra för att hålla fukten borta.

4. Pannlampa

Om du inte har möjlighet att ta dig ut och träna de få ljusa timmarna dagen erbjuder så här års är pannlampan ett grymt hjälpmedel. Ha den i pannan när du tar dig till träningsplatsen. När du väl är där kan du ställa den mot en sten och lysa upp platsen du ska träna på. Ofta har pannlampor flera olika steg att ställa in ljusstyrka och du får ett bra allmänljus på träningsplatsen. Har du ingen pannlampa går mobilens lampa också bra, men tänk på att batteriet fort kan ta slut om det är riktigt kallt ute.

5. Lättare ryggsäck

Ta med en lättare ryggsäck som du kan stoppa blöta plagg i när du blir riktigt varm och svettats ner ett lager. Då slipper du kylas ner snabbt av fukten. I ryggan kan du dessutom bära med lättare utrustning, shakern, en proteinbar och ett extra plagg om du tagit på dig för lite.

6. Träningsmatta

Skippa inte alla grymma övningar som kräver att du behöver stå på knä eller ligger ner, bara för att du tränar utomhus. Se till att ha med en träningsmatta så blir det både varmt och du slipper få ont i knäna eller ryggen.

7. Skor med grepp eller broddar

Halt blir det på backen på vintern både med och utan snö och is. Träna med ett par skor med bra grepp eller spänn på broddar som är lätta att dra på gympadojorna för att undvika att halka.

8. Termos med varm dryck

Kanske låter löjligt men varför inte göra träningspasset till en härlig utflykt där du tar med något varmt att dricka i en termosflaska för att hålla dig varm inifrån. Tips att värma vatten och blanda i en multivitamintablett med din favoritsmak. Vi lovar, det smakar som varm saft. Nostalgi och boost av immunförsvaret i ett! Ett annat tips är att ta med en proteinrik och nyttig varm choklad genom att värma mjölk och blanda i Supreme Casein med chokladsmak. Obs! Vispa noga så det inte bränner i botten. Succé!

9. Boosta immunförsvaret

Ge kroppen en extra skjuts med vitaminer och mineraler innan du ger dig ut i kylan. Så här års behöver vi lite extra vitaminer och mineraler för att hålla virusbakterierna borta. Minska risken att bli sjuk så missar du inte massa träningstillfällen.

10. Träningspolare.

Kanske viktigast av allt – dra med dig med en polare ut så ni kan peppa varandra att genomföra hela passet! Med regn, rusk och mörker behöver vi alla en extra motiverad polare att kriga tillsammans med.

Populära uteträningsprodukter
Monthly highlight
25%
+ 1 variant
Monthly highlight
25%
+ 1 variant
262 kr
349 kr
Köp
Köp