0
0

Upp till 35% rabatt på proteinpulver! Köp här >>

Två studier om kaffe, fett och muskelmassa

I två förhållandevis nya, och synnerligen intressanta, studier redogörs det för kaffe och dess inverkan på fettförbränning och muskelmassan.

Studerna publicerades 2012 och är båda utförda av amerikanska forskningsteam. Den ena utvärderar effekten av kaffekonsumtion och dess inverkan på hormonproduktion, medan den andra utvärderar effekten av extrakt från grön kaffeböna och dess inverkan på viktnedgång.

Boosta testosteronet med kaffe

I slutet av 2012 kom en liten intressant studie som valde att studera om kaffe i olika former kunde inverka på ett hormon som kallas SHBG. SHBG är ett protein som binder till sig könshormoner, vilket inkluderar testosteron och östrogen. SHBG förhindrar hormonet från att utföra sin tilltänkta funktion och kan därför ses som ett sätt för kroppen att bland annat reglera mängden fritt testosteron.

I teorin skulle mindre SHBG betyda mer fritt testosteron som kan inverka positivt på kroppssammansättningen (mer muskelmassa, mindre fett). Studien i fråga kunde inte med säkerhet säkerställa några resultat i frågan om SHBG. Den gav däremot en indikation på att kaffe med koffein ökade mängden totalt testosteron och minskade mängden östrogen hos män. Mekanismen för detta föreslås vara att koffein agerar som en aromatashämmare.

Gå ner i vikt med extrakt från grön kaffeböna

Koffein och även extrakt från kaffebönor har länge ansetts vara gynnsamt vid viktnedgång och minskning av fettmassa. Denna studie indikerar att större mängder av extrakt från gröna kaffebönor är till hjälp vid viktnedgång hos överviktiga.

Deltagarna fick antingen 1 050 mg tre gånger om dagen (grupp 1), 750 mg tre gånger om dagen (grupp 2) eller inget alls (grupp 3). Grupp 1 och 2 som tog tillskottet under sex veckor gick ner 8 kg i vikt och tappade 4,4 procent i kroppsfett. Grupp 1 fick ingen märkbar förändring. Detta utan andra förändringar i kosten. Viktigt att notera är dock att det inte skedde en ordentlig kontroll av deltagarnas kosthållning annat än att de själva rapporterade sin kosthållning.

Ett extrakt från gröna kaffebönor innehåller en lång lista av ämnen men det har föreslagits att vissa av dessa ämnen inhiberar upptag av kolhydrater och fett i tarmen medan andra verkar uppreglera fettoxidationen i levern. Koffein spelar också en viktig roll. En isolering av övriga ämnen vore intressant för den som önskar gå ner i vikt.

Referenser

The effects of caffeinated and decaffeinated coffee on sex hormone-­binding globulin and endogenous sexhormone levels: a randomized controlled trial. Nutr J. 2012 Oct 19;11:86. doi: 10.1186/1475-2891-11-86.

Randomized, double-blind, placebo-controlled, linear dose, crossover study to evaluate the ­ efficacy and safety of a green coffee bean extract in ­overweight subjects. Diabetes Metab Syndr Obes. 2012;5:21-7. doi: 10.2147/DMSO.S27665. Epub 2012 Jan 18.

Toppsäljare
22%
139 kr
179 kr
Köp Köp
Toppsäljare
59 kr