0
0
0
0

Mårten Nylén om: Kreatin

Kreatin är ett naturligt ämne med bevisat prestationshöjande egenskaper. Enkelt förklarat hjälper det dig att omvandla lagrad energi till rörelseenergi så att du kan utveckla mer styrka och explosivitet.

Kroppen bildar själv 1-2 g kreatin dagligen men det förekommer även naturligt i animaliska livsmedel såsom kött och fisk. Mängden i dessa livsmedel är dock förhållandevis låg och uppgår bara till ca 0,5 g per 100 g. Det är först vid ett intag om 5 g per dag, eller motsvarande 1 kg kött, som prestationshöjande effekt uppnås. Ett betydligt enklare, billigare, hälsosammare och mer miljövänligt sätt att i få i sig kreatin är i tillskottsform.

Så fungerar kreatin

Kreatin lagras in i musklerna och fungerar som en snabbtillgänglig energikälla vid kortvarigt högintensivt arbete – t.ex. styrketräning och sprintar. Genom att inta kreatin som kosttillskott kan du öka din muskelstyrka så att du orkar göra fler repetitioner eller lyfta tyngre vikter i gymmet.

Hur tar man kreatin?

Kreatin ger bäst effekt om man om man tar det varje dag. På så sätt tas det upp av kroppen och lagras in i musklerna kontinuerligt. Effektiv dos kan variera från person till person men ligger vanligen på 3-5 g per dag. Allra bäst är upptaget av kreatin efter träning då kroppen är som mest mottaglig för den typen av näring.

Populära kreatinprodukter
Toppsäljare
199 kr
385 kr