TRÄNINGSPROGRAM

Bygga rumpa (1 dag/vecka)

Här hittar du ett träningsprogram av vår atlet Rita, anpassat för dig som har som målsättning att bygga underkropp och vill köra ett pass i veckan.

Det här upplägget är för dig som endast vill träna en gång i veckan. Det innehåller tunga övningar som får hela underkroppen att jobba med fokus på rumpa. Det är viktigt att genomföra dessa tunga övningar med rätt teknik och fokusera på att hitta kontakt med rätt muskelgrupp. Börja med lättare vikter och fokusera på tekniken, lägg på mer vikter när du känner dig säkrare och starkare.

Grunden i ett bra träningsprogram för framgångsrik muskeluppbyggnad är ett genomtänkt förhållande mellan volym och frekvens. Volym är den mängd repetitioner du utför under ett träningspass och frekvens är hur många gånger i veckan du tränar samma muskelgrupp.

Pass 1

  • Squat, smith eller fria vikter: 4 set, 8-10 reps
  • RDL eller baksida lår med hantlar: 3 set, 12-15 reps
  • Hip thrust, maskin eller viktstång: 4 set, 10 reps
  • Bulgarian lunges, stepbräda: 3 set, 12-15 reps
  • Sidosparkar med kabel: 4 set, 12 reps

Fler träningsprogram

Allmänna tips och råd

För att få bästa möjliga resultat av detta träningsschema är det viktigt med rätt förberedelser. Nedan kan du ta del av vägledande information om hur du förbereder dig på bästa sätt.

Generell uppvärmning

~5 minuter lågintensiv cardio på crosstrainer, cykel, roddmaskin eller löpband.

Val av vikt

Börja på en vikt där du med en viss marginal klarar de utsatta set- och repetitionsangivelserna.

När du klarar seten och repsen på en viss vikt kan du höja vikten till nästa pass. Klarar du till exempel 4x10 i knäböj på 60 kg så kan du höja till 62,5 kg nästa pass.

Var mer noggrann med att öka vikterna i de större övningarna, medan du i mindre övningarna fokuserar på isolation och att hitta kontakt med muskeln.

Utförande

Innan du börjar bör du tillägna lite tid åt att lära dig tekniken i övningarna. Många övningar är tekniskt svåra och har en hög skaderisk om de utförs felaktigt. Vissa övningar går att byta ut mot liknande övningar i maskin.