0
0
0
0
Nu vill alla rycka och stöta

Tyngdlyftning är inte längre bara en storfavorit på tv under OS, utan börjar även bli en storfavorit på gymmen. Intresset för tyngdlyftning som träningsform har formligen exploderat.

Det snackas mycket tyngdlyftning just nu. De som märker mest av trenden är både gymmen och tyngdlyftningsklubbarna. I Stockholms Atletklubbs legendariska träningslokal "Gruvan" har det de senaste åren utbildats sex nya tränare. Klubben har inhandlat fler stänger och vikter och byggt om golvet som en följd av att de fått fler medlemmar.

– Atleter från många andra idrotter använder sig av de klassiska lyftövningarna i sin träning, vilket förmodligen har bidragit till den ökade populariteten, säger David Parmacek från Stockholms AK.

Han tror också att Crossfit-trenden har bidragit.

– Genom Crossfit kommer personer i kontakt med lyften och sedan kommer de till klubbarna för att jobba med tekniken.

Tyngdlyftningens två grenar, ryck och stöt, involverar mer eller mindre alla muskler i kroppen och ställer stora krav på utövarens styrka, koordination och smidighet. Det finns många fördelar med att träna lyften, men övningarna är komplexa och skaderisken är hög när lyften inte utförs ordentligt.

Övningarna ställer också stora krav på gymmen, med avseende på utrymme, utrustning och andra medlemmars tolerans. Från toppläget i lyften släpps stången hårt tillbaka till golvet, ofta helt utan någon inbromsning.

– Jag har haft gymmare som kommit till mig och frågat om det är tillåtet att träna tyngdlyftning här, då de fått klagomål från sina tidigare gym, berättar Mikael Gumse, ägare på Gumse Gym i Sollentuna utanför Stockholm.

– Som tur är har jag sedan tidigare haft mycket utrymme, så det har inte varit något problem. Jag har däremot varit tvungen att införskaffa fler stänger och mer vikter för att möta den ökade populariteten, avslutar han. 

Det här tynglyftning

Tyngdlyftning består av grenarna ryck och stöt.

I ryck ska man i en rörelse dra upp en skivstång från marken över huvudet till raka armar.

I stöt lyfter man i två separata moment, där det första är att vända stången från backen till bröstet och det andra är att stöta stången till raka armar.

Imponerande lyft

De nuvarande världsrekorden i tungvikt för män är 214 kg i ryck (Behdad Salimi) och 263,5 kg i stöt (Hossein Rezazadeh).

De nuvarande världsrekorden för kvinnor är 151 kg i ryck och 190 kg i stöt (Tatiana Kashirina).

Tyngdlyftningens historia

  • Den första manliga världsmästaren i tyngdlyftning kröntes 1891.
  • I de första Olympiska Spelen år 1896 ingick tyngdlyftning.
  • I de tidiga versionerna av tyngdlyftning ingick både enhandsstöt och enhandsryck.
  • Tyngdlyftning för kvinnor introducerades som OS-gren inte förrän år 2000.
Toppsäljare
+ 24 varianter
Toppsäljare
+ 24 varianter
Star Nutrition
239 kr
Köp Köp
Toppsäljare
+ 11 varianter
Toppsäljare
+ 11 varianter
Star Nutrition
349 kr
Köp Köp
Toppsäljare
229 kr